Exclusief festijn wordt toeristische attractie

In een heteluchtballon rond de eeuwige sneeuw

door HENK DE KONING

SAISIES - De strijd om de gunst van de toerist, die steeds verder zijn grenzen wil verleggen, wordt met het jaar intensiever. Zeker nu bovendien de Oostbloklanden niet meer gehinderd door potdichte 'politieke' grenzen met relatief goedkope aanbiedingen en de kracht van vaak nog maagdelijke vakantiegebieden een belangrijk graantje van deze lucratieve markt willen meepikken.

'Klaar voor de take-off'

Daarom is de VVV van het Franse bergplaatsje Saisies begonnen met het organiseren van ballonvaarten voor toeristen boven het schitterende bergmassief van de Mont Blanc. Ieder jaar vindt hier in de regio Pays du Mont Blanc het Montgolfier-festival plaats, waaraan door zo'n twintigtal heteluchtballonnen van Franse eigenaren wordt deelgenomen.

Tot dusver kon het publiek slechts toezien hoe de enorme ballonnen door speciale 'gasbranders' volgeblazen met hete lucht zich uiteindelijk majestueus oprichten om in een imposant schouwspel van kleur en drijvend vermogen het luchtruim te kiezen. Een heteluchtballon kan in het uiterste geval tot meer dan 7000 meter hoogte stijgen.

"Dit jaar mocht voor het eerst een groot aantal genodigden mee naar hogere sferen, maar de bedoeling is vanaf volgend jaar (hoogstwaarschijnlijk 6, 7 en 8 maart tijdens opnieuw een festival) met betalende toeristen ballonvaarten in de buurt van de Mont Blanc te gaan houden.

Zo'n uitzonderlijk uitstapje met de 'Mongolfier Club du Mont Blanc 'L'évasion' is niet echt goedkoop want in de rieten gondel van de ballon is (naast de captain) slechts plaats voor drie tot vijf passagiers.

Nogal wat ruimte in de gondel (een rieten mand) wordt ingenomen door de gasflessen voor de branders, die tijdens de vlucht regelmatig worden aangezet om de lucht onder de open ballon (inhoud variërend van 2.200 tot 5.000 kubieke meter) opnieuw te verwarmen teneinde het opstijgen te bevorderen.

Kostbaar

Ook voor de eigenaren is ballonvaren een vrij kostbare aangelegenheid vanwege de brandstof voor de hetelucht, terreinhuur, luchtvaartbegeleiding, alsmede onderhoud en vervoer van de ballon.

Maar in alle stilte zoals in ons geval op meer dan 1200 meter hoogte vanuit een piepklein mandje de machtige, met eeuwige sneeuw bedekte Mont Blanc van dichtbij bekijken, terwijl je letterlijk de voorbij drijvend wolken zo met je handen kunt aanraken, is wel een een zeer bijzondere ervaring.

Bij de eerste proefvaart met passagiers waren de prijzen die de toeristen voor dit evenement moeten gaan betalen officieel nog niet bekend, maar naar verluidt gaan die z'n 800 tot 1000 Franse francs per vlucht bedragen.

"De prijs hangt namelijk af van factoren als: met hoeveel personen wordt de tocht gemaakt, hoe lang wil men ongeveer in de lucht blijven en hoeveel sponsers gaan een steentje aan het festival bijdragen", zo laat Philippe Raspentino, directeur van de VVV in Saisies weten.

Opstijgen in een heteluchtballon is een maar een fluitje van een cent vergeleken met de landing. Dat is meer een klap van een daalder. De captain van onze ballon houdt voortdurend in de gaten welke richting we worden opgedreven.

Grillen

Zwevend in een heteluchtballon rond de Mont Blanc

Want behalve door tijdens de vlucht zo nu en dan eens de gaskraan van de brander open te zetten zodat een nieuwe hete luchtstroom de ballon rap doet stijgen is onze captain volledig afhankelijk van de grillen van de elementen. Tot je middel staande in de gondel moet je wel warm gekleed gaan, maar koud is het zo open en bloot, als een echte Icarus tussen de wolkenflarden, bepaald niet.

Bijna anderhalf uur duurt de vlucht, zwevend boven valleien en dalen met nietige dorpjes, bossen van lego-boompjes en meren die vanuit ons mandje niet groter lijken dan een glanzend kwartje.

Dan zet captain Eric Chatelain de landing in. Naar ons gevoel scheren we rakelings over een prachtig houten Alpenchalet, waarvan de bewoners, aanvankelijk nog luierend in de tuin, plotseling verschrikt alle kanten opschieten. Ze hadden de ballon wel zien naderen, maar zo'n daling gaat toch nog sneller dan je denkt.

De landing geschiedt zonder veel horten of stoten, zij het dat onze gondel op een vrij stijle berghelling neerploft. Het gevolg is dat we z'n allen rollebollend in het mandje toch nog enkele fikse buitelingen maken alvorens volledig tot stilstand te komen.

Een Franse boerin met een geitje aan een touw kijkt ons wat laatdunkend aan. Zij monstert onze koppen die geschrokken over de rand van gekantelde gondel gluren, als kwajongens betrapt bij het vuurtje stoken. "Bonjour," werpt onze captain haar ter vergoeilijking breedlachend een groet toe. Maar boerin geeft geen krimp. Kalm wandelt ze weg met haar geitje.Bergen maken rustig.

Inlichten over vakanties in Pays du Mont Blanc bij 'Maison de la France', tel.: 0900-1122332.

Publicatiedatum = 24 mei 1997

terug Frankrijk-intro