De grootste ego voelt zich klein in Disneyland Parijs

door Hans Vermaak

PARIJS - Zelfs het grootste ego is niet bestand tegen de nieuwste attractie in het Europese Disneyland. Zeshonderd mensen tegelijk ondergaan de angstige sensatie van verkleind worden en worden zo tot nietige proporties teruggebracht.

Met behulp van ultramoderne filmtechnieken zorgen de inventieve Disney-medewerkers voor een ongekende sensatie tijdens de show, gebaseerd op de succesfilms 'Honey, I shrunk the kids' en 'Honey, I blew up the kid'. Deze keer worden 's niet de kinderen van de gekke geleerde Wayne Szalinski het slachtoffer van zijn vergroot/verklein-apparaat.

Het totale publiek wordt per ongeluk verkleind tot het formaat van lucifers, omdat de onhandige uitvinder zijn laserachtige kanon op de zaal richt. De gevolgen zijn voor de bezoekers van 'Honey, I shrunk the audience' desastreus.
Schoenendoos

Het publiek wordt, klein als lucifertjes, slachtoffer van het op 'ware grootte' gebleven zoontje van gekke film-uitvinder Szalinski tijdens 'Honey, I shrunk the audience'.
Foto Disney

De zaal wordt opgetild alsof het een schoenendoos is, compleet met schokken die door merg en been gaan. Effecten onder en naast de comfortabele stoelen veroorzaken schrikaanvallen waarbij zelfs de meest koelbloedige kijker de handen voor de ogen slaat en een angstgilletje slaakt.

Disneyland Parijs heeft met 'Honey, I shrunk the audience' een attractie in huis die een (hernieuwde) kennismaking met het stukje Amerika in Europa meer dan de moeite waard maakt. Het gebouw waar het Theatre Cinemagique was gehuisvest, werd compleet ervoor uitgegraven. Alleen de muren en het dak overleefden deze operatie. De bezoekers worden ontvangen in een ruimte waar een multi-mediashow wordt gegeven. Terwijl Cindy Lauper 'True Colors' zingt, ziet men hoe sterk de verbeeldingskracht van fotografie en film is.

Het is een opwarmertje voor wat er in het auditorium te wachten staat. Uitvinder Szalinski zal gehuldigd worden door de excentrieke directeur van het Imagination Institute, treffend gespeeld door Monty Python-ster Eric Idle. Natuurlijk loopt ook deze keer de demonstratie van Szalinski's uitvinding totaal uit de hand. Het verkleinde publiek wordt dan een kwartier lang geteisterd door huiveringwekkende gebeurtenissen.
Consternatie

De hele zaal beweegt door een vernuftige vloerconstructie, die zo'n honderd ton weegt. Rond benen en gezicht voelt men dingen die garant staan voor veel consternatie. Visuele 3D-effecten worden versterkt door een integraal lawaai uit 24 verschillende geluidsbronnen, verdeeld over 381 luidsprekers rondom.

De zenuwen worden tot het uiterste getart met verrassingen, waarbij handig wordt ingespeeld op de algemene afkeer voor slangen en muizen. De opluchting is dan ook groot als de deuren van het auditorium geopend blijken te kunnen worden en de overige attracties van Eurodisney lonken.

REISWIJZER

Disneyland Parijs is vanuit Brussel met de snelle TGV-trein in iets meer dan een uur te bereiken.

Speciaal voor de Nederlandse markt heeft Disneyland een arrangement gemaakt ter ere van de opening van 'Honey, I shrunk the audience'. Tot 15 juli wordt een pakket aangeboden dat bestaat uit vier dagen toegang tot het park, drie overnachtingen met ontbijt, drie speciale horloges met als thema de nieuwe attractie en een getuigschrift dat men als één van de eersten 'gekrompen' is. Prijs: ƒ626 (volwassenen) en ƒ196 (3 t/m 11 jaar). Informatie, brochures en reserveringen: 0800-0789 (gratis nummer).

Publicatiedatum = 3 april 1999

terug Frankrijk-intro