![]() |
Met de Gambiarivier en de zee De glimlach van Gambiadoor HENK DE KONING BAKAU - Gambia, aan de westkust van Afrika, slingert zich vanaf de Atlantische Oceaan, als een feestelijke wimpel, 320 km landinwaarts. Maar met 70 procent werklozen en behuizingen van klei, palmbladeren en vaak roestige golfplaat, heeft de lokale bevolking weinig reden de vlag uit te steken.
Gambia, een van de kleinste staatjes aan de westkust van Afrika telt circa 1 miljoen inwoners en is de helft kleiner dan ons land. Toeristen zijn hier 'heilig', want Gambia is straatarm en harde valuta is hiertegen de remedie. De tot 1965 nog Brits kolonie ligt ingeklemd tussen Senegal en de Atlantische Oceaan. Gambia is geliefd bij toeristen, die een zonvakantie aan het strand graag afwisselen met spannende excursies in een puur binnenland. Vanwege zijn vele kreken, de machtige Gambiarivier en de aangrenzende Atlantische Oceaan is Gambia bovendien een ideaal oord voor sportvissers. Een land rijk aan zon, zee en prachtvolle stranden, maar arm aan ontwikkeling. Een combinatie die een weldadige, maar ook louterende vakantie oplevert.Afrikaanse stranden lokken steeds meer toeristen.
Een overwegend vlak land met savannes en mangrovebossen. Het dagelijks leven wordt hier bepaald door de oceaan en de 670 km lange Gambiarivier, een van de grootste en best bevaarbare rivieren van West-Afrika. Deze wateren zijn rijk aan vis, groot en klein. In het brakke water aan de mangrovewortels groeien talrijke mosselen. De vrouwen plukken ze, het oestervlees dient tot voedsel, de lege schelpen worden tot een bruikbaar kalk vermalen. Het merendeel van de bevolking leeft in het groene kustgebied; daar waar de rivier met 6.5 km op z'n breedst volumineus in zee uitstroomt. De toeristen genieten van strand, zon en zee en wie van vissen houdt is alras met een motorbootje (vierpersoons met kajuit) de zee op. Op jacht naar rog, haai, zeemeerval, baracuda, tarpon en cobia. Sommige soorten met een gewicht van enkele kilo's!
De zandbanken en riffen nabij de kust zijn met vissoorten als de red snapper, Afrikaanse pompano's, zeebrasem, kapiteinsvissen en cassaves uitstekend geschikt voor bodemvisserij. De in totaal 7200 km lange rivier is over 400 km aan getij onderhevig wat de mangrove-kreken eveneens bijzonder visrijk maakt. Onze vangst van die dag - waaronder een kolossale, 12 pond wegende barracuda - wordt het avondmaal voor de locale bevolking. Bert Goeree van 'Tight Lines Visreizen' in Brielle organiseert achtdaagse reizen (met 5 of 6 dagen vissen) naar Gambia. Samen met 'Sunair' in Leiden' en de Engelse organisatie 'Warrior Pleasure Sports'. Luxe appartementen. In de kustgebieden met brede, gouden stranden zijn heel wat luxe appartementen naar Europese maatstaven verrezen. Vooral bij Nederlandse en Belgische vakantiegangers is Gambia als vakantiebestemming bijzonder in trek. Ivoorkust, Peperkust, Goudkust, Slavenkust duiden op schatten die de blanke kolonisten eeuwenlang uit Afrika hebben weggehaald. Ze brachten er uit dank jaarlijks miljoenen Bijbels voor terug. Tal van missieschooltjes en kerken vormen de neerslag hiervan.
De meeste wegen in Gambia zijn onverhard en zitten vol gaten en kuilen. Toeristen op excursie naar de dorpjes schudden op de bankjes in de laadbak van een oude legertruck zo hevig door elkaar, dat regelmatig even moet worden gestopt om enkele opstandige magen tot rust te brengen. Kunta Kinteh
In zo'n bladeren Livingstone-dorpje aanbeland zet onze groep zich neer op een muurtje van geharde klei. Een Afrikaanse vrouw, die 'burgemeester' van het dorp is, neemt voornaam in ons midden plaats op een uitgeleefde armstoel. Het eens zo deftige meubelstuk - zo te zien nog een 'clubje' uit de tijd van de Engelse kolonisten - kraakt vervaarlijk onder haar gewicht, maar de vrouw blijft voornaam voor zich uitkijken. Met onze Afrikaanse gids als tolk laat de burgemeester weten een verre nazaat te zijn van de Afrikaanse volksheld Kunta Kinteh, de zwarte strijder tegen de slavernij. Kunta verwierf wereldfaam dank zij het verfilmde boek 'Roots', van de Amerikaanse auteur Alex Haleay. Tegen betaling verstrekt onze gastvrouw certificaten, ten bewijze dat je werkelijk in haar beroemde dorp bent geweest. Klimaat Gambia kent een droog en nat seizoen. In de zomer (van april tot september) schommelt de temperatuur tussen de 27 en 29 graden Celcius, maar met een zwoele wind uit de woestijn kan die oplopen tot over de dertig graden. Het verkeer op de zandwegen zorgt dan voor enorme stofwolken die oranje kleuren want de meeste grond in Gambia bevat veel natuurlijk ijzer.
