Eurojet

Sinterklaas in Frankrijk

door THEA DETIGER

In Noord-Frankrijk vieren ze ook Sinterklaas. Net als bij ons krijgen de kinderen snoep, cadeautjes en peperkoek. Een verschil is dat Sinterklaas vaak op een ezel rijdt in plaats van op een paard en dat Zwarte Piet hier Hans Trapp heet. Hij is een soort wildeman, die in dierenvellen loopt en met kettingen rammelt.

De Franse Moezel heeft een speciaal Sinterklaas-arrangement op 4 en 5 december. In dat weekeinde vindt op 5 december een grote Sinterklaasoptocht plaats in Metz en op 4 december een sprookjesavond in kasteel Malbrouck. In de 15de eeuwse keldergewelven worden de legendes over Sint Nicolaas verteld en enkele kerstverhalen. Het weekeinde daarop 11 en 12 december is er in Phalsbourg Ganzenleverfeest. Inlichtingen: 00.33.387375780.

In de Elzas zijn in bijna ieder dorp Sinterklaasoptochten. Voor inlichtingen kunt u bellen naar het Frans Verkeersbureau 020- 6260179. In Wissembourg kent men nog een andere intocht die van Christkindel en Hans Trapp. Omdat Hans Trapp niet welkom is, wordt die op 26 december in een lange mars teruggedreven naar zijn kasteel.

Publicatiedatum = 4 december 1999

terug Frankrijk-intro