Eurojet

Met grijze avonturier in
het groene Frankrijk

door Henk de Koning

AUVERGNE - Voor een onbezorgde vakantie, daar moet je jong voor zijn, luidt het credo van de meeste vakantiefolders, die bij veel zonne-bruin en zee-blauw het grijs van het klimmen der jaren liever uit de weg gaan. Henk Woortman en zijn vrouw - beiden ook al in de 50 - behoren tot de uitzonderingen. Al een tijdlang organiseren zij in Frankrijk op fraaie plekjes actieve kampeerweken voor uitsluitend ouderen.

Onder deskundige leiding trekt men er groepsgewijs met rijpere leeftijdgenoten (zo avontuurlijk als maar kan ) op uit. Per kano, fiets of wandelend. Een schot in de vakantieroos!Actief kamperen met vijftig en zestig plussers
Opa en oma samen romantisch op vakantie in de kano? "De ervaring leert dat veel oudere mensen nog wel met de tent of caravan er op uittrekken, maar op de plaats van bestemming niet meer zo makkelijk de stap wagen om zelfstandig bijvoorbeeld een kano te huren of op eigen houtje een lange wandeltocht te ondernemen", vertelt Henk Woortman, wiens reisbureau 'Woortman Actief Kamperen' klein maar dapper in het plaatsje Buren is gespecialiseerd in het organiseren van sportieve vakanties voor ouderen op kleine, rustige campings.

Al wat ouder, maar toch nog volop actief, kanoën
op een rustig Frans riviertje.

"Avontuurlijke verkenningstochten zijn voor ons niet meer weggelegd, hoor je ouderen vaak roepen. Maar dat is klinkklare onzin", vindt Henk Woortman.

"Wat deze mensen vaak weerhoudt in een mooi gebied nog iets spannends te ondernemen , is de vrees dat zich onderweg iets voordoet en men voor hulp volledig op zichzelf is aangewezen."

Veilig

"Maar in een groep en onder deskundige leiding blijken ouderen op pad zich wel veilig te voelen, zo leert de praktijk. Een omgeving verkennen gebeurt daarom bij onze arrangementen altijd in groepsverband. De kleine 'groene'campings waar men met eigen tent of caravan verblijft dienen daarbij steeds als uitvalbasis. De kano-, fiets- en wandeltochten zijn sportief, maar alles met mate en gericht op natuurbeleving en gezelligheid", zo laat initiatiefnemer Henk Woortman weten.

Het Burense reisbureautje reserveerde voor haar campings enkele van de mooiste plekjes in Frankrijk. Ingesloten door de overweldigende natuur van de Jura, de Auvergne en de Morvan. Voor de vijftigers en zestigers is daar actie genoeg te vinden. Bijvoorbeeld kanoën op het rustig stromende water van landelijke riviertjes of fietsen in een lichtglooiende groene omgeving. Onderweg gezamenlijk genieten van een drankje op een terrasje of van een maaltijd rond een kampvuur ."

Een van de 'ouderen' campings in Frankrijk
van waaruit de omgeving wordt verkend.

De groepen bestaan doorgaans uit tien tot vijftien personen. Gegadigden kunnen samen boeken, maar ook individuelen voelen zich volgens Woortman snel bij de groep thuis. Wel ook moet de reis naar de gekozen bestemming zelf met tent of caravan worden ondernomen. Daar aangekomen maakt men 's avonds meteen al kennis met de reisleider en de overige deelnemers. Dat kan in Frankrijk niet anders dan onder het genot van een prima glaasje wijn.

Natuur

Wie kiest voor het middelhoge Juragebergte belandt op de Woortman-camping bij het dorpje Lods, op twintig km afstand van de schilderachtige stad Ornans, midden in de Louevallei. Een natuurgebied met tal van vreemde aardvormen, zoals bergplooien, grotten, onderaardse rivieren en diepe kloven. Wandelend, fietsend en kanoënd verkennen we de grillige loop van de overigens rustig stromende rivier de Loue. De vaartocht voert door een ongerept en afgelegen dal. Fietsend en wandelend worden watervallen, karakteristieke Franse dorpjes, kastelen, grotten en bijzondere, door waterkracht aangedreven fabriekjes bezocht.

Wandelen op plekjes waar je als oudere op eigen houtje niet zo makkelijk komt.

Kiezen we voor de camping bij St. Père sous Vezelay in de Morvan dan verkeren we in een Bourgondische streek met afwisselend heide, dichte bossen, rotsachtige hoogten en bruisende rivieren en beken.

Het gebied van de Morvan 600 km verwijderd van Breda is bovendien beroemd om zijn folklore en geheimzinnige verhalen. Vezelay op zich is een oud pelgrimsstadje van waar eeuwen geleden de bedevaartgangers uit Noord-Europa zich verzamelden op weg naar de legendarische Spaanse bedevaartplaats Santiago de Compostela. De camping hier, van waaruit we vertrekken, bevindt zich aan de overzijde van het riviertje de Cure.

Fietsen

Bij tal van uitstapjes het gebied leent zich bij uitstek voor het maken van fietstochtjes wordt ook een bezoek gebracht aan de nog gedeeltelijk ommuurde vestingstad Avallon. Behalve heel wat historische gebouwen beschikt Avallon over een gezellig centrum met vele terrasjes en winkels.

Nog weer een andere Woortman-camping vonden we in de Franse Auvergne en wel op de oevers van de rivier Allier, aan de rand van het gezellige dorp Lavoute-Chilhac. Het dal van de bovenloop van de rivier is woest en romantisch ; het water baant zich een weg door kloven en langs eeuwenoude, reeds lange tijd uitgedoofde vulkanen.

Vijftig en zestig plussers verkennen op de fiets de Franse omgeving.

Hier in de Auvergne gaat de natuur nog volop haar gang bij de vorming van het landschap. In de vallei bekijken we goed bewaard gebleven, vroeg-middeleeuwse kapelletjes, kerkjes en in schoonheid gestolde dorpjes. Er is tijd genoeg om te genieten van de natuur. Ontzagwekkend zijn de loodrecht uit de rivier oprijzende basaltkolommen. We wandelen in een rustig tempo over de linkeroever, zodat we al onze aandacht kunnen schenken aan het landschap en de betoverende dorpjes.

Lekker jong

Oude drinkplaatsen, bronnen en verlaten mijnschachten vinden we ook nog op onze weg. Ze herinneren aan een rijk verleden. Heel bijzonder zijn de muurschilderingen in het plaatsje Blassac. We laten ons stroomopwaarts afzetten in een kano en verder zal de rustig stromende Allier vandaag het meeste werk doen. Met vijftig en zestig plussers op vakantie in Frankrijk. Je blijft er lekker jong bij!

Inlichtingen: Woortman Actie Kamperen, tel/fax 0344-571601.

Publicatiedatum = 26 juni 1999

terug Frankrijk-intro