&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Skitochten in Portes du Soleil

door Thijs Jansen

CHÂTEL - Op de skies van stal naar stal. Liefst veertig boeren in de Portes du Soleil, een enorm skigebied op de grens van Frankrijk en Zwitserland, laten de toeristen deze winter hun ambachtelijke bedrijven zien. Bij sommigen kan worden overnacht. Eén zo'n boer is Philippe Duarand uit het Franse Châtel.

Hij maakt heerlijke Abondance-kazen. Het is bij hem dan ook goed uitrusten na een skitocht van enkele uren, waarbij meerdere bergen zijn genomen. Hij legt naast een enorme roodkoperen ketel uit hoe hij zijn lekkernijen op ambachtelijke wijze maakt. De skies staan zo lang tussen de koeien in de stal.

De rondleiding vindt plaats onder leiding van Pascale Ducrot en Fabrice Mielczarek van de VVV in Châtel. Op skischoenen staat het gezelschap onwennig tussen het vee in de stal en ondertussen trekt Philippe een fles Crepy open. "Onze burgemeester heeft dezelfde naam als de wijn", grapt de met guitige ogen en appelrode wangen gezegende agrariër.

Hij snijdt een royaal stuk kaas af. "Voor onderweg", zegt hij, terwijl hij nauwkeurig de digitale weegschaal met daarop het zuivelproduct in de gaten houdt. Ook bij hem schijnt net zoals bij zijn collega's alleen de zon voor niets. En gezegd moet worden dat de Portes du Soleil z'n naam eer aan doet.

Wintersporters verleggen elk jaar opnieuw hun grenzen. Naast de steeds spectaculairdere afdalingen en schitterende vergezichten over de Alpen, willen de liefhebbers meer dan alleen naar beneden slalommen om direct daarna weer met een lift omhoog te gaan. Ze willen ook ergens naar toe. En voor het maken van tochten is Portes du Soleil uitstekend geschikt.

Het gebied omvat maar liefst 400 vierkante kilometer skigebied. Er wachten 's winters 650 kilometer Franse en Zwitserse pistes en 219 liften, die met één skipas zijn te gebruiken. Letterlijk hoogtepunt daarbij is het wintersportplaatsje Avoriaz. Het Disney-achtige vakantiedorp ligt midden tussen de skipistes en telt een groot aantal appartementen. Arresleden verzorgen het vervoer in het autovrije dorpje.

Het merendeel van de onderkomens zijn veredelde pijpenlaatjes van Franse afmetingen. Een fors uit de kluiten gewassen Hollander kan er in de gang amper zijn achterste keren. De vijf koeien van boer Duarand hebben in hun stal meer ruimte dan een gezelschap van vijf personen in een appartement in Avoriaz. Maar het leven daar speelt zich gelukkig de meeste tijd buiten de deur af. Dat geldt voor de koeien alleen 's zomers.

Vlak voor pasen heerst in Avoriaz nog steeds een kerstsfeer. Sparrenbomen zijn versierd met verlichte sterren en boven menig winkeldeur en in tal van restaurants hangen requisieten die aan 25 en 26 december doen denken. Merkwaardig genoeg is er in Avoriaz geen disco te vinden. In de omliggende dorpen zijn er echter volop van zulke uitgaansgelegenheden.

De overige middenstand is echter volop aanwezig in Avoriaz en ze laten niets aan het toeval over; voor elk wissewasje moet worden betaald. Zo is er bijvoorbeeld geen stukje touw te vinden, zodat voor de bevestiging van de peperdure skipas een apparaatje van circa vijf gulden moet worden gekocht.

Ook het inchecken in de appartementen geeft in het hoogseizoen op de zaterdagmiddagen een chaotisch beeld. De sleutel kan over het algemeen pas na vijf uur 's middags worden opgehaald. Beter is het om een dagje later te komen, bijvoorbeeld zondagmorgen vroeg. 't Scheelt een hoop ergernis en wachttijden. Inlichtingen: 003350732244.

Publicatiedatum = 5 oktober 1996

terug Frankrijk-intro