De knecht van Sint Nicolaas heet in de Elzas:

Hans Trapp

door THEA DETIGER

Sint Nicolaas brengt niet alleen een bezoek aan Nederland. Ook in de Franse Elzas brengt deze grote kindervriend jaarlijks zakken vol cadeautjes. Daar wordt zijn feest niet vandaag, op 5 december gevierd, maar op 6 december. En in plaats van Zwarte Piet heeft hij een woest uitziende wildeman als knecht, die Hans Trapp heet.

De traditie van Sint Nicolaas bestaat in de Elzas al vanaf de 12de eeuw. Hij rijdt hier niet op een wit paard maar op een ezel. Zijn vaste begeleider Hans Trapp is gehuld in dierenvellen en kondigt zich aan door met kettingen te rammelen en hard op de grond te stampen. Aan dat stampen heeft hij de bijnaam Trapp te danken. Vroeger werd hij namelijk Ruppelz of Ruprecht genoemd. Dit zou de voornaam van de duivel zijn.

Sint Nicolaas beloont de zoete kinderen in de Elzas terwijl Hans Trapp toekijkt en met zijn kettingen rammelt.

Foto: © Mermet/ Ecomusée Ungersheim, Comité Régional du Tourisme, Alsace.

Na de reformatie wilden de protestanten niets meer met de katholieke Nicolaas te maken hebben. Maar de kinderen waren gewend aan hun cadeautjes en de marktkooplieden op de grote 'Nikolausmarkt' in Straatsburg wilden ook hun verdiensten houden. Daarom bedacht men dat voortaan het Christuskind cadeautjes zou komen brengen in plaats van Sinterklaas. Wonderlijk genoeg is het meestal een jong meisje met een witte jurk en een witte sluier die het Christuskind symboliseert. Zij heeft net als Sint Nicolaas Hans Trapp als trouwe metgezel, die de kinderen beloont met speelgoed, fruit en snoep of straft met de roe.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog introduceerden de Amerikaanse soldaten een derde winter-weldoener in de Elzas: de Kerstman. In het Eco-museum van Ungersheim komen al deze tradities ieder jaar tot leven. Voor meer informatie over kerstgebruiken in de Elzas
: 00-33-3-88 25 39 81.

Publicatiedatum = 5 december 1998

terug Frankrijk-intro