&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Tuin van Monet was zijn atelier

door Wilma Nanninga

GIVERNY
"Ik ben nergens goed voor, behalve voor tuinieren en de schilderkunst," zei impressionistisch schilder Claude Monet (1840-1926) tegen vrienden die door de schitterende tuinen van zijn huis in Giverny wandelden.

Wie nu zijn gerestaureerde villa met de knalgele eetkamer, blauw betegelde keuken, met Japanse prentkunst versierd winteratelier en vooral de volledig in oude glorie herstelde tuinen bezoekt, ziet de peinzende bebaarde Claude Monet bijna zitten in zijn rieten stoel naast zijn vijver vol waterlelies. De vader van het impressionisme (de stroming werd naar een van zijn doeken genoemd: Impressie van een zonsopgang in 1872) kocht het droomhuis in 1883 voor iets meer dan zevenduizend gulden een vermogen in die tijd. De schilder was 43 jaar en zijn werken begonnen na aanvankelijk te zijn weggehoond geld op te leveren.

Moed

"'s Nachts ben ik geobsedeerd door wat ik probeer te doen. In de tuin en op het doek. De dageraad geeft me moed om door te gaan. Vorige herfst heb ik met de verdorde bladeren, zes doeken verbrand die ik net zo dood vond als dat tuinafval. Maar ik zal niet sterven zonder mijn penselen te laten vertellen wat ik bedoel", schreef hij in zijn dagboek.

Claude Monet woonde met zijn tweede vrouw Alice en twee zonen Jean en Michel uit zijn eerste huwelijk uiteindelijk meer dan veertig jaar in Giverny. De tuin was zijn atelier en de zelf gekweekte irissen, tulpen, begonia's en rozen zijn modellen. "Monet was gek op bloemen", vertelt de baas Gilbert Vahe van de maar liefst acht tuinmannen die het buiten nu in de oorspronkelijke staat houden.

"Kleur, daar ging het om. En het moest vol staan. Ook binnen. Wij kweken in de nog altijd bestaande eigen kassen van Monet, net als hij, orchideeën om in het huis te zetten. Het is fascinerend werk. We hebben al zijn tuinboeken doorgespit om precies dezelfde gewassen neer te zetten op precies dezelfde plaatsen. Dat zorgt dat in deze tuin de overdadige sfeer hangt van de vorige eeuw. Sterker. Wie de schilderijen van Monet kent, heeft het vervreemdende gevoel door zijn doeken te wandelen."

Tuinman Gilbert, die zijn opleiding in Aalsmeer heeft gehad en daardoor nog een beetje Nederlands spreekt, zou het geweldig vinden als meer Nederlanders in Giverny langs zouden komen. "Wie weet is er dan ook wel een Hollandse kweker die ons aan bollen van de dahlia 'ster van Diguon' en een authentieke Rembrandt tulp kan helpen."

Bezoek

Aan dezelfde straat als het huis van Monet staat het Musée d'Art Americain een hypermodern museum met eveneens impressionistische tuin, dat in combinatie zeer de moeite waard is (wie op het nabijgelegen parkeerterrein de auto neerzet krijgt één gratis toegangskaart). Claude Monet is destijds in Giverny bezocht door een keur van Amerikaanse impressionisten die bij de grote meester inspiratie op kwamen doen.

Werken van de allergrootsten als Theodore Robinson, Lilla Cabot en Theodore Earl Butler zijn dankzij Amerikaanse legaten teruggebracht naar het land waar ze zijn geschilderd.

Giverny ligt langs de A13 Parijs-Rouen, afslag Vernon (ongeveer 80 km van Parijs). Het woonhuis van Monet en het Amerikaans Impressionistische museum zijn (behalve op maandag) tot 1 november open. Tussen 10.00 en 18.00.

Publicatiedatum = 25 mei 1996

terug Frankrijk-intro