&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Eurojet

Varen als god in Zuid-Frankrijk

door Henk Poppe

AGDE (Z-Frankrijk) -Het zuiden van Frankrijk heeft een net van meer dan 700 km bevaarbare waterwegen voor recreatiemotorboten: in het westen de Garonne met talrijke bijrivieren, in het oosten de Camarque tot het Rhônedal. Beide gebieden zijn met elkaar verbonden door het 300 jaar oude kanaal Du Midi, lopend door de oude steden Carcassonne en Béziers. Dit bij velen geliefde vaarwater is in 1996 door de Unesco uitgeroepen tot wereldcultuurerfstuk.

Vooral het opgaande schutten, wanneer het water kolkend door de niet goed afsluitende sluisdeuren wordt ingelaten, is voor de bemanning, maar ook voor de toekijkende toeristen een heel spektakel.

Het kanaal Du Midi, van Toulouse in het westen tot iets voorbij de 2500 jaar oude stad Agde, kwam in 1681 gereed. Voor die tijd een bijzonder staaltje van technisch kunnen, met zijn ongewone ovale sluiskolken, kleine stenen boogbruggen, vele aquaducten en in verhouding met de meeste vaarwegen in Frankrijk, het geringe aantal sluizen. Het kanaal heeft diverse zijtakken, o.a. het kanaal de la Robine met verbinding naar de meren bij Narbonne.

Wij voeren vanuit de Crown Blue Line-haven 'Port Cassafières' bij Agde met een huurmotorboot westwaarts opgaande naar Carcassonne en voorts afgaand via Agde naar het eind van het kanaal tot het meer L'Etang de Thau en terug naar de haven. Duur 1 week, vaarsnelheid circa 4 km/uur, sluispassages circa 15 minuten.

Natuurgebied

Aan weerszijden van de route lange linten eeuwenoude bomen en een scala aan wilde planten en bloemen die je in ons land allang niet meer ziet. Het prachtige natuurgebied, afwisselend met bossen, boomgaarden en onafzienbare wijngaarden, biedt veel rust en wordt af en toe onderbroken door een passerende boot en wat wandelaars, fietsers en vissers langs de waterkant.

Kleine dorpjes en stadjes, waarvan je de schoonheid vanaf het water niet direct ziet, bieden veel oudheid en cultuur. Afmeren kan overal in de natuur of in één van de haventjes met alle faciliteiten. Sluispassages en overnachten zijn gratis. Bij de sluizen en 's avonds op de afmeerplaatsen, gezellige gesprekken en uitwisseling van ervaringen met diverse internationale bemanningen.

 

Jan en Paula Alferink in hun motorjacht voor de wal in Agde.

Op het kanaal Du Midi varen veel huurboten, maar ook kom je regelmatig Hollandse motortjalken met familie op vakantie tegen. In Agde ontmoetten we JAn en Paula Alferink uit Zwolle met hun Nederlandse motorjacht 'M.S. Gesina-Hillegonda'. Jan (66): "Na mijn pensionering in 1988 zijn we pas gaan varen. Eerst een paar jaar een zeiljacht, maar in 1995 kreeg ik de kans om dit ex-douanepatrouillevaartuig aan te kopen".

Jan en Paula kozen Frankrijk voor een eerste lange vaartocht. "We blijven nu steeds 7 maanden varen en leggen en leggen de boot in de wintermaanden op een vaste plaats in de omgeving van Lyon".

Ze voeren in onbgeveer 250 vaaruren van Zwolle naar Agde. En passeerden daarbij 300 sluizen. Paula (67): "We gaan nu door naar Bordeaux en daarna terug naar onze winterstek. Het leven aan boord is heerlijk, je leeft echt als God in Frankrijk. In de winter gaan we een paar maanden terug naar kinderen en kleinkinderen."

Hoogteverschil

De monumentale zeven sluizen van Fonsarennes trekken jaarlijks enkele tienduizenden toeristen,die van heinde en verre met bussen worden aangevoerd. Dat zijn er veel meer dan er boten de sluizen passeren: vorig jaar waren dat er 8200.

Foto: Bureau de Tourisme, Béziers

In het kanaal Du Midi passeert men het prachtige zeven-sluizenwerk van Fonserannes met een aaneengesloten lengte van 280 meter en een hoogteverschil van 21½ meter. De sluizen worden trapsgewijs genomen met maximaal 4 tot 5 boten per sluiskolk in 45 minuten. Het opgaande verkeer 2 uur 's morgens en 2 uur 's middags afgewisseld met afgaand in dezelfde tijdsduur. Vorig jaar passeerden hier 8200 boten, in mei waren het er 1885 en in juni het dubbele aantal.

Afmeren in de natuur overal mogelijk

Juli en augustus zijn erg warm in dit gebied maar door de talloze grote bomen langs de route kan men vrijwel altijd in de schaduw varen of afmeren. Onder invloed van de mistral is er altijd wind en dat betekent ook mooi weer. De maanden september en oktober zijn zeer populair in verband met de herfstkleurenpracht van natuur en wijngaarden.

Auto parkeren op de basis is gratis. De boten zijn verzekerd. Varen op de Midi is gemakkelijk, er is weinig stroom. Vaarbewijs en vergunning zijn niet vereist, men krijgt vooraf korte instructie. Bij pech onderweg is er onmiddellijk hulp van de gezamenlijke verhuurbedrijven beschikbaar.

De verhuurder van onze motorboot, Crown Blue Line, bezit 450 boten in 29 verschillende uitvoeringen. Inlichtingen: Yellow en Blue Vaarvacanties (Driebergen), 0343-518913.

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 21 augustus 1999

terug Frankrijk-intro