&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'Château de Boisson' bruist

door HENK DE KONING

ST. AMBROIX
Om Franse kastelen te kunnen onderhouden en daardoor behouden, besloot de Fransman Georges Pilliet in 1954 dit erfgoed dienstbaar te maken aan het toerisme. Na een eerste oproep melden zich dadelijk enthousiaste eigenaren van kastelen en landhuizen, maar ook van klassieke molens en boerderijen, die een dergelijke financiële injectie best konden gebruiken. Zo ontstond in Frankrijk: 'Le Chaine des Castels'. Een netwerk van historische gebouwen in de sector van de gastvrijheid met intussen zo'n 48 kastelen in de kopgroep. Het logo van de keten vermeldt dan ook 'Les Castles' en toont de afbeelding van een kasteeltoren, een tent en een caravan. Vier sterren garanderen de kwaliteit van het gebodene. Wij gingen kijken bij 'Château de Boisson'; een 'Nederlands' vakantie-kasteel op de grens van Frankrijks grootste natuurpark, de Cévennen en mede daardoor een van de mooiste schakels in deze bijzondere keten van 'ridderlijke' gastverblijven.

In het tussen veel bladgroen, zonnebloemen en lavendel verscholen 17e eeuwse kasteel 'Château de Boisson', op circa 8 km afstand van St. Ambroix, wordt veel Nederlands gesproken. Niet zo vreemd, want zowel de Eindhovense kasteelheer, de Haarlemse kasteelvrouwe als de Tilburgse kok zijn zo Nederlands als maar kan. Hun voetsporen liggen nog vers in onze dreven.

Hun kwieke tred en Truus-de-mier-achtige bedrijvigheid vallen direct op tussen het overige Franse personeel, waarvan de volksaard wil dat je naast arbeid ook rustig de tijd moet nemen om te leven.

Zo'n 25 jaar geleden besloot Guido van Empel met zijn Philips-opleiding elektronica te gaan werken voor een Nederlander, die een zetbaas zocht voor zijn wijnkasteeltje annex camping in het Zuid-Franse dorpje Boisson. De man had het château met 200 hectare grond in 1969 gekocht, maar door het vanuit Nederland te besturen was het danig in de versukkeling geraakt. Nu zocht hij iemand om de zaak weer op te krikken.

Ploeteren

"Het was ploeteren onder hoogst primitieve omstandigheden", vertelt Guido. Het dorpje bij het kasteel telde slechts 90 inwoners, waarvan de meesten al op leeftijd. Te midden van zo'n 20 op elkaar leunende huizen domineert de kerk. De spits is vervangen door een metershoog Christusbeeld, dat hoog boven de bebossing uitstijgt, waardoor het lijkt dat in Boisson aan Hemelvaart geen einde komt.

Guido van Empel herinnert zich: ,,De enige telefoon van het dorp, de 'Telephone Publique', stond bij een bewoonster thuis. Die zette al gauw een flesje wijn op tafel als de verbinding weer eens erg lang op zich liet wachten. Op die manier werd bellen om materialen wel erg gezellig, maar aan de andere kant ontving je soms ook spullen die kennelijk in een stemming van grote zorgeloosheid waren besteld".

Guido leerde zijn huidige echtgenote, Ellen Brink, kennen toen zij voor een Nederlandse makelaar op pad was in de omgeving. Ze trouwden in Nederland. Aanvankelijk huurden het kasteel in Boisson. In 1980 werd het hun eigendom. Acht jaar lang tot er kinderen kwamen werkte Ellen mee aan de opbouw en inrichting van het vakantiecomplex tot het de luxe van nu had bereikt.

"Door goed te kijken naar anderen leerde ik tegelzetten en stukadoren. Soms bracht ik met m'n handen de specie op de muren aan. In de appartementen van het kasteel heeft dat zelfs tot prachtige rustieke effecten geleid", vertelt ze met enige trots. En: "Het château heeft veel van ons gevergd. Wie een kasteel met comfortabele kamers en appartementen wil beheren, plus een camping en een bungalowpark (in aanbouw) moet niet bang zijn lange werkdagen te moeten maken."

De 11 appartementen (2 tot 6 personen) beschikken over een badkamer met douche, wastafel en toilet. De vier kamers (voor 1 tot 2 personen) bezitten echter uitsluitend een wastafel. Voor deze gasten is een gemeenschappelijk toilet en douche beschikbaar.

