Lyon een stad met
schitterende pleinen en fonteinen

door HARRY MULLER

LYON - Nederlandse vakantiegangers kennen de Franse stad Lyon eigenlijk alleen van het steunpunt van de alarmcentrale van de ANWB, de files op de autosnelweg en de lange tunnel onder een deel van de stad door.

Bij Lyon zijn we altijd op weg naar het zonnige zuiden in Italië, Frankrijk of Spanje en op de terugweg proberen we allemaal zo snel mogelijk weer thuis te komen. Toch is deze tweede stad van Frankrijk met ongeveer 600.000 inwoners meer dan de moeite waard om eens te bezoeken.

Zo werd de oude binnenstad in de 15e en 16e eeuw helemaal opgebouwd in de stijl van de Renaissance. Dit deel van Lyon is prachtig bewaard gebleven en de stad is met veertien sterrenrestaurants ook een belangrijk culinair centrum.

De oude Renaissance-wijk in de stad met huizen uit de 15e en 16e eeuw.

Wij waren een paar dagen in deze mooie stad vol fonteinen en komen er zeker nog eens terug.

Het symbool van Lyon is de witte basiliek van Fourvière op een heuvel dichtbij het centrum van de stad. Je komt er gemakkelijk met een kabeltram. Wanneer je boven bent en het stationnetje uitstapt, is daar ineens de machtige kerk die er aan de buitenkant uitziet als een sprookjeskasteel met vier hoektorens.

De kerk kwam tegen het eind van de vorige eeuw gereed als dank dat in het jaar 1839 een eind kwam aan de cholera-epidemie. Je moet beslist even naar binnen lopen, want zowel de vloer, de muren en de gewelven zijn bedekt met fraaie mozaïeken. Naast de kerk is een oude kapel met op de toren een met bladgoud bedekt beeld van Maria, die haar handen beschermend uitstrekt boven de stad. Hier gaan de mensen nog regelmatig naar de kerk en op zondagen stromen zowel de basiliek als de kathedraal beneden in de stad vol met enkele duizenden gelovigen.

Dit beeld van Maria dat met bladgoud is bedekt, is bijna overal in Lyon te zien.

De ongelovige inwoners van de stad wilden ook een symbool op de heuvel en lieten daar een wat kleinere kopie van de Eiffeltoren bouwen. Deze is 80 meter hoog en was vijf jaar na de echte in 1894 klaar. Deze toren wordt nu gebruikt als zender voor de radio en televisie.

Enkele tientallen jaren voor Christus hadden de Romeinen al een nederzetting op de heuvel. Lyon werd toen Lugdunum (heuvel van het licht) genoemd en er was een amfitheater voor maar liefst 10.000 mensen. De resten daarvan zijn er nog steeds en een deel van het theater is gerestaureerd. Daar worden tijdens de zomermaanden regelmatig voorstellingen gegeven.

Bij de basiliek heb je een schitterend uitzicht op het oude centrum van de stad op het schiereiland tussen de rivieren de Rhône en de Saône. De hele wijk 'Vieux Lyon' (oud-Lyon) is een voetgangersgebied. Bewoners kunnen er nog wel in met hun auto, maar die moeten gebruik maken van een magneetkaart waardoor obstakels in de weg naar beneden zakken. Dit is de wijk met allerlei soorten kleine winkels en pleintjes met leuke terrassen. Bij een van de winkels staat een poppenkast voor de deur. Daar is een klein museum, maar je kunt er ook allerlei poppen en marionetten kopen. De hoge huizen zijn wit, geel of roze geschilderd. Tussen de huizen zijn enkele honderden geheime gangen, die van de ene straat naar de andere lopen. Deze 'traboules' zijn vaak afgesloten met een deur, maar elke gids kent de combinatie van het cijferslot.

Aan de rand van deze wijk staat de kathedraal van Saint Jean met aan de zijkant de resten van eerdere kerken op deze plaats. Bij de opgravingen kwam ook een doopvont uit de 4e eeuw tevoorschijn. Men was van plan op deze plaats huizen te bouwen, maar nu worden deze brokstukken uit het verleden keurig voor het nageslacht bewaard. In de kathedraal is een kleine, maar fraaie klokkentoren die in het jaar 1393 gemaakt werd. Om 12 uur, 2, 3 en 4 uur begint het haantje op de toren te kraaien, gaat een klok luiden en komen ook allerlei speeltjes in werking.

Lyon, een stad met pleinen, fonteinen en standbeelden. Hier het beeld van Lodewijk XIV met op de achtergrond de witte basiliek.