Ter weerszijden van het rafelig uitgestorte asfalt tussen Banjul en Sukuta rijgen schamele winkeltjes zich in het zand aaneen. Optrekjes, nauwelijks groter dan onze stemhokjes, zij het hier tot stand gebracht in de populaire Gambiaanse combinatie van golfplaat, palmbladeren en gedroogde blokken klei. Een surrealistische, verzonken samenleving. 's-Avonds en in de nacht macaber verlicht door het schijnsel van petroleumlampen. Autoschroot, antieke koelkasten, ombouwen van bedden, stapels gebruikte autobanden, fruit en aardewerk vormen de voornaamste handelswaar. 'Smiling Coast' Ook in Gambia heerst de Afrikaanse stammentraditie dat mannen geen mannen zijn als niet de vrouwen het meeste werk doen. Daarom bewerken zij met schoffeltjes en zaadjes langdurig het land in de brandende zon, zorgen voor het huishouden met veel kroost en torsen op weg naar de markt zware vrachten op hun hoofd. Mooie gezichten, ebben kleurig, met parels van zweet, beloven je een 'good price' voor allerhande waar. Gambia wordt wel 'The Smiling Coast' (de glimlachende kust) genoemd want de bevolking, hoe arm ook, weet altijd wel een glimlach op het donkere gelaat te toveren.
In de warm sluierende lucht wieken in de dorpen kopgieren spiedend rond. Sommigen strijken brutaal neer bij een hutje, hinkend op zoek naar mogelijk enig voedsel. Rammelende vrachtwagens en massa's geelgroene bush-taxi's produceren een snijdende stank van uitlaatgassen en afgewerkte dieselolie in een krioelende menigte op en langs de wegen. Een chaotische wereld op verre afstand weliswaar van de luxe vakantiestranden. Horeca ondernemer Willy Meurer (58) uit Breda vestigde zich 21 jaar geleden in Gambia. "Denk niet dat je het hier cadeau krijgt", zo waarschuwt hij eventuele aspirant avonturiers. "De kosten zijn hoog en de bureaucratie in Gambia is nog erger dan in Holland." Zijn exclusieve bar restaurant 'Sir Williams' in het uitgaanscentrum rond Bakau is door zijn bijzondere aankleding en prima keuken zeer geliefd bij de toeristen. 's Avonds komt dit klatergebiedje tot leven met vrolijke terrassen, pizzaria's, Karaoke-bars, kerstverlichting aan de gevels, stroomstoringen en startende aggregaten. "De zon schijnt hier iedere dag, de stranden zijn schoon en ruim en dat alles op maar 6 uur vliegen van Nederland", zo verklaart Willy de run van toeristen op Gambia. 'Cape Point'
'Sunwing Resort' in Bakau behoort tot een Scandinavische hotelketen. Met 200 kamers ( alle met airconditioning), een privé-zandstrand aan zee en een door rijen palmen overschaduwd, sfeervol zonneterras met zwembad, behoort Sunwing tot de beste resorts van de vakantie-enclave 'Cape Point'. Hier, vanaf het strand, verzorgt Mark Longster de vistochten voor 'Tight Lines'. "Sunwing is een echt familiehotel. Er vinden onder deskundige leiding veel activiteiten voor kinderen plaats en het hotel beschikt zelfs over een speeltuin voor de kleintjes," aldus de aimabele manager, Javier Mantilla. Al het personeel is Engels sprekend.
Belangrijke toeristische attracties in Gambia zijn: de hoofdstad Banjul (typische Britse koloniale sfeer uit de dertiger jaren met de Albert Market in de Russell Street); Bakau (met een bezoek aan de heilige krokodillen); Serekunda ( heeft de kleurrijkste en luidruchtigste Afrikaanse markt); Georgetown (ruïnes van het slavenhuis); James Island ( oud bolwerk van de slavenhandel) en de prachtige natuur van Tendaba voor de vogelliefhebbers. Grote wilde dieren komen in Gambia niet meer voor. Inlichtingen (vissen in Gambia) 'Tight Lines Visreizen' Brielle. Tel: 0181-479924. Fax: 0181-479925.'Sunair International', tel: 071-5255800. REISWIJZER
Publicatiedatum = 18 juli 1998 |