Skiën in Frankrijk

Afdalingen steeds sneller

door THIJS JANSEN

LES ARCS - De bergen zijn er voor iedereen, luidt een motto van Maison de la France in Amsterdam. En of het nu om langlaufen, telemarken, monoskiën, speedskiën of snowboarden gaat. Elke winter staan er zo'n 12.000 skileraren klaar om de wintersporter in het grootste skigebied van de wereld allerlei vaardigheden bij te brengen.

Er is in Frankrijk een keus uit maar liefst 400 verschillende wintersportdorpen. Met de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Vogezen en de Jura, is het land waarmee Nederland een haat-liefde-verhouding heeft, rijk aan gebergten met een enorme variatie.

Van beginnersafdalingen tot olympische pistes, de 6000 Franse skihellingen liggen tussen de 600 en 3850 meter hoogte en zijn bereikbaar met 4000 skiliften. Frankrijk staat voor skiën op elk niveau, meldt Maison de la France trots in een uitgebreide brochure.

Op ski's of op raguettes ('eskimo-sneeuwschoenen') kunnen onder begeleiding planten en dieren in het winterse berglandschap worden bewonderd.

Om optimaal van een vakantie te kunnen genieten is het volgens het Amsterdamse bureau van belang de bestemming te kiezen die het best bij de wintersporter past. "Frankrijk kent immers vele verschillende dorpen: kleine pittoreske plaatsen, nederzettingen die nog steeds de sfeer van het begin van deze eeuw kennen en moderne oorden."

Wie op zoek is naar rust, authenticiteit, dorpen met houten chalets en oude boerderijen moet kiezen voor zogenaamde 'stations- villages' die hun charme en warmte hebben weten te bewaren. Wie liever direct vanuit het appartement de piste op wil, moet voor de moderne oorden kiezen.

Een gulden middenweg zijn de moderne wintersportplaatsen die in oude stijl zijn gebouwd en waar gebruik is gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen, zoals steen en hout. En hoe hoger de wintersporter de berg op gaat, hoe meer deze kan genieten van de zon.

Ook kan daarbij van lokale gerechten worden geproefd, zoals een 'vin chaud' na het skiën en een raclette in de avond. Heel speciaal zijn natuurtochten in Les Arcs. Alle verbeteringen die daar zijn en worden aangebracht staan in het teken van het milieu.

Volgens een woordvoerster van het Frankrijk Huis in Haarlem, die de belangen van het skigebied Les Arcs in ons land behartigt, wordt bij het voorbereiden van de pistes voor de winter gebruik gemaakt van speciale compost en andere ecologisch verantwoorde producten.

Onder professionele begeleiding kunnen daar planten- en dierenwereld in het winterse berglandschap worden ontdekt. Gedurende een hele of tijdens vier halve dagen gaat men op ski's op raquettes, wandelend, per honden- of paardenslee de natuur in. De gidsen geven tekst en uitleg en verschillende 'bergbewoners' kunnen worden geobserveerd.

De sporen van de dieren in de bergen kunnen worden gelezen en met behulp van kaart en kompas kunnen deelnemers zich leren oriënteren in de bergen. Deelnemers op de lange latten dienen over een redelijke ski-ervaring te beschikken. Ski Nature wordt uitgevoerd door de Franse skischool ESF in samenwerking met het natuurpark Parc National de la Vanoise.

En wie de rust van de natuur wil inruilen voor spektakel hoeft in Les Arcs niet ver te zoeken, want op de olympische snelheidspiste kunnen afdalingen worden gemaakt met een snelheid van tegen de 200 kilometer per uur. Het record staat op ruim 234 kilometer per uur op ski's en ruim 210 kilometer per uur op een mountainbike!

Inlichtingen Het Frankrijk Huis: 023-5512295. Maison de la France: 0900-1122332 (1 gulden per minuut).

Publicatiedatum = 6 december 1997

terug Frankrijk-intro