Westelijk gedeelte wordt vaak overgeslagen

Schoonheid Loire onuitputtelijk

door DICK VAN ZANTEN

NANTES - Het westelijk Loiregebied is vaak een vergeten stukje in Frankrijk. Dat komt onder andere omdat de snelweg naar het zuiden buiten deze streek loopt en er veel concurrentie is van het noordelijker gelegen Normandië en Bretagne. De vijf departementen Mayenne, Loire-Atlantique, Sarthe, Anjou en Vendée worden door de Loire tot één gebied gesmeed. Omdat er in de Loirestreek bijna geen grote industrieën zijn is de natuur er onaangetast gebleven.

De rivier de Loire is vooral bekend om de prachtige en historierijke kastelen, die aan de oevers liggen tussen Orleans en Tours. Veel Nederlanders hebben weleens een bezoek gebracht aan het kasteel in Blois of een van de vele torentjes beklommen van kasteel Chambord.

Maar langs het westelijke gedeelte van de Loire voorbij Tours liggen ook zeer bezienswaardige kastelen. Zoals het kasteel van Saumur. Het kasteel is een museum van decoratieve kunst en vooral de omvangrijke collectie porselein en aardewerk is een van de mooiste in Frankrijk.

Aan de oever van de Loire ligt het imposante kasteel van Saumur. In het 14e eeuwse kasteel is een paardenmuseum en een museum voor decoratieve kunst gevestigd.

Ook herbergt het kasteel een paardenmuseum. Saumur is al sinds het einde van de zestiende eeuw de paardenstad van Frankrijk, omdat de befaamde cavalerieschool Cadre Noire hier is gevestigd.

Grotten

Aan de voet van het kasteel liggen huizen uit de 15e tot de 17e eeuw, gebouwd met mergelstenen. Tegenwoordig worden de 'uitgemergelde' grotten steeds meer gebruikt voor de teelt van de bij ons bekende 'champignons de Paris'. Meer dan de helft van de nationale productie komt hier vandaan.

Zo'n vijftig kilometer westelijker langs de Loire ligt Angers, dat dateert uit de Gallisch-Romeinse tijd. Zeker een bezoek waard is het paleis Briau bij Varades. Niet gebouwd in opdracht van een koning, maar in 1862 door de spoorwegingenieur François Briau, die rijk geworden is met de ontwikkeling en aanleg van spoorlijnen in dit gebied en in Italië.

Eén van de laatste kastelen aan de Loire voor Nantes is het kasteel Clermont in Le Cellier. Het kasteel is heel lang in bezit geweest van de beroemde Franse schrijver Maupassant. De acteur Louis de Funès is ook nog jaren kasteelheer geweest, want tot aan zijn dood in 1983 heeft hij in Clermont gewoond. De kleine Franse komiek ligt begraven op het kerkhof van Le Cellier. In het kasteel is een zeer goed restaurant gevestigd.

Ook is het mogelijk om in een dergelijk prachtig kasteel een vorstelijke nacht door te brengen. Dertien hotels Les hôtels du patrimoine bieden namelijk deze onvergetelijke ervaring. De prijzen per nacht in een historisch monument variëren van ƒ80 tot ƒ300.

Zelfs in een van de grootste kloosters van Europa, Fontevraud, is een hotel gevestigd. Nonnen komt u er niet meer tegen, want Napoleon Bonaparte besloot in 1805, nadat hij zichzelf tot keizer had gekroond, om er een gevangenis van te maken. Het klooster is dat ook 150 jaar gebleven, maar daar merkt de hotelgast van nu niets meer van.

De westelijke Loire-streek bestaat niet alleen uit kastelen. Ook de steden zijn zeker een bezoek waard. Nantes is de grootste stad in dit gebied. Vanaf de middeleeuwen ontwikkelde Nantes zich als een belangrijk handelscentrum.

Hollandse slag

Het schilderachtige stadje Clisson met de typisch Italiaanse kathedraal als middelpunt. Het stadje zou in de Toscane niet opvallen, maar wel in Frankrijk.