Lyon is een stad met schitterende pleinen en fonteinen, zoals bijvoorbeeld voor het stadhuis. De beelden voor de fontein daar werden gemaakt door de Fransman Bartoldi, die ook het Vrijheidsbeeld in New York ontwierp. Oorspronkelijk was deze fontein (een stedenmaagd op een strijdwagen, die door paarden getrokken wordt) bestemd voor de stad Bordeaux. Maar daar hadden ze geen geld genoeg en kwam de fontein uiteindelijk in Lyon terecht. Verder zijn op het plein 69 kleine fonteinen, die 's avonds verlicht worden. Als het buiten koud is, borrelt het water alleen maar uit de grond. Tijdens een hete zomerdag spuit er wel een meter water omhoog. Het is de moeite waard om langs de verschillende pleinen te wandelen. Dan kom je vanzelf ook een kanaaltje tegen dwars over een plein bij het gebouw van de opera.

Deze fontein bij het stadhuis was aanvankelijk bestemd voor de stad Bordeaux.

Overigens is deze opera met een grote glazen koepel als dak erg modern. Daarin is rode neonverlichting aangebracht. Als 's avonds het publiek binnen komt, gaat op het dak steeds meer rode verlichting branden. Loopt het theater leeg, dan gaat het licht langzaam weer uit. Zo kun je aan de buitenkant van het gebouw ongeveer zien, hoeveel mensen er in de zaal zitten.

Sinds de 16e eeuw is Lyon ook de stad van de zijde-industrie. De cocons van de zijderups worden tegenwoordig geïmporteerd uit China. In de Rue Romarin bij het stadhuis is het familiebedrijfje 'l'Atelier de Soierie', waar de zijde met de hand bedrukt wordt. De stoffen zijn ook bestemd voor de modekoningen in Parijs. De kleuren worden net als vroeger met behulp van een weegschaaltje samengesteld en in een keuken wordt de verf op een gasstel gekookt.

In dit familiebedrijf wordt de zijde nog steeds met de hand bedrukt.

Lekkerbekken komen in Lyon in een soort paradijs terecht. Heel bekend zijn de restaurants van Paul Bocuse en Pierre Orsi, waar je voor een eenvoudig menu al gauw enkele honderden guldens moet neertellen. De keus aan plaatsen waar je kunt gaan eten, is overvloedig. Van de ruim 800 restaurants hebben er veertien één of meerdere Michelin-sterren. Wij kwamen terecht in het restaurant La Tassée in de Rue de la Charité met ook gerechten uit de streek als worst met aardappelen of karper. Aan de wand foto's van de vroegere Franse president Mitterrand en de huidige Jacques Chirac.

In een bouchon serveert men de eenvoudige maaltijden van vroeger met veel lever, schapepootjes, varkensoren en worst.

Het is een avontuur om in een 'bouchon' te gaan eten, waar de maaltijd van de arme zijdewerkers van vroeger op tafel wordt gezet. Niet helemaal onze smaak, maar wel bijzonder. In het restaurant 'Le Garet' krijgen we bij het aperitief een bordje met warme kaantjes van uitgebakken spek. Daarna veel worst, koud vlees van de neus van het varken, schapenpootjes, gesneden lamspootjes die kraken tussen de tanden, varkensoren en gesneden maag. De gebakken lever is lekker en wordt geserveerd met gebakken aardappelen en spinazie. Na het hoofdgerecht wordt een zachte kaas op tafel gezet. Alle gerechten worden opgediend in grote schalen, maar helaas blijft het meeste op onze tafel onaangeroerd. Een Frans echtpaar aan het tafeltje naast ons blijft de hele avond smullen....

Elke dag is langs de Saône een markt.

Lyon op het kruispunt van de rivieren de Rôhne en de Saône is een heerlijke stad om te wandelen door de smalle straatjes en langs het water te flaneren. Elke dag is langs de Saône een markt, waar boeren uit de omgeving van de stad hun groenten en zelf gemaakte kaasjes verkopen. Op zondagen verkopen ook handwerkslieden en kunstenaars langs de rivier hun spullen.

Boeren uit de wijde omgeving komen elke dag naar de stad om bijvoorbeeld hun kaas te verkopen.

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal staan in de stad veel festiviteiten als tentoonstellingen en concerten op het programma. Bij het VVV-kantoor op de Place Bellecour wordt een grote tent gebouwd, waar alle informatie voor de bezoekers verstrekt wordt. Men heeft daar ook folders over de stad in onze taal. Verder worden er rondleidingen door de stad verzorgd.

Foto's: Ruud van der Linden

Publicatiedatum = 9 mei 1998

terug Frankrijk-intro