Toerisme scoorde in Frankrijk
nog nooit zo hoog

door Henk de Koning

ST. ETIENNE - St. Etienne, gelegen in de regio van de Rôhne-Alpen, is &ecute;én van de tien plaatsen in Frankrijk waar de voetbalhelden kamp leveren om de felbegeerde wereldcup. Met in hun kielzog het enorme supporterslegioen. Het toerisme in Frankrijk heeft daardoor nog nooit zo hoog gescoord.

..

St. Etienne, feestelijk klaar voor het WK-voetbal.

St. Etienne, een stad van 450.000 inwoners, is na Lyon de tweede grote plaats in het prachtige Rhône-Alpengebied. Als grote industriestad weet men in St. Etienne wat het zeggen wil: 'spijkers met koppen slaan'. De stad heeft zich dan ook met volle inzet op het WK-voetbal gestort. De bal is rond heet het in voetbaltermen, maar volgens het stadsbestuur van St. Etienne zitten er nog veel meer kanten aan.

Tal van evenementen heeft het stadsbestuur vanwege het spectaculaire sportgebeuren op touw gezet. Zo kunnen supporters in een tiental café's in de stad persoonlijk kennis maken met bekende schrijvers uit diverse deelnemende landen en met hen van gedachten wisselen over het verloop van de wedstrijd.

In het Parc des Expositions, vlak bij het stadion, houden verzamelaars van voetbalartikelen uit de hele wereld een imposante voetbalbeurs. Verzamelobjecten kunnen hier worden bekeken en bewonderd, maar ook onderling worden geruild.

Bruisen

Ook St. Etienne zal tijdens het WK bruisen van leven. Allerhande feestelijkheden staan daar borg voor, waaronder carnavaleske parades, festivals, straattheater en vele spectaculaire muziekoptredens. Aan iedereen is gedacht. Zo vindt op 1 juli in het centrum van de stad een klassiek openluchtconcert met muziek van Beethoven plaats. Op het gezellige Archille-plein kan de jeugd zich op zijn beurt vermaken met een flitsende rock- en rapshow.

"Natuurlijk gaat op deze dagen van het WK in St. Etienne de meeste belangstelling uit naar koning voetbal. Reden dat op het plein Jean Jaurès een enorm video-scherm is neergezet waarop gedurende de hele competitie de actuele uitslagen verschijnen", aldus de organisatie, die zich werkelijk de benen uit het lijf heeft gelopen om het hele voetbalcircus in de stad in goede banen te leiden.

Exposities

"Het ijzer smeden als het heet is." Ook dat hoef je in St. Etienne als belangrijke industriestad niet uit te leggen. Drie exposities belichten heel uitgebreid en overzichtelijk de handel, kunst, cultuur en historie van St. Etienne. Het wereldkampioenschap voetbal trekt vele tienduizenden bezoekers van overal vandaan. Een prachtige gelegenheid dus om onze mooie stad te promoten", aldus de VVV.

L'avenue de la liberation met de muse van Massenet, componist van klassieke muziek.

Heel de samenleving van St. Etienne zet zich in om van het WK een echt geslaagd festijn te maken. Kroegbaas Philippe, jawel met alpino, legt uit: "Veel inwoners hebben zich als vrijwilliger gemeld. Bijna iedereen steekt wel een hand uit. Bijvoorbeeld om toeristen in de stad rond te leiden of door thuis slaapplaatsen beschikbaar te stellen. Want met zoveel bezoekers ineens zijn de hotels snel vol." Ook de VVV van St. Etienne zet extra mankracht in voor excursies met bezoekers.

De stad grijpt het wereldkampioenschap voetballen bovendien gretig aan in een poging verlost te worden van het negatieve imago een sombere industriestad te zijn. "Met zes kolenmijnen en een belangrijke wapenindustrie krijg zo'n je zo'n etiket makkelijk opgeplakt", zegt Philippe. "Vergeten wordt dan soms dat St. Etienne prachtig is gelegen in een afwisselend landschap van bergen, bossen en bloemrijke parken.

Techniek

Liefhebbers van techniek moeten vooral een kijkje nemen in het museum van Kunst en Industrie. De ontwikkeling van het revolutionaire Jacquard-weefgetouw geschiedde in St. Etienne en een exemplaar van dit ingenieuze apparaat is dan ook in het museum te bezichtigen. Topstuk aan de noordkant van de stad is het prestigieuze museum van Moderne Kunst met maar liefst 4000 vierkante meter expositieruimte.

