&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

De schone oorden van 'Pays de Mont Blanc'

door Henk de Koning

PAYS DE MONT BLANC - De Franse regio's Pays de Mont Blanc, Beaufortain en Val d'Arly zijn vooral bij de oudere generaties geliefde vakantie-oorden. Je vindt hier fraaie wandelgebieden en eeuwenoude tradities, gekoppeld aan oorspronkelijke architectuur, te midden van een massief, indrukwekkend Frans berglandschap.

Pays de Mont Blanc, grenzend aan Zwitserland en Italië, omvat 14 landelijke dorpen en dorpjes met als belangrijkste nederzettingen Megève ( 5000 inwoners) en Chamonix ( 10.000 inwoners)

Megève bijvoorbeeld behoort tot een van de meest mondaine wintersportplaatsen van Frankrijk. Maar wie de sneeuw liever mijdt kan hier wandelend over glooiende, gemakkelijk begaanbare bergpaden ook genieten van een wonderstille, rijke natuur. Zeker in de zomermaanden.

Het landschap is zeer afwisselend met plotseling opdoemende klaterende watervalletjes. Het gebied kent een rijk wildleven. Hazen, gemzen en eekhoorns zie je soms rakelings voor je voeten tussen de bomen wegschieten. Pleisterplaatsen in de vorm van sfeervolle bergrestaurants vind je op die tochten te kust en te keur.

Vanuit het dorpje Cordon loopt via Megève, Praz sus Aly en St. Gervais een gezellig trammetje naar de Mont Blanc met als eindpunt het hoog gelegen plateau Bellevue. Hier valt te genieten van een van de mooiste vergezichten van de streek. Dit uitstapje voert ons bovendien langs de eeuwige ijsmeren en gletsjers van Chamonix. Volwassenen betalen voor de rit 85 Franse francs, kinderen 44.

Megève ( op maar 70 km afstand van Genève) is bijzonder sfeervol gelegen in een weids dal, met aan de oostkant zicht op het imposante Mont Blanc-massief. De beroemde berg zelf reikt met een ruime muts van eeuwige sneeuw tot een hoogte van maar liefst 4807 meter. Wat lager, maar toch in broederlijk samenzijn, schitteren de Mont Joly ( 2525 meter) en de Mont d'Arbois (1860 meter).

Franse terrasjes

Het altijd levendige dorpscentrum van Megève telt vele winkeltjes, interessante boetiekjes, stijlvolle kleding -en antiekzaken, maar ook tientallen echt Frans aandoende terrasjes. Dit alles gesitueerd rond de fraaie St.-Jean Babtistekerk. Twee kleine riviertjes stromen met gehinderd gekabbel onder het dorp door. Doorgaand verkeer wordt via de hoofdweg buiten het centrum omgeleid.

Feeëriek verlicht met tientallen lampjes valt in de hoofdstraat de kledingzaak van Sylvie en Jean-Paul Allard (aan de Place de l'Eglise) als eerste op. De exclusieve zaak ( met navenante prijzen) is wereldberoemd en dat wil men uitstralen ook. Want hier in het atelier van grondlegger Armand Allard kwam in 1930 de allereerste officiële skibroek ter wereld. U weet wel, die typische gestroomlijnde tricot-pantalon, met van die smal toelopende pijpen, voorzien van speciale veerkrachtige bandjes, die strak om de voetzolen moesten worden gedragen.

Rothschilds

Wie over een dikke portemonnee beschikt gaat in Megève aan tafel in het uiterst luxueuze 'Chalet du Mont-d'Arbois'; eigendom van de al even vermaarde als fabelachtig rijke baron en baronnesse Edmond en Nadine de Rothschild. De keuken van dit over zijn eigen schoonheid struikelend chalet is meer dan voortreffelijk. Uiteraard is ook de bediening helemaal in Rothschild stijl. Dat wil zeggen: de gerechten worden binnengedragen door uitsluitend witgehandschoend personeel voornaam de ogen geloken, de neus in de lucht, als betroffen het butlers op Bommelstein.

Het museum van Megève toont daarentegen met tal van kostuums en meubilair het eenvoudige boeren leven uit het land van de Mont Blanc. Elk jaar rond augustus-september vinden in Megève indrukwekkende jaarmarkten plaats, zoals een kakelbonte dierenmarkt, waar zo'n beetje alle geiten, schapen, paarden, en koeien uit het dorp feestelijk uitgedost acte de présence geven. Beroemd en druk bezocht zijn de Jazz Festivals van Megève waaraan vaak door grote internationale vedetten wordt deelgenomen. Dit jaar vindt het spektakel voor de tiende keer plaats en wel van 5 tot 9 augustus.

Megève is helaas geen echt goedkope uitgaansplaats om ook eens een minpuntje te lanceren. Een pannenkoekje met suiker bijvoorbeeld op het terras van 'Braserie Central' komt ons op ƒ4 per stuk, een bordje Spaghetti Bolognaise doet ƒ21,- een Pizza Marguerite ƒ13,- een kopje Espresso ƒ7,- en wie thee blieft moet daarvoor op het terras ƒ6,- neertellen. In de etalge van Allard staat zelfs een jas voor ƒ4000,- geprijsd. Ja zeg, we zijn Rothschild niet.

Publicatiedatum = 28 juni 1997

terug Frankrijk-intro