Fraaie fiets- en wandelpaden
langs de Atlantische Oceaan

Verse oesters te koop langs de weg in La Tremblade

Slurp, daar glijdt weer zo'n kostelijke oester naar binnen. Glaasje champagne erbij om de zilte delicatesse gepast weg te spoelen. Dit is het rijke gevoel van een welverdiende vakantie in Frankrijk!

U vindt het maar vies? U houdt niet van het soort zeebanket dat ziltig en glibberig, maar naar de opvatting van miljoenen lekkerbekken op de wereld o zo heerlijk door het keelgat glijdt? Nee? Geef hier die schelp! Niet uw portie aan Fik!

Geen Zeelands roem streelt onze tong dit keer, maar de typische 'groene oester' uit het gebied van de Charente Maritime; een fraaie kuststreek in zuidwest-Frankrijk zich met bossen en stranden uitstrekkend langs de Atlantische Oceaan tussen Bordeaux en de grote plaats Marans (richting Nantes).

Met enorme 'oestertuinen' voor de kust in zee en in bassins vormen La Tremblade en Marennes Oleron ware bolwerken van de Franse oestercultuur. Marennes Oleron levert op zich al meer dan 60.000 ton oesters per jaar. Van alle oesters die Frankrijk jaarlijks consumeert komt 45 procent hier vandaan. Schelpje open, hap, slok, weg.

In de Charente Maritieme ontdekten we:

Een verrassend stukje Frankrijk

door HENK DE KONING

LA TREMBLADE - Op een kraampje aan de haven van La Tremblade liggen de verse oesters hoog opgetast. De haven is feitelijk niet meer dan een smal kanaal waarin de vele kleine, platte oesterbootjes rommelig liggen afgemeerd. In de schots en scheef gebouwde keetjes aan de overzijde werken de vrouwen. Langdurig spoelen en schrobben ze de oesterschelpen, waarvan de inhoud rijp is voor consumptie, met speciale douches.

Oestercentrum La Tremblade. Bergen lege schelpen langs de kanaalvormige haven getuigen dat de consumptie van oesters al flink op gang is gekomen. Op de achtergrond de spoelhuisjes.

Handel en bewerking gaan in de haven hand in hand. Passanten kunnen aan de kade verse oesters kopen, maar ook ter plekke proeven. Bijvoorbeeld zo aan de kraam als een haring bij ons of in een van de vele restaurantjes langs het water. Doorgaans eenvoudige optrekjes, soms niet meer dan een zitje onder een afdakje, want wie oesters eet sluit van genot de ogen.

Rode konen

Die kraam dan maar. De vrouw erachter draagt met verve de make-up van de zee: roze handen, paarse lippen en rode konen van het bijtende zilt; het haar gekapt naar de laatste mode van de wind. Ze lacht gelukzalig, weegt razendsnel de schelpen op haar hand en legt de beste terzijde.

"Rokonflu-bonson-plu-vie-sondon, ah wie!" Het klinkt als het gerommel van een naderend onweer, dat speciale Frans dat hier in La Tremblade kennelijk wordt gesproken. Ons Frans, toch al van het soort dat ons, vragend naar de weg, meer van Frankrijk doet aanschouwen dan we ooit van plan waren, maakt hier nog minder kans. "Ze vraagt of u er een wilt proberen", vertaalt onze gids.

Met een speciaal mes een centimeter diep langs de opening gekerfd geeft de onwillige schelp zich snel gewonnen. Vanuit zijn witte bed loert de lekkernij me opeens week en maagdelijk aan. Maar ja, oesters zijn er niet om te bekijken; genieten is het wachtwoord. En dus... hup-een-twee, slik, weg. Vive la France! Zo heerlijk!

Zee en bossen gaan samen in de Charente Maritime

De vrouw achter het kraampje knikt instemmend. Terwijl we happen ontplooit ze een vragende blik. Dan neuzelt ze met fibrerende stem: "Jerentendree?" Het klinkt een beetje als: 'Je Maintiendrai' en denkend dat ze doelt op Frankrijks aloude band met onze Oranjes, antwoord ik gretig in mijn beste Frans: "Qui, Qui!" De vrouw begint nu neuriënd een grote zak met oesters te vullen. Genoeg voor een handeltje apart. Heb IK dat besteld? Onze gids ziet wat er fout gaat. Door snel in te grijpen helpt ze het misverstand de wereld uit. Thuis toch het boekje 'Frans Onderweg' nog eens doornemen...

