&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Nederlandse vlag op een Frans kasteel

door Madeleine Boerma

CLERMONT-FERRAND - Er zijn in Frankrijk bijzondere hotels met een verhaal. Ze zijn charmant door hun ligging, inrichting en omdat ze weinig gasten kunnen herbergen. We vonden ze in de Auvergne, een weinig toeristisch natuurgebied in Centraal-Frankrijk. Hotel Le Moulin de Mistou in Pontempeyrat, een oase van rust rond een molen uit 1730.

Na zes kilometer linksaf naar Ydes, daarna volgt u de borden Château de Francis". Bij daglicht was dat misschien gelukt, maar in het donker misten we de kleine wegwijzers. In de nog pure Auvergne zijn grote reclameborden verboden.

Na wat omzwervingen zagen we vanaf een heuvel het kasteeltje liggen als een sprookje in een zee van licht. Het Nederlandse echtpaar Roberta en Pieter van Beyma wachtte met ongeduld op onze komst. Jonkheer Pieter, die uit balorigheid van de toenmalige ombudsman Marcel van Dam gedaan had gekregen dat hij uit het adelboekje werd geschrapt, schaamt zich er niet voor kasteelheer te zijn geworden. "Ik kom hier beter bij mijn wortels, bij wie ik werkelijk ben", zegt hij met een knipoog.

Het voorname huis stamt uit het begin van de 19e eeuw. De torens kreeg het pas rond 1910, toen de zoon van de weggestuurde dienstbode het landgoed had gekocht. Hij maakte er een kasteeltje van als ode aan zijn moeder, die door de toenmalige eigenaar zwanger was gemaakt en daarna de deur gewezen.

Riant

Het kasteelachtige huis heeft riante slaapkamers. De stallen zijn omgebouwd tot appartementen. Roberta serveert het diner aan een grote lange tafel in de Duitse stijlkamer en de koffie drinken we in de aangrenzende Versailles-kamer.

Pieter van Beyma ...tóch kasteelheer...

Touroperator Frantour, die is gespecialiseerd in Frankrijk, heeft dit jaar ruim 100 bijzondere hotels geselecteerd, die huizen in kastelen, oude molens, kloosters of burchten. Ze hebben weinig slaapkamers, zijn relatief betaalbaar (75 tot 150 gulden per persoon per nacht) en liggen verspreid over heel Frankrijk.

Wij beperkten ons tot de Auvergne en vlogen met Regional Airlines van Schiphol naar Clermont-Ferrand, dat midden in duizenden jaren oud vulkanisch gebied ligt. Om een overzicht te krijgen van de keten begroeide vulkanen (er zijn er 80 in het grootste natuurpark van Europa) maakten we bij zonsopgang een ballontocht.

Met twee jeeps vertrokken we van de luchthaven van Clermont-Ferrand, om na een uurtje toekijken hoe de ballon omhoog kwam in de rieten mand te kruipen. In ijltempo zagen we de achterblijvers kleiner worden en de hoogste vulkaan in het gebied, de Puy de Dôme, verrijzen. De volgende keer zet ik een pet op, want de branders verhitten niet alleen de lucht in de ballon, maar ook mijn hoofdhuid tot voorbij de pijngrens.

Bij vulkanen denk je al snel aan kale bergen, maar dit gaat niet op voor de Auvergne, waar alles groen is. Er zijn meren in de kom van sommige vulkanen en het water en de lucht zijn zuiver. Al sinds de oudheid zijn er thermische bronnen, die een genezende kracht worden toegekend. De meest bekende plaats voor waterkuren is Vichy.

De ballontocht duurde bijna even lang als het zoeken naar een geschikte landingsplaats. De boze boer, die z'n maïsveld deels geplet zag en zijn buren als getuigen opgetrommelde, bleek na champagne met lange vingers een gezellige man.

Château de Francis, waarvan de torens een ode zijn aan de weggestuurde, zwangere dienstbode.

Door afwezigheid van industrie ziet de Auvergne zich genoodzaakt de deuren wijder te openen voor toeristen. Niet alleen voor liefhebbers van natuur, gezondheid en/of cultuur, maar ook voor doorgaande reizigers. De snelweg A71 van Parijs naar Montpellier is in de Auvergne verbeterd en voor de blijvers zijn de hotels gerenoveerd, wandel-, fiets- en paardrijroutes bewegwijzerd en verhuurbureaus voor water- en luchtsport opgericht.

