Oranje boven in de Hérault

door Kees Roos

UMELAS - Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Bisterfeld: het zijn de eerste twee adellijke titels die koningin Beatrix achter haar naam heeft staan. Daarna volgt nog een hele reeks waarin bijvoorbeeld Gravin van Buren en Vrouwe van Borculo te vinden zijn. Deze laatste twee titels liggen echter verborgen in afkortingen voor 'enzovoort' met daarachter enkele puntjes.

Op die puntjes zou Serge Caminade ook graag de titel Gravin van Aumelas zien staan. De gemeente Aumelas ligt op en om een groot kalkplateau dat zich ten westen van Montpellier uitstrekt tot het dal van de rivier l'Herault. Verspreid over de hoofdzakelijk met lage eikenstruikjes, amandelen, thijm, rozemarijn en lavendel begroeide hoogvlakte wonen enkele honderden mensen in afgelegen oude bebouwingen: Mas de Lunes, Mas Valoussière, Mas d'Artamon, Mas Barral. Het dorpje Cabrials aan de D114E. Onder de westelijke rand van het kalkplateau, dat hoog opstijgt boven de D139 en het riviertje Rouviège, de Mas Cayrou, de Mas de Pasquier, de Mas Coste en de Mas Arnaud waarin het gemeentehuis van Aumelas zich bevindt.

Uitloper

Op die westelijke rand, op een strategische uitloper van het kalkplateau liggen de ruïnes van het kasteel van Aumelas. Serge Caminade is voorzitter van de vereniging die zich inzet om het kasteel zoveel mogelijk in zijn oude glorie te herstellen. Vanuit zijn Mas Coste uitkijkend op het scherp tegen de blauwe lucht afstekende silhouet van oude muren, een slottoren en een kapel zegt hij: "Het zou mooi zijn als de aandacht van uw koningin Beatrix op het kasteel van Aumelas zou vallen. Het kasteel heeft immers vanaf de 12e eeuw behoord tot de bezittingen van het Huis van Oranje".

De ruïnes van het kasteel van Aumelas. (foto: Eva Martinez)

Het kasteel van Aumelas dat in 1989 onder monumentenzorg kwam te vallen, wordt in 1036 voor het eerst genoemd. In 1114 komt het in handen van de Oranjes. De geschiedkundige Eva Martinez die de historie van het kasteel van Aumelas en zijn bewoners beschreven heeft, noemt Willem de Zwijger als een van de bezitters van het kasteel van Aumelas. De erfopvolgingen verlopen daarna niet altijd even soepel maar Martinez noemt in haar overzicht Jan Willem Friso van Nassau "waarvan de nakomelingen sinds 1815 in Nederland regeerden". "De huidige koningin, Beatrix, is een Oranje-Nassau." besluit zij.

Publicatiedatum = 5 juni 1999

terug Frankrijk-intro