Eurojet

Merengebied La Brenne paradijs voor vissers

door Jenny van der Zijden

ROSNAY - In het Franse Berry ligt tussen Poitiers en Chateauroux het prachtige merengebied Parc Naturel Regional de la Brenne. Een speciale attractie voor sportvissers en vogelaars. Dit eenzame land met de bijnaam 'Het land van de duizend meren' telt zo'n 1300 plassen, meren, poelen en vennen. Sinds december 1989 staat het park officieel te boek als natuurpark.

Hoewel sommige meren gebruikt worden door surfers, is la Brenne niet echt een gebied voor de snelle watersporter, maar meer een voor natuurliefhebbers. Daarnaast is het gebied geschikt voor ontdekkingstochten per kano.

Vooral karpervissers komen in dit gebied aan hun trekken.

De meeste meertjes en vennen zijn overigens door toedoen van de mens ontstaan. Al in de tiende eeuw werden veengebieden hier door de monniken afgegraven, deels voor de turf en deels om visserij mogelijk te maken. Tegenwoordig komen veel sportvissers naar dit zeer visrijke gebied in Midden-Frankrijk, waar vooral karpervissers aan hun trekken komen.

Campings

Om het de vissers gemakkelijk te maken, zijn rondom sommige meertjes schaduwrijke natuurcampings aangelegd. Zo streken wij neer op camping Municipal in Rosnay. Een prima twee-sterrencamping, waar onder vele eikenbomen plek is voor zo'n veertig tenten of caravans. Tijdens ons bezoek, in het hoogseizoen, was het terrein voor slechts een kwart bezet. Campinggasten mogen hier bij aankomst zelf een plekje uitzoeken. De kampbeheerder komt vervolgens een aantal keren per dag langs om het stageld van de nieuwe kampeerders te innen.

Voor je het in de gaten hebt, heb je in la Brenne een flinke karper aan de haak.

Rosnay ligt centraal in la Brenne. Wie niet van vissen houdt kan hier heerlijk wandelen langs de vele vennetjes wat vooral 's avonds is aan te bevelen. De vele vogels en waterdieren zorgen voor schitterende schouwspelen. Vooral wanneer je een rustig plekje opzoekt en hier een poosje doodstil blijft zitten kun je de meest uiteenlopende vogels en waterdieren bespieden. Van de honderden vogelsoorten die in dit gebied voorkomen, zijn vooral de vele purperreigers bijzonder. Samen met de roerdompen vliegen zij af en aan. En terwijl de eenden over het strakke water schretten, proberen de kikkers er met hun oorverdovend gekwaak boven uit te komen.

Dieren

La Brenne is ook zeer rijk aan planten. Zo telt het gebied ruim 900 moerasachtigen waaronder een kleine veertig soorten orchideeën. Daarnaast vind je hier veel vlinders, insecten en 60 van de 90 in Frankrijk voorkomende libellensoorten. Ook bijzondere dieren zoals de Europese moerasschildpad en nertsen komen in het gebied voor. Trek wanneer je hier op pad gaat, ter bescherming van de voeten, wel stevige wandelschoenen aan want de paadjes zijn veelal begroeid met hoog scherp gras.

In het gebied zijn ook fietsroutes uitgezet waarbij meestal gefietst moet worden over de 'gewone' weg'. Deze wegen zijn vaak smal en kaarsrecht, waardoor het autoverkeer met zo'n 100 kilometer per uur vlak langs de fietsers scheurt. Een fietstocht maken hier kan daarom een gevaarlijke onderneming zijn.

Wandelen kan daarentegen prima. Overal in het gebied zijn wandelroutes uitgezet. Prachtige routes langs karakteristieke huisjes, dromerige vennen, blauwe meren, donkere poelen, goudgele korenvelden, over de hei en door het bos. Verder zijn er diverse botanische- en natuurobservatiepaden, kastelenroutes en ruiterpaden.

Voor info Maison du Parc de la Brenne: (00 33) 02 54 28 12 13.

Eigen foto's

Publicatiedatum = 25 september 1999

terug Frankrijk-intro