Cartier Saint Jacques, het hart van de historische stad.

Hier kunt u het oog bewonderend laten vallen op een uitgebreide collectie 20e eeuwse kunst, maar ook op eigentijds werk van wereldvermaarde kunstenaars als Kandinsky, Picasso en Andy Warhol. Wisselende exposities maken dit museum telkenmale tot een verrassende belevenis.

Zeer de moeite waard is een bezoek aan het mijnmuseum, ondergebracht in de mijnen van Couriot, die in hun glorie dagen werk boden aan in totaal 1500 mijnwerkers. In de diverse expositieruimten wordt het werken in de mijnen getoond zoals het zich in de loop der tijden ontwikkelde.

Op wel heel spectaculaire wijze komt het nachtelijk uitspansel tot leven in het planetarium van St. Etienne, waar met speciale effecten via een scherm de geheimen van het universum worden prijsgegeven. Het Oudheidkundig museum herbergt onder andere een grote collectie antieke wapens, kleding en zeldzame garens; curieuze erfenissen uit de 19e eeuw.

Levenswijze

St. Etienne is Frans en dus een stad fibrerend op die genoeglijke Franse levenswijze. Daardoor lijken de dagen er altijd zo vederlicht en is vadertje tijd, geduldig tikkend, nog ouderwets bevriend met het leven.

Mensen groeperen samen aan tafeltjes op schilderachtige pleintjes. Het loopt al tegen de middag, parasols worden uitgeklapt om de ergste zon en warmte te weren. De mannen drinken getrouw hun pastis, het sterk naar anijs geurende drankje dat, na de wijn, Frankrijks tweede nationale drankje is. De vrouwen hebben inkopen gedaan en strijken, al evenzeer trek in een glas, kwetterend tussen de neuzelende mannen op de terrasjes neer.

Het oude centrum van St. Etienne is rijk aan historische architectuur.

Eten en drinken zijn een sociaal gebeuren in Frankrijk, u kent dat wel. De drukke discussies aan de gedekte tafeltjes gaan altijd gepaard met levendige gebaren, want een cirkelend handgebaar in de ruimte geeft soms beter uitdrukking hoe mooi een vrouw kan zijn dan honderd woorden.

In de schaduw van de ruisende platanen gutst de wijn fonkelend in de glazen. De gesprekken gaan onverminderd door, winnen door de wijn nog aan kleur en gloed. Voetbal heeft nu ieders interesse. "Ollande, hè?!" voegt een Fransman, zwaar aan de pastis, ons in een café vol geroezemoes gelukzalig toe. En er meteen achteraan: "Hadjaks", daarmee zijn bewondering voor de Amsterdamse voetbalclub Ajax te kennen gevend.

Het wordt een ingewikkeld gesprek als we onze Fransman trachten uit te leggen dat het Oranje-elftal, dat nu meedoet aan het WK, zijn naam te danken heeft aan het Franse prinsdom Orange en wel omdat ene Willem de Zwijger, die Nederlander was, ooit eens dat stukje land, niet eens zo ver bij St. Etienne vandaan, erfde, en dat de Spaanse koning... Maar onze Fransman wordt dit allemaal teveel. Hij rekent af en verlaat het lokaal enigszins slagzij in een wolk van anijs. "Au revoir!" roept hij schor bij de deur. En gekweld naar ons: "Pas orange, Hadjaks!!!" Ach ja, voetbal...

Reiswijzer:

Wie de auto liever thuis laat kan per TGV of vliegen naar St. Etienne. Vanuit Amsterdam met de Thalys naar Parijs en van daar verder per TGV (vier treinen per dag) naar St. Etienne. Of vanuit Parijs met de TGV naar Lyon en vervolgens per regionale trein naar St. Etienne. Dit laatste vergt wel meer tijd. Vliegen kan vanuit Amsterdam met een overstap in Parijs op het toestel naar St. Etienne (luchthaven André Lieux-Boutheon). Of u kiest voor een rechtstreekse vlucht per KLM naar Lyon en van daar verder per regionale trein.

( Foto's: VVV St. Etienne)

Publicatiedatum = 9 mei 1998

terug Frankrijk-intro