Koning van Holland heeft de lijfstraffen afgeschaft

Graf Lodewijk Napoleon gered door broers

door HARRY MULLER

SAINT-LEU-la-FORÊT - Al enkele tientallen jaren leiden de gebroeders Bloemsma toeristen door Parijs. Zij zijn als geen ander van de Franse hoofdstad gaan houden en ontdekken daar steeds weer iets nieuws. Daarom gaat bij hen een wandeling door deze stad vrijwel nooit langs de bekende plekken die bijna iedereen al kent.

Even buiten Parijs ontdekten zij het graf van Lodewijk Napoleon, die in het begin van de vorige eeuw koning van Holland was. De sarcofaag in de crypte was erg verwaarloosd en daarom besloten Peter, Rinse en Jan Bloemsma dit monument te laten restaureren.

Het was eens de bedoeling dat de hele familie Bonaparte, inclusief de beroemde keizer Napoleon, in de kerk van St. Gilles in Saint-Leu-la-Forêt,zo'n veertien kilometer ten noorden van Parijs, begraven zouden worden. Dat gebeurde inderdaad met zijn broer Lodewijk Napoleon en zijn twee zoons, maar de vierde sarcofaag bleef leeg. De keizer kreeg een eigen monument in de Dôme des Invalides.

Naar de sarcofagen in de kerk van St. Gilles werd nooit meer gekeken en toen de Nederlandse broers deze graven ontdekten, waren ze ernstig verwaarloosd. Door het vele vocht waren de in steen gebeitelde letters voor een deel al verdwenen, het bladgoud van de palmbladeren was helemaal weg en de broers vonden het verschrikkelijk dat vooral het graf van Lodewijk Napoleon er zo slecht aan toe was.

Vier jaar

Peter Bloemsma: "Hij was maar vier jaar koning van Holland, maar heeft in die tijd toch veel voor ons land betekend. Zo zorgde hij ervoor dat de lijfstraffen werden afgeschaft, hij voerde het muntstelsel in en kwam met de eerste schoolwet in 1806. In onze vaderlandse geschiedenis wordt weinig aandacht aan deze koning besteed. In het Rijksmuseum is maar één schilderij en een boekje over Lodewijk Napoleon te vinden."

Met steun van een club voor managers in het toerisme werd een bedrag van ƒ45.000 bijeengebracht voor de restauratie. Dankzij dit initiatief van de broers werd later door de Fransen een standbeeld van de koning in de kerk opgeknapt en een muurschildering gerestaureerd. Het kerkje wordt nu ook bezocht door veel Nederlanders. Pastoor Valette is altijd bereid om de crypte te openen, maar verwacht dan wel een kleine bijdrage om de kerk verder te kunnen opknappen. Nog altijd kampt men met een vochtprobleem, dat opgelost moet worden.

In de andere sarcofagen liggen de stoffelijke overschotten van het zoontje Napoleon Charles, die op vijfjarige leeftijd in Den Haag overleed, en van de tweede zoon Napoleon Louis, die van 1 juli 1810 tot 9 juli 1810 (dus slechts 9 dagen...) koning van Holland was. Ook dit was in ons land nauwelijks bekend.

Stichting

Er is inmiddels de 'Stichting Lodewijk Napoleon, eerste koning van Holland' opgericht en de bedoeling is over enige tijd in Apeldoorn een speciaal museum in te richten. Men wil de collectie graag onderbrengen in het Museum Paleis Het Loo, waar Lodewijk Napoleon ook enige tijd gewoond heeft. Hij legde de basis voor de monarchie in ons land.

Niet alleen het graf van Lodewijk Napoleon kwam onder de aandacht van de familie Bloemsma. Zo ontdekte Jan Bloemsma eens dat de gedenkplaat van het huis in Parijs waar Vincent van Gogh twee jaar lang bij zijn broer Theo woonde, gestolen was. Jan had daar nog foto's van en zorgde toen voor een nieuwe gedenkplaat in de Rue Lepic op nummer 54.

Bijna was het de broers gelukt om het sterfhuis van Vincent te kopen in het dorp Auvers sur Oise, niet ver van Saint-Leu-la-Forêt. Dat huis werd uiteindelijk voor veel geld door een Belg gekocht, die er nu een soort toeristische attractie van heeft gemaakt.

Ontdekkers

De drie broers waren verder de ontdekkers van het kerkhofje Picpus, waar 1306 slachtoffers van de guillotine in een massagraf liggen. Nu worden alle adellijke personen uit Frankrijk daar begraven en bidden nonnen dag en nacht voor het zielenheil van de overledenen.

INLICHTINGEN: Bloemsma Partners Travel, Speulderbosweg 56, 3886 AP Garderen, telefoon 0577-462710. U kunt zich daar ook opgeven als donateur van de Stichting Lodewijk Napoleon. De broers organiseren nu speciale trips naar onder meer Parijs voor bedrijven en verenigingen.

Publicatiedatum = 24 mei 1997

terug Frankrijk-intro