De camping ( 7.5 ha) omvat 160 kampeerplaatsen met elk een oppervlakte van 90 tot 120 vierkante meter. Elektriciteit is aanwezig. Bij wijze van experiment hebben enkele kampeerplaatsen privé-sanitair, voorzien van toilet, wastafel en ook een eigen douche). Op de camping zijn voorts 20 moderne sta-caravans, geschikt voor 2 tot 4 personen te huur.

Verveling is er voor de vakantiegangers op Château de Boisson niet bij. Het kasteel beschikt over twee grote zwembaden; een binnen- en buitenbad, terwijl er wekelijks onder professionele (Nederlands sprekende) leiding cursussen worden gegeven in: tekenen, schilderen en fotografie. In april en oktober leer je zo streekgericht koken.

Alle benodigdheden hiervoor tot een met een compleet ingerichte donkere kamer en twee tekenateliers met alles er op en er aan zijn in het kasteel aanwezig. Kaarters kunnen in mei en juni, alsook eind augustus en semptember hun hart ophalen aan de bridge-weken die hier dan worden gehouden. Voor al die activiteiten gelden wel afzonderlijke tarieven.

Talrijk bovendien zijn de uitstapjes die vanuit het château in de wijde omgeving gemaakt kunnen worden; culturele- en ware avonturentochten, die zich ook voor gezinnen met kinderen uitstekend lenen. Zo bezochten wij voor u het vijftiende eeuwse kasteel 'Tourre' in de gemeente La Bastide de Virac.

In verschillende fasen wordt hier het kweken van zijderupsen en de verwerking van de zijden draad van de cocon getoond. Een ambacht dat voorheen in deze steken veel werd uitgeoefend. De expositie toont de eieren van de rups, maar ook levende exemplaren die zich op houten stellingen in horden hoorbaar te goed doen aan hun speciale voer: het moerbeiblad.

Topper

Een ware topper voor kinderen, maar ook voor ouderen met gevoel voor nostalgie is het uitstapje aan boord van een ouderwets treintje, getrokken door een kortlijvig locomotiefje. De 13 km lange, rammelende tocht in wolken van stoom voert u van Anduze naar St. Jean-du Gard en terug, in het hartje van de wonderschone Cévennes.

Een genoeglijk geboemel langs schilderachtige meren en watervalletjes, over aloude stenen boogbruggetjes en door lange, donkere tunnels, die de wolken opgedrongen stoom uit het locomotiefje nattig in de coupé's retourneren. De machinist schept vettige kolen op een wapperend vuur en blijkt verslaafd aan de stoomfluit, die hij uitgerekt kan laten klinken. Het spoorwegmuseum heeft om zijn opsporing verzocht, te samen met de conducteur, die onderweg heel antiekerig de kaartjes komt knippen.

Een kanotocht over de rivier de Cèze brengt u voelbaar dicht bij de natuur. Er kan een keuze worden gemaakt uit tochten van 4, 8, 14 en zelfs 29 kilometer. Kleine stroomversnellingen en nauwelijks te bevaren ondiepten zorgen voor spanning en afwisseling. Een naturistenkampje halverwege de tocht maakt het landschap er nog paradijselijker op.

Onder leiding van een 'chercheur d'or' goud zoeken in dezelfde rivier levert bijna altijd wel wat stofdeeltjes van het edele metaal op. Wie geen last heeft van claustrofobie moet zeker met een gids eens afdalen in een van de vele grotten die deze streek rijk is. Wandelen, fietsen, berg- en rotswanden beklimmen, vissen, paardrijden, tennis en met speciale wagens en motoren rodeo spelen in het ruigste terrein van de Cévennen of een bezoek brengen aan de heilzame bronnen in het nabije Les Fumades. Het kan niet op in dit prachtige deel van Frankrijk.

Voor meer informatie: Château de Boisson, 30500 Allègre (France)-tel: 0033 4 66 24 8221 of 0033-4 66 24 8561. Fax 00 33 4 66 248014. In Nederland, Carla den Os, tel: 015-2572570.

REISWIJZER:

Het château en de viersterren camping zijn geopend van 1 april tot en met 31 december. De prijzen van de camping variëren van f60,- tot f70,- voor een familie van 4 personen (elektriciteit en toeristenbelasting inbegrepen). Ook inbegrepen zijn warm en koud water in de douches, afwas-en wasgelegenheid, alsmede de toegang tot beide zwembaden. De prijs van de stacaravans varieert van f500 tot f1000,- per week. Het sfeervole restaurant in de voormalige kelders van het château biedt plaats aan 50 personen. Het dorp Boisson ligt op 50 km afstand van Nîmes.

(foto's Henk de Koning)

Publicatiedatum = 13 juli 1997

terug Frankrijk-intro