Pittoreske dorpjes pal aan zee vormden eens belangrijke handelsposten.

Het bezoeken van de oesterkwekerijen in Charente Maritime is slechts een van de vele facetten van wat dit wonderschone gebied te bieden heeft, rijk aan zon, zee, natuur, cultuur en vanzelfsprekend zijn keuken, die gastronomisch bezien wel de rijkste van Frankrijk wordt genoemd.

De vissoep 'Chaudrée' is voor Charentes wat de bouillabaisse is voor de kust van de Middellandse Zee. En wat te denken van verse mosselen in een roomsaus met een snufje kerrie, of de 'cagouille' een heerlijke ragoût van Franse wijngaardslakken? Bovendien geniet het department Charente de eer te worden beschouwd als de bakermat van 's werelds meest beroemde brandewijn, de cognac. Maar er is meer.

Wandelen en fietsen

Langs de kustlijn zijn kilometers lange fiets- en wandelpaden aangelegd. Door de bossen, langs de zee.

Het landschap, afwisselend bos en zee, is van een aangrijpende schoonheid. Kilometers wandel- en fietspaden slingeren zich langs de grillige kustlijn. Even uitblazend op een bankje onder de bomen rolt enkele meters lager aan uw voeten de Atlantische Oceaan zich met een wit tapijt uit over de stranden. Of slaat zich daverend, parelvonkend stuk op de ril in zee uitstekende klifs. In de verte zowaar een zeilende driemaster, via de brede monding van de Gironde op weg naar open zee. Een schilderachtig tafereel vanaf uw bankje omlijst door het groen van ruisende bomen.

Mysterie

Het is het mysterie van de Charente Maritime dat slechts de Fransen hier op vakantie komen. "Ja wat Britten en natuurlijk enkele Duitsers hebben de Charente als vakantie-oord ontdekt, maar Nederlanders op vakantie zie je hier vrijwel nooit. In het hoogseizoen meteen op weg naar de bekende plekjes in Spanje en Zuid-Frankrijk rond de Middellandse Zee razen ze min of meer met oogkleppen voor de Charente voorbij", verklaart onze gids van het Verkeersbureau in St. Palais Sur Mer met merkbare spijt.

Na het hoogseizoen verstilt de Charente Maritime als een schilderij.

Wij nestelen ons behaaglijk in de sprookjesachtige behuizing van 'Residence de Rohan'. Een voormalig landhuis rustiek gelegen zowel aan zee (met strand) als te midden van de weelderige bossen van het park des Fées. Ooit werd de villa bewoond door de Franse adellijke familie Rohen die het in 1930 verkocht. Het interieur van de Residence, hoewel van alle moderne gemakken voorzien, ademt nog steeds de sfeer van versleten adel aan het eind van de vorige eeuw.

Van het hotel uit ondernemen we interessante uitstapjes naar boeiende plaatsen in de omgeving als Royan, Saint Palais, Vaux-sur-Mer, Talmont en La Tremblade. Tochten ook die voeren langs schilderachtige dorpjes met verstilde straatjes en een roodgloeiende bloemenpracht tegen de witte bepleistering van de huizen.

De drukke jachthaven van Royan

Royan aan de Côte de Beaute moet u zeker bezoeken. Een merkwaardige stad; in de oorlog vrijwel volkomen verwoest. Vervolgens modern herbouwd met grote invloeden van het zogeheten 'kubisme'. U vindt er ruimschoots knusse winkeltjes, terrasjes en flamboyante marktjes. Aan de vissershaven heerst altijd een gezellige drukte vanwege de handel in zeevis, krab en kreeft. Bovendien met 2600 uur zon per jaar en kilometers zandstrand is de Charente Maritime de moeite van uw aandacht zeker waard. Excusez moi, tijd voor een oestertje!

Informatie: GTA-REIZEN, tel, 023-5322270

Eigen foto's

Publicatiedatum = 28 november 1998

terug Frankrijk-intro