&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Vissendierentuin in La Rochelle is uniek

Van onze redactie Reiskrant

LA ROCHELLE - Lieve ogen, en vooral die zachte bleke lippen in dat kwetsbare witte vollemaansgezicht... Wat een schatje. Weleens aan de onderkant van een rog gekeken? In het aquarium van La Rochelle nemen dagelijks duizenden mensen zich voor NOOIT meer vis te eten.

Het zeeaquarium aan de Franse Atlantische kust is een internationale bezienswaardigheid. Op weinig andere plekken ter wereld bestaat immers zo'n heuse vissendierentuin. Alle zwemmers, kruipers, scharrelaars, zeesterren, koralen die denkbaar zijn vergapen zich er aan de bezoekers, die door de tunnelaquaria daadwerkelijk het gevoel krijgen over de zeebodem te wandelen.De haven van La Rochelle op weg naar het zee-aquarium.

Aquariumbouwer Pascal Coutant maakte in La Rochelle samen met zijn zusje Rosalyne hun jeugddroom waar. "Mijn vader bracht ons de liefde voor de zee bij", zegt Rosalyne. "Hij leerde ons over zee-egels en koralen. En over bescherming van die prachtige onderwater natuur. Wij eren hem met dit werkstuk, dat we hopen in de komende jaren nog drie keer groter te maken."

In hun nu al gigantische aquarium, met onder meer een megabassin van 250.000 liter zeewater waarin 15 grote nieuwsgierige haaien rondzwemmen, hebben ze al het verborgen leven onder de zeespiegel toegankelijk gemaakt.

Vissengek

"De mensen komen misschien voor onze zwartstip-, voedster-, citroen-, en witstiphaai, maar als ze weg gaan, houden ze van de hele zee", zegt vissengek in hart en nieren Pascal Coutant. "Wie niet duikt, mist veel moois. Zelfs de bewoners van La Rochelle komen hier vaak. We hebben bijvoorbeeld al sinds onze opening in 1988 een bejaarde dame die hier elke dag naar "haar" vissen in het getijdenbassin komt kijken.


In dit aquarium zitten wat "lagere" dieren zoals anemonen en koraal, waarvan sommige zich al vermenigvuldigd hebben.

In dat Atlantische aquarium hebben we eb en vloed nagebootst. Weinig mensen weten dat vissen en ook zeesterren wel een jaar of vijftien, twintig worden. De oma van ons aquarium grapt altijd dat de vissen haar huisdieren zijn."

Alle oceanen zijn in het aquarium vertegenwoordigd. De Atlantische oceaan met tussen de kleurige zeeanemonen de vissen en schaaldieren die we normaal alleen op het bord tegenkomen, de rog, zeebaars, goudbrasem, langoest, tarbot, krab en kreeft; de Middellandse zee met prachtig levend rood koraal (koraal is geen plant, maar een verzameling vleesetende ongewervelde dieren) en de tropische zeeën waar clownvissen zich schurken tegen de voor andere vissen dodelijke tentakels van de kleurige zee-anemonen.

Uitleg

Meertalige biologie studenten geven uitleg en voor de Nederlandse gasten is er zelfs een folder in het Nederlands. "De biologen hebben in ons aquarium kleine wondertjes veroorzaakt. Het koraal, de zeeanemonen, de kwallen, zeepaardjes en de clownvissen vermenigvuldigen zich. Dat is bijna nergens vertoond."


Altijd weer schitterende kleuren bij deze zoutwaterbewoners.

Ademloos starende bezoekers vind je in La Rochelle voor alle aquaria. Toch een paar hoogtepunten: in een van de Atlantische aquaria, onze voorouder: de vis met ruggegraat en een soort levend fossiel een vis die in de afgelopen 200.000 jaar niet is geëvalueerd. In het Noordzee-bassin mosselen met de zo kenmerkende puisten op hun rug, die bij bestudering beestjes met zelfs tentakels blijken te zijn.

En in een van de tropische aquaria de stilettovis die als hij wordt aangevallen echte mesjes uit zijn flanken laat verschijnen en de verraderlijke steenvis. Hij ziet er uit als een rots maar is zo giftig dat erop staan de dood betekent.

Wie het aquarium in La Rochelle bezoekt, doet er verstandig aan zijn auto op het parkeerterrein te laten staan en voor een kijkje in het pittoreske stadshart het pontje te nemen. Het aquarium is elke dag open. In mei en juni extra lang, van 9 uur tot 19 uur. In juli en augustus zelfs van 9 uur tot 23 uur.

Publicatiedatum = 25 mei 1996

terug Frankrijk-intro