Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 26 mei 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

CORSICA:

Niet naar beneden kijken

door Patricia Boon

CALVI - "Is het nog ver?" Ruim een uur of drie stevig bergwandelen, hoewel, bergklimmen zou een beter woord zijn, zit er al in de benen en het lichaam heeft zin in een stukje vlak pad ter ontspanning.

Bepakt en bezakt door de woeste natuur.

Niet veel later verstommen het gehijg en gemopper. Het uitzicht is adembenemend; beneden ons zijn twee meren zichtbaar, het Lac de Capitellu en het Lac de Melu.

Wij bevinden ons op een smal pad, met aan de linkerhand hoge rotsblokken en rechts een ravijn van minstens 50 meter diep. Her en der moet over een manshoog rotsblok worden geklommen. Omdat het pad zo ontzettend smal is, houdt dat in: rugzak af, eerste persoon erover, rugzakken doorgeven, laatste persoon er over en dan de rugzakken weer op de rug.

Flarden nevel trekken over bergtoppen. Lekker een terrasje doen in een van de gezellige straatjes of aan de haven van Calvi in het noord-oosten van Corsica lijkt verder weg dan ooit.

Eten meenemen

Wie de Grande Randonnee 20 loopt, moet voor een aantal dagen eten meenemen. Op een paar berghutten na, waar kaas, vleeswaren, eieren en drinken worden verkocht, is in de hutten geen voedsel te krijgen. Alles moet dus mee op de rug. In de hutten zijn gasstellen en kookgerei aanwezig.

In de bergen gaat het principe op: wie het eerst komt, het eerst maalt. Wie als eerste in de hut is, heeft zeker een slaapplaats. Per persoon moet 50 franc per overnachting worden betaald. Omdat niet altijd op een plek in de hut kan worden gerekend, is het meenemen van een tent en matrasje noodzakelijk. Buitenslapers betalen 20 frank per persoon. Zij kunnen overigens wel gebruik maken van de andere faciliteiten van de hut.

Wij hebben pech. Onze hut vol te zitten met stomdronken Corsicanen die een twee-daags uitstapje maken. De drankwalm komt aan als een harde klap in het gezicht. Met ontzag kijken de wandelaars naar de enorme hoeveelheden flessen drank die ze mee naar boven hebben genomen. Wat een gesjouw. Ons tentje komt nu goed van pas.

Moeite waard

In onze volgende hut is wel plek. De natte kleding wordt uitgehangen, het vuur opgestookt en kaas, wijn en vers geplukte paddestoelen worden verdeeld. En met de wijn komen de verhalen op gang. Over dat september de beste tijd is om de GR20 te lopen, over mensen die de 'randonnee' gingen lopen en nooit meer zijn teruggevonden, dat Porto een heerlijk plaatsje is en dat je zo fantastisch kunt duiken bij Porto Vecchio. En dan Bonifacio nog, een klein plaatsje in het uiterste zuiden van Corsica dat zo mooi op de kliffen ligt, dat het alleen daarom al de moeite waard is om het eiland te bezoeken.

Brug over een bergstroompje.
EIGEN FOTO'S

Als er weer een flinke klim op het programma staat, spoken de verhalen van vallende wandelaars door het hoofd. 'Niet naar beneden kijken, concentreren op de rood/witte markeringen en goed je evenwicht bewaren' is het motto. De wandeling naar beneden voert langs schitterende watervallen. Het water raast langs de rotsen, om even later weer in lieflijke stroompjes over te gaan. Het laatste deel gaat door bos, over een brede, onverharde weg, die wordt omzoomd door bramenstruiken. Uiteindelijk komen we aan in Vizzavona, een klein plaatsje dat de Grande Randonnee 20 in tweeën deelt: het noordelijke en zuidelijke deel. Vizzavona heeft een treinstation, dat door veel wandelaars als uitstap- of instappunt van de GR20 wordt gebruikt. Een aantal wandelaars stopt ermee; na respectievelijk vier, zes of negen dagen in de bergen te hebben vertoefd, te hebben genoten van watervallen, steile klims, naald- en loofbossen, is het mooi geweest.

De hete douche, die we hier kunnen nemen, voelt weldadig aan, het vers bereide eten smaakt geweldig en het bed is lekker zacht. Alleen de privacy laat wat te wensen over: na een aantal dagen slechts een handjevol mensen tegen te zijn gekomen doet zelfs Vizzavona druk aan.

Met de trein wordt vervolgens koers gezet naar Ajaccio en vandaar per bus naar Porto. Porto en omgeving lenen zich uitstekend voor dagwandeltochten. De combinatie overdag lopen en 's avonds lekker (vis) eten in een van de vele restaurants die de stad rijk is, doet je goed. En de zonsondergangen bij de middeleeuwse toren met prachtig uitzicht over de zee blijven avond na avond boeiend.

REISWIJZER

De Grande Randonnée 20 loopt van het noordoosten naar het zuidwesten van het eiland. Het 200 kilometer lange pad is opgedeeld in 15 etappes van vijf tot acht uur (looptijd). Kamperen langs de route is verboden, maar wel toegestaan bij de hutten die zijn bemand van juni tot oktober.

Beginpunt: Calenzana (makkelijkste te bereiken vanuit Calvi), eindpunt Conca (20 km. van Porto Vecchio). Kaarten: Didier Richard 1:50.000 kaarten, (Corse du Nord en Corse du Sud) of 1:250.000 IGN kaarten. De tocht wordt aangegeven met rood/witte signalen.

Diverse vliegmaatschappijen vliegen naar Corsica. Verder onderhoudt Corsica een regelmatige veerdienst met Frankrijk (Marseille, Toulon, Nice) en Italië (Genoa en Livorno). Met een gewone veerboot duurt de reis van bijvoorbeeld Nice naar Bastia zo'n zes uur. Met de snelle NGV (Navire à Grande Vitesse) duurt het slechts 3,5 uur. Aangeraden wordt geruime tijd van te voren te boeken.

 

Index-Reiswereld

 

 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.