Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 18 augustus 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

NICE

Een stad om nooit te vergeten

door Eric de Brouwer

NICE - Als we hijgend en transpirerend de top van de heuvel bereiken, doemt de poort op van het amfitheater van Cimiez, waar de Romeinen zich eeuwen geleden al in het zweet werkten...

Lopend langs de tribunes van op elkaar gestapelde stenen, is het dan ook moeilijk voor te stellen dat deze ruine ooit plaats bood aan duizenden toeschouwers.

Uitzicht op de haven.

Tegenwoordig gaan er nog slechts één keer per jaar drommen mensen naar toe, als de plek (dit jaar van 21 tot en met 28 juli) het schilderachtige decor is van een groot jazzfestival.

Iets lager ligt een klooster van de Franciscaner monniken. In de bijbehorende kloostertuin kunnen liefhebbers van rozen hun hart ophalen. We hebben er bovendien een prachtig uitzicht over de stad, die zich dampend onder ons uitstrekt. In de verte fonkelt de Middellandse Zee.

In de heuvels heeft ook de Britse popster Elton John sinds kort een 'optrekje', vanwaar hij kan genieten van een indrukwekkende blik op de haven van Nice en de Promenade des Anglais, die zich over zeven kilometer langs de Zuid-Franse kust uitstrekt. Het is deze promenade, waar 'dames van plezier' in de nachtelijke uren de plaats van de vakantiegangers innemen.

In de oude stad van Nice vind je kronkelige, smalle straatjes met kleurrijke huisjes, kleine winkeltjes en hier en daar met bloemen opgesierde binnenpleintjes. Op het Cours (plein) Saleya wordt iedere dag markt gehouden.

Liefhebbers van lokale specialiteiten kunnen voor een schappelijke prijs aanschuiven in restaurants die het bordje 'cuisine Nissarde' voor de ramen hebben hangen.

Markt in de oude stad Nice. EIGEN FOTO'S

In Nice zijn negentien gerenommeerde musea. Hieronder zijn musea die geheel of grotendeels aan beroemde kunstenaars, zoals onder meer Matisse en Chagall, zijn gewijd. De schilder Marc Chagall ligt begraven in het bergdorpje St. Paul de Vence, even buiten Nice. De kiezelsteentjes die op zijn grafsteen zijn gelegd, verraden zijn joodse komaf. Saint Paul de Vence is een kunstenaarsdorp: 70 ateliers op 350 inwoners.

In Antibes-Juan les Pins doen we het Picasso-museum aan. Het is gevestigd in het kasteel waar de kunstenaar in het jaar 1946 leefde en werkte. Hij schonk de stad later een groot aantal van zijn werken. In totaal zijn er 300 beelden, schetsen en schilderijen van Pablo Picasso tentoongesteld.

Aan de haven van Antibes vergapen we ons aan de uiterst luxueuze jachten die er in en uit varen. Als we in de verte een marineschip denken te ontwaren, worden we door onze lokale gids teruggefloten. Een Arabische sjeik kiest net het ruime sop...

  • Inlichtingen: Maison de la France, Amsterdam. Telefoonnummer: 0900-1122332.
Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.