Eurojet

Bloemen staan centraal deze zomer in l'Ecole de Nancy

door Thea Detiger

NANCY - Nancy staat deze zomer in het teken van de Art Nouveau. Op drie exposities zijn schilderijen, meubels, glaswerk en andere kunstvoorwerpen te zien van de kunstenaars die zo'n honderd jaar geleden de 'Ecole de Nancy' vormden.

Hun belangrijkste bron van inspiratie was de natuur en het is dan ook niet toevallig dat hun grote voorbeeld, Emile Gallé, naast glaskunstenaar, meubelontwerper, dichter, schrijver en kunsthistoricus ook plantkundige was. Gallé gebruikte niet alleen bloemen- en plantenmotieven in zijn werk, hij gaf soms ook op een bijzondere manier tekst en uitleg over de natuur.

Het aquarium in de tuin van Musee de l'Ecole de Nancy.

Zo staat er op de expositie in de Galeries Poirel een door hem ontworpen tafel waarop stukjes natuur uit de omgeving van Nancy zijn ingelegd met hout. De Jardin Botanique du Montet in Nancy heeft dit tafelblad aangegrepen voor een eigen tentoonstelling over de vindplaats van de bloemen en planten op meubels en vazen in de omgeving.

Bloemen

Overal kom je ze tegen de favoriete bloemen van de Art Nouveau: de iris, de lelie, de klaproos, de judaspenning en de distel, die ook nog een politieke betekenis had. Hij stond na de deling van Lotharingen in 1870 symbool voor de wil tot weerstand. In de tuin van het Musee de l'Ecole de Nancy zijn ze zelfs allemaal speciaal geplant, inclusief de decoratieve berenklauw.

Eén van de gouden poorten van Place Stanislas in Nancy.

Het museum, waarin een speciale expositie aan de bloemmotieven is gewijd, is het voormalige woonhuis van kunstliefhebber Eugène Corbin (1867-1952), die zich helemaal in de 'Jugendstil' (de Duitse term voor Art Nouveau) liet inrichten. Een bezienswaardigheid is het tuinhuis dat een enorm aquarium is met onderaardse grotten.

Voor degenen die niet naar een museum wil, liggen de uitingen van de Art Nouveau ook op straat. Diverse bankgebouwen hebben schitterende Art Nouveau facades, een fraaie trapleuning of een glas in lood-dak. Bij de VVV aan het Place Stanislas zijn brochures te krijgen van speciale Art Nouveau-wandelingen langs huizen, winkels, banken en parken, en voor wie niet wil lopen is er een treintje of een speciaal taxi-arrangement (uitleg per walkman). Inlichtingen Frans Verkeersbureau tel. 0900-1122332 (13-17 uur) of www.frans verkeersbureau.nl

Extraatje

Affiche in Art Nouveau-stijl uit 1909.

Frankrijk Direct heeft een Art Nouveau-arrangement met tickets voor de exposities (tot 26 juli) in een hotel in Méréville, tien kilometer van Nancy. Hier zitten extraatjes bij als fietshuur en een wijnproeverij. Van hieruit is het ook aardig om een stadje als Saint Nicholas-de-Port te bezoeken (mooie basiliek en een bierbrouwerij-museum met Art Nouveau-interieur) of de tuinen van Château de Luneville. Inlichtingen: 0346-584888.

Voor ouders met kinderen: de nieuwe attractie van Parc Walibi Schtroumpf (Smurf) heet: de wraak van Gargamel (tussen Metz en Amnéville). In het stadspark van Nancy 'Parc de la Pépinière is een gratis dierentuintje. In het kasteel van Malbrouck wordt van 13 tot 15 augustus een middeleeuws festival gevierd.

Publicatiedatum = 3 juli 1999

terug Frankrijk-intro