Van de meren en rivieren genieten niet alleen sportievelingen. Met de Nederlandse Marloes der Kinderen hadden we een idyllische picknick aan de rivier Allier bij het dorpje Chanteuges. Hier luncht ze ook met haar cursisten die een week of langer komen tekenen, schilderen, fotograferen, zingen, schrijven of koken onder professionele leiding.

Kokkin

De Nederlandse kokkin Anna Nijpels bewaakte de schagentafel met guiches, salades, kaas, boeren brood en kersen tegen vliegen tot de laatste maag verzadigd was. Anna heeft in het naburige dorpje Pébrac het restaurant De Eetkamer. De naam geeft de sfeer perfect weer: je eet er als bij Anna thuis. Dit keer was het konijn met pruimen en armagnac.

Marloes der Kinderen, rechts op de foto, geeft creatieve cursussen 'om mensen losser, spontaner en met meer gevoel te leren werken'.

Marloes der Kinderen is verknocht aan Chanteuges, waar ze 10 jaar geleden met haar creatieve cursussen in de Romaanse abdij van het dorp begon "om mensen losser, spontaner en met meer gevoel te leren werken". Sinds een jaar is ze de trotse eigenaar van La Grande Maison (het grote huis), dat vijf grote slaapkamers telt.

Het karakter van het oude huis, waarvan de fundamenten stammen van een kerk uit de 12e eeuw, heeft ze tijdens de restauratie en inrichting in tact gelaten. Het houtwerk is gezandstraald of geschuurd en in de was gezet, alleen de badkamers zijn nieuw met marmer en dolomiet.

Ook niet-cursisten zijn welkom bij Marloes, die een deel van haar gasten onderbrengt in het nabijgelegen St. Arcons d'Allier. In dit middeleeuwse dorp op een berg is een hotel dat bestaat uit gerestaureerde huisjes en een kasteeltje voor de receptie en het ontbijt.

Te kort

Na het veel te korte bezoek aan Marloes beloof ik mezelf voor langere tijd terug te komen.

De cultuurliefhebber komt in de Auvergne ook aan z'n trekken. Er zijn ruim 500 Romaanse kerken. In La Chaise Dieu (De Zetel van God), dat op bijna 1082 meter hoogte ligt en wordt omringt door bossen, bezoeken we de beroemde 15e eeuwse benedictijnse abdij. Pater Marie Bonnea van de orde van St. John (die ook in Enschede zit) vertelt met grote liefde voor schoonheid en detail het verhaal op de lange rij Vlaamse 16e eeuwse tapijten die rond het kerkschip hangen.

Het uitzicht van een slaapkamer in Château de Francis op het zwembad en groene landschap van de Auvergne.

De zachtaardige man wond zich zichtbaar op over deze opmerkelijke permanente tentoonstelling, omdat hij vindt dat voorzichtiger moet worden omgesprongen met dit historische bezit. In de kerk zijn ook middeleeuwse fresco's over de Dance Macabre, de dans van de dood met de levenden tijdens de grote plaag (de pest). Vorige maand werd in La Chaise Dieu voor de 33e keer het befaamde klassieke muziekfestival gehouden.

Niet ver van La Chaise Dieu ligt het dorp Pontempeyrat, dat op het eerste gezicht niet bijzonders lijkt te bieden. Als we echter een smalle weg tussen twee huizen inrijen komen we in een oase van rust, met een riviertje, bomen en bloeiende struiken. Het hotel Le Moulin de Mistou rond een molen uit 1730 en op bijna 1000 meter hoogte is een heerlijke standplaats om te omgeving te verkennen.

REISWIJZER

De hotelgids 'Charme de France' is van touroperator Frantour, die ook complete reizen verzorgt, inclusief vervoer. Voor inlichtingen en boekingen tel: 0346 - 584888 ma t/m vr van 09.00 - 18.00 uur en za van 10.00 - 16.00 uur.

De Auvergne is zo'n 1000 kilometer rijden vanaf Utrecht. Dagelijks vliegt Regional Airlines (waarin de KLM een belang heeft) van Schiphol naar Clermont-Ferrand.

Publicatiedatum = 13 november 1999

terug Frankrijk-intro