Tuinen

door Thea Detiger

Het is maar vier uur rijden van Nederland, juli en augustus zijn er rustige maanden, en het barst er van de kloosters, kastelen, kathedralen en tuinen. Picardië. De rozen worden bezongen in liedjes en de klaprozen beschreven in gedichten. Maar Nederlanders rijden er meestal alleen maar doorheen, op weg naar het zuiden.

"In mei, juni, september en oktober is het hier hoogseizoen", zegt Anne Boffy van de regionale VVV. "Maar in juli en augustus gaat iedereen naar de kust." Anne begeleidt ons naar de magnifieke tuinen van de Abdij van Valloires aan de rivier de Authie. Het gerestaureerde park rond het cisterciënzer-klooster is pas sinds 1989 geopend voor het publiek en dit jaar werden de tuinen opgenomen in het Reader's Digest boek van de 20 mooiste tuinen van heel Frankrijk.

"We hebben hier 4000 plantensoorten en tachtig procent komt uit Azië. Dat is voor Frankrijk heel bijzonder", vertelt de beheerder Vincent Delaitre. De zeldzame bomen en struiken werden verzameld door de Franse boomkweker Jean Louis Cousin, die daar in de jaren tachtig een geschikte plek voor zocht. Hij kreeg de 7 hectare grote kloostertuin toegewezen, die sinds de Franse revolutie min of meer braak lag. De Franse landschapsarchitect Gilles Clément kreeg in 1987 de opdracht er iets moois van te maken.

Hij besloot drie verschillende tuinen aan te leggen. Een geometrische tuin in het midden, die geïnspireerd is op de abdijtuin. Een Engelse landschapstuin, waarin de bomen en struiken gegroepeerd staan op kleur en soort. En een moerastuin langs de oevers van het riviertje de Riverel dat vroeger dwars over de binnenplaats van de abdij liep.

Botanici kunnen uren lang vol verwondering ronddwalen in de landschapstuin. Ingenieus heeft Clément hier allemaal verschillende 'eilanden' aangelegd met de meest bijzondere combinaties. Er is een witte, gele, blauwe, rode en paarse tuin, maar één waar bomen en heesters met zilver- of goudkleurig blad bij elkaar staan. Elders staan de vlinderbomen, de siervruchten, de Rubus-collectie waar de abdij vermaard om is, verschillende kamperfoelies, en de broertjes en zusjes van de 'Sneeuwbal' (de Vibernum-familie). In de herfstkamer vinden we de bomen die het mooist verkleuren, de wintertuin spreekt voor zichzelf en langs de Japanse laan bloeien in het voorjaar de mooiste bloesems. Een verhaal apart is het 'Bizarretum' waar de wonderlijkste planten van de schepping een plaatsje hebben gekregen.

De doorsnee-bezoeker heeft echter doorgaans meer belangstelling voor de formele tuin en met name het rosarium. Wie vanaf de ingang van de tuin naar het klooster kijkt, krijgt een aparte sensatie. De architect heeft namelijk een planten-kloostergang gemaakt van gesnoeide taxusbomen. Buiten staan net zoveel taxus-zuilen als binnen in de échte kloostergang pilaren van steen.

Ook bij de aanleg van de rozentuin heeft hij zich laten inspireren door het vroegere kloosterleven. De 200 verschillende rozensoorten, waaronder oude en moderne soorten, zijn gerangschikt in dezelfde vierkante perken die de monniken vroeger hadden. "Iedere monnik had zijn eigen carré, waarin hij keukenkruiden en medicinale planten verbouwde, en bloemen voor de eredienst", zegt Vincent. "Wij proberen dat idee vast te houden door de rozenstruiken te combineren met diverse kruiden. Dat is een zaak van uitproberen. Sommige kruiden gaan niet goed samen met de rozen, anderen woekeren te veel. Maar veel bezoekers komen hier om inspiratie op te doen. Fransen zijn van oudsher gek op rozen. Het is nog steeds de allereerste plant die ze kopen voor hun tuin."
info

De tuinen van de Abdij van Valloires zijn dagelijks geopend, tot 30 september van 10-19 uur, tot 12 oktober van 10-17 uur. Rozen vinden we ook in het charmante, ommuurde rosarium van de Abdij van Chaalis en in het stadspark van Compiegne, waar Coco Chanel vanaf haar huis op uit keek. Chaalis combineert een mooi park met een schitterend museum, evenals het Kasteel van Chantilly, dat ook wel 'klein Versailles' wordt genoemd. Bijzonder zijn verder de gratis toegankelijke tuinen van het Kasteel van Compiegne, die onlangs werden teruggebracht in de tijd van Napoleon (veel bloemen in pasteltinten en geurige purperen rozen). En curieus zijn de Hortillonnages of Drijvende Tuinen van Amiens: volkstuintjes in een afgegraven veengebied waar je met een boot door de slootjes vaart.

Voor inlichtingen kunt u zich schriftelijk wenden tot Maison de la France, Prinsengracht 670, 1017 KX Amsterdam, of de VVV's ter plekke. Voor speciale arrangementen in Picardië met hotels en restaurants kunt u de gids 'Even Weg' opvragen van Frankrijk Direkt, telefoon: 020-4200930.

Publicatie datum = 03-08-1996

terug Frankrijk-intro