&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Een vakantie als kasteelheer

door Melle van de Velde

VAL DE LOIRE - Een vakantie als een echte kasteelheer. Dat kan als men kiest voor een korte trip langs de Val de Loire. Langs de bekende rivier de Loire, heeft een negentiental kasteelheren en vrouwen zich verenigd in de zogenaamde Route Jacques Coeur. De opzet van de route, die ongeveer anderhalf uur ten zuiden van Parijs (niet ver van Orléans) begint, is tweeledig. Men wil de hoogstaande cultuur van de kastelen en burchten toegankelijk maken voor de toerist en tegelijkertijd een nieuwe bron van inkomsten aanboren. De vaak goed gerestaureerde eeuwenoude bouwwerken hebben ieder hun eigen charme, maar vooral ook een brok cultuur binnen de ommuurde wallen. Sommige kastelen herbergen een museum, terwijl in andere eeuwenoude kunstcollecties of hedendaagse tentoonstellingen te bewonderen zijn.

Het bijzondere van de Route Jacques Coeur is dat men bovendien in een aantal kastelen kan logeren. Naast de negentien kastelen met cultuurhistorische bezienswaardigheden, telt de route ook nog een aantal kastelen als geassocieerde leden met logiesmogelijkheden.

"Jaarlijks wordt ons gebied bezocht door ruim 350.000 toeristen. Het opvallende bij de Route Jacques Coeur is dat de Nederlanders, na de Fransen, een sterke tweede plaats innemen op de bezoekerslijst", aldus graaf Béraud de Vogüé, president van de Route Jacques Coeur en kasteelheer van het uit de Renaissance stammende kasteel La Verrerie. Zijn kasteel heeft een twaalftal fraai gerestaureerde gastenkamers, waar de bezoekers kunnen logeren.


Een van de kastelen aan de Loire.

"Nederlandse toeristen zijn hier zeer gezien. Als ze soms Nederlands horen spreken zijn ze zeer verbaasd", aldus barones Alexina Quarles van Ufford (50) op het kasteel Ainay-le-Vieil in Saint Amand Montrond. Barones Alexina is de dochter van de bekende Nederlandse diplomaat jonkheer Bryan Quarles van Ufford. Haar man is een van de kasteelheren van het slot. "Hij werkt ook regelmatig op het centrum voor buitenlandse handel op de Franse ambassade in Den Haag. Ainay-le-Vieil, een van de juweeltjes van de route, wordt vanwege haar bijzondere bouwwijze ook wel 'Le Petit Carcassonne' genoemd. Het kasteel bevat veel bijzondere schilderijen en historische geschriften. "Waaronder nog stukken over de Vrede van Nijmegen uit 1678", aldus Alexis.

Het bijzondere van de route is volgens president graaf Béraud de Vogüé, dat ieder kasteel uitzonderlijk goed gerestaureerd is en de route rijk geschakeerd is aan variaties. "Daarnaast kan men in de directe omgeving van de kastelen een aantal andere bezienswaardigheden bezoeken, maar zich ook ontspannen. Men kan tochtjes op de Loire maken, fietsen, paardrijden of golf spelen. Men kan zijn wensen bij de boeking opgeven. De meeste Nederlanders die hier komen, zijn individuele vakantiegangers. Ofwel men kiest voor een vakantie in het gebied van de Loire, ofwel men kiest de Route Jacques Coeur op doorreis naar het zuiden."

De Route Jacques Coeur werd 31 jaar geleden opgericht en genoemd naar de gelijknamige adviseur van de Franse koning Karel VII. "Jacques Coeur werd geboren in onze streek en heeft vanuit zijn positie veel gedaan om ons gebied te bevorderen. De route is dan ook naar hem genoemd als een soort hommage", aldus graaf de Vogüé.

REISWIJZER:
ALLE INFO SERVICE LOISIRS ACCUEIL DU CHER, 5 RUE DE SERAUCOURT-1800 BOURGES, tel. 48670138 (0031-1) FAX: 48670144

Publicatiedatum = 25 mei 1996

terug Frankrijk-intro