&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Thema-routes door de Franse Ardennen

door Henk de Koning

ARDENNEN - De Franse Ardennen- op korte afstand van Nederland- laten zich nu op hun mooist ontdekken via een groot aantal thematische routes. Die zijn met zeskantige bordjes langs de weg van een goede bewegwijzering voorzien.

De bijzonder gevarieerde tochten dragen namen naar wat ze te bieden hebben met als bekendste in de rij:' De Vestingwerkenroute' (140 km); 'De Legendenroute' (65 km); 'De Bossen-, Meren- en Abdijenroute' (260 km) en 'De Vestingkerkenroute' (150km).

Zo'n 2000 jaar geschiedenis herleeft langs de 'Vestingwerkenroute' die de bezoeker door het Maasdal en over het Plateau van Rocroi voert. Voorts door de dichte bossen en langs weiden van de Lotharingse Ardennen. Zeer de moeite waard op deze trip is een bezoek aan Fort de Maginotlinie in het plaatsje Villy-la-Ferté.

Op 18 mei 1940 vielen de Duitsers het bolwerk van La Ferté aan, bliezen de schietgaten van de gepantserde geschutskoepels op, wierpen de pantsertoren van het verdedigingswerk omver en gooiden in de soldaten-behuizingen granaten naar binnen.

In totaal 104 Franse soldaten lieten hierbij het leven. Een fort van de Magninotlinie is voor het publiek te bezichtigen en toont hoe de militairen destijds- 35 meter onder de grond- in anstige spanning op de vijand zaten te wachten.

Via 'De Legendenroute' van Maas en Semoy maakt u kennis met talrijke 'bespookte' bossen van de Ardennen. In de Middeleeuwen dacht men dat hier ook leeuwen en draken woonden. Wie in de bossen verdwaalde kwam daarom nooit meer terug.

De Franse Ardennen vormen tevens het toneel van de beroemde legende over de vier Heemskinderen; de vier broers die op hun vermaarde ros Beiaard vluchtten om aan de wraak van Karel de Grote te ontkomen.

  • Het architectonisch erfgoed in de Franse Ardennen is uitzonderlijk.

'De Vestingkerkenroute', voert u in de landstreek van de Thiérache langs een reeks opmerkelijke vestingkerkjes, kasteeltjes en versterkte boerderijen. Een schilderachtige omgeving bovendien van mollige heuvels en weelderige bossen.

Het architectonisch erfgoed in dit gebied is uitzonderlijk. De 15 versterkte kerken met hun hoektorens, slottorens en schietgaten zijn daar- naast al het andere- indrukwekkende getuigen van. Het wapengekletter dat al lang is verstomd heeft hier plaats gemaakt voor een sfeer van eeuwenoude rust en vrede.

'De Bossen-, Meren-, en Abdijenroute' behelst een betoverende tocht te midden van bossen, meren, eilanden en vennen, waar de monniken in vroeger tijden al zo van hielden. Onder meer het Kartuizerklooster van Le Mont-Dieu en de, in de 13e eeuw door de Benedictijnen gebouwde gotische abdijkerk van Mouzon, bieden interessante mogelijkheden om de historie van het Franse kloosterleven te ontdekken.

Langs deze route treft u bovendien een groot aantal bijzondere kerken, zoals die in Vouziers de Saint Maurille met zijn indrukwekkende Renaissence portaal en Malmy met zijn piepklein rommaanse kerkje. Douzy ontvangt u ook nog eens met een museum dat de hele geschiedenis van de luchtvaart omvat. Inlichtingen over de thematische routes in de Franse Ardennen via tel: 00-33 324 56 06 08

Publicatiedatum = 31 mei 1997

terug Frankrijk-intro