Logisch dat er zich al snel Hollandse zakenlieden vestigden. Nantes vroeg deze handelaren uit de Lage Landen om te helpen bij de bouw van huizen op een eiland Beaulieu in de Loire. Daar hebben die Fransen spijt van gekregen, want door taalproblemen bij de bouw kwamen de huizen angstig scheef te staan. Dat is nog te zien. Wel werd voor de gedane moeite een straat naar de Hollanders vernoemd.

Een goede manier om Nantes te bezichtigen is per fiets! Een op de weg geschilderd groen lint voert de fietser langs alle bezienswaardigheden, waaronder de gigantische St. Pierre-kathedraal en de vele prachtige parken en plantentuinen.

Op slechts 28 kilometer afstand van Nantes ligt Clisson. Dat het ziet er verrassend Italiaans uit. Tijdens de Vendée-oorlog in 1794 is Clisson, dat diende als hoofdkwartier van de royalisten, door de republikeinen voor bijna negentig procent met de grond gelijk gemaakt. De schilder Pierre Cacault wilde het verwoeste stadje weer tot leven brengen. Samen met Frederic Lemot, die in Italië architectuur had gestudeerd, zorgde hij er voor dat Clisson volledig in Italiaanse stijl werd herbouwd.

Vendée-oorlog

Het kasteeltje La Chabotterie, waar de royalist Charette gevangen werd gehouden en wat het einde betekende van de Vendée-oorlog.

In het 15e eeuwse kasteeltje La Chabotterie in het departement Vendeé is een tentoonstelling met dia-voorstelling over de bloedige Vendée-oorlog ingericht. Le Puy-du-Fou is waarschijnlijk het meest indrukwekkende openluchttheater van Europa met zo'n 800 acteurs, 60 ruiters, 4000 kostuums, 2200 vrijwilligers en een overvloed aan vuurwerk en waterspelen. Deze show geeft de toeschouwers een beeld van de geschiedenis van de Vendée.

Strand

Aangezien de westelijke Loirestreek twee departementen aan de Atlantische Oceaan heeft liggen, beschikt het gebied ook over veel stranden. De 450 kilometers lange kustlijn biedt voor de zonaanbidders zo'n 140 kilometer zandstranden met als meest beroemde badplaats het mondaine La Baule.

Het vissersplaatsje Pornic is een van de gezelligste en beste stadjes in Frankrijk om te vertoeven. Niet alleen heeft het mooie stranden, maar ook voortdurende aanvoer van verse vis, zoals krab, kreeft en tong, waardoor een bezoek aan de vele restaurantjes een feest is.

De rivier de Sarthe is uitermate geschikt om per house-boot van de natuur en schilderachtige dorpjes te genieten. Deze dorpjes zijn bekend om hun goede restaurants. Vervelen op de rivier is er niet bij. Alleen al vanwege de vele sluisjes valt er altijd wat te beleven. Zo'n house-boot, al voor 200 gulden per week te huur, is van alle gemakken voorzien. Zelfs een complete keuken met oven, elektra, warm en koud stromend water vind je aan boord.

Muscadet

Een dagje westelijk Loiregebied is het beste af te sluiten met een goed glas wijn uit de streek. Natuurlijk kent iedereen de van hier afkomstige Muscadet en de te vaak onderschatte rosé d'Anjou. Maar hier produceren ze ook een zeer goede champagne, al mag die natuurlijk niet zo genoemd worden. In de mergelgrotten van de firma Gratien & Meyer bij Saumur wordt al sinds decennia bubbeltjeswijn gebrouwen.

REISWIJZER:

De westelijke Loirestreek is vanuit ons land makkelijk te bereiken. Met de auto vanaf Parijs via de snelwegen A10 en A11. Nog leuker is het om de drukte te ontwijken en via Normandië en Bretagne te rijden. Met de tgv bent u binnen anderhalf uur vanuit Parijs in het hart van de Loirestreek. Per vliegtuig kan ook, want Regional Airlines vliegt een paar keer per week van Schiphol naar Nantes.

INLICHTINGEN::
Maison de la France
Prinsengracht 670
1017 KX Amsterdam
Telefoon: 0900-1122332
Fax: 020-6203339

Publicatiedatum = 20 september 1997

terug Frankrijk-intro