&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Dino's nestelden in de Languedoc

door Kees Roos

MÈZE - Het is niet waarschijnlijk dat de natuurlijke achtergrondmuziek van krekels te horen was, toen zo'n 70 miljoen jaar geleden dinosauriërs hun eieren legden in de enorme laagvlakte die destijds het Zuid-Franse landschap bepaalde. Die krekels zijn nu overduidelijk te horen in het bij Mèze geopend openluchtmuseum "De vlakte van de Dinosauriërs".

Een kleine twee jaar geleden ontdekte amateur-paleontoloog Alain Cabot op een pijnbomenrijke heuvel tussen de wijnvelden langs de N113 van Mèze naar Montagnac de eerste nesten met dinosauruseieren. Zijn ontdekking bleek een paleontologische goudmijn. In totaal legde hij duizenden nesten bloot, waarin steeds vijf tot tien eieren of overblijfselen van eieren van dinosauriërs gevonden werden.

De miljoenen jaren oude broedplaats, die inmiddels door geologische krachten weer aan de oppervlakte is gekomen, vormt nu het openluchtmuseum waar Cabot laat zien hoe de legendarische reuzenreptielen onze planeet bewoonden en beheersten. "Deze plaats maakt destijds uit van een enorme laagvlakte", vertelt hij. "Er waren nog geen Alpen en nog geen Pyreneeën. Er stroomden rivieren en er was tropische begroeiing. De fossiele overblijfselen van de struisvogel-grote eieren die ik gevonden heb, geven aan dat het in ieder geval om zes verschillenden soorten dinosauriërs gaat. Eén van mijn laatste vondsten lijkt er op te wijzen dat er hier zo'n 70 miljoen jaar geleden nog een zevende soort rondliep".

De kop van een replica van een dinosaurus van 12 meter hoog en 24 meter lang wordt aan het skelet vastgemaakt.

In het openluchtmuseum "De vlakte van de Dinosauriërs" wandel je met het geluid van krekels steeds om je heen als het ware terug naar de wereld van de beroemde film "Jurassic Parc". Verschillende vitrines laten de bezoeker tijdens de wandeling zien hoe het gesteld is met de huidige wetenschappelijke kennis over deze heel verre voorlopers van onze aardse geschiedenis. De Inslagtheorie of de Aardbevingtheorie die aan het einde van het dinosaurustijdperk gestaan heeft. Het uiteendrijven van de continenten. Kortom, een reis terug naar de geologische tijd die als Maastrichtien bekend staat.

In het hotel-restaurant Les Rocailles, dat slechts een kilometer van het net geopende dinosaurusmuseum aan de N 113 gelegen is, zegt de Nederlander Jan Gravendeel, en zijn compagnon Teun ten Broek beaamt dat direct: "Dat hadden we eerder moeten weten. Maar het is niet te laat. Hier in de buurt is zoveel "ouds" te zien. Het is echt de moeite waard om hier voor een paar dagen naar toe te komen".

"De vlakte van de dinosauriërs is nu een heuvellandschap. Daartussen de uitgestrekte wijnvelden. Een glaasje wijn en je kunt je gemakkelijk verplaatsen naar de tijden dat dinosauriërs tussen Mèze en Montagnac hun eieren legden.

Publicatiedatum = 12 juli 1997

terug Frankrijk-intro