&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

zaterdag 23 december 2000

CHÂTEAU DE CHAMBORD

Te imposant voor een dagje-uit

door Jenny van der Zijden

CHAMBORD - Met zijn 440 kamers, ruim 80 trappen, ongeveer 1000 torens en schoorstenen en meer stookplaatsen dan een jaar dagen heeft, is Château de Chambord veruit het grootste en meest imposante van alle kastelen in het Franse Loiredal. Het heeft een oppervlakte van 150 bij 117 meter, is 54 meter hoog, en ligt tussen Orléans en Tours, niet ver van de rivier de Loire.

De voorkant van Château de Chambord.

De geschiedenis van Chambord gaat terug tot de tiende eeuw. Op de plek waar nu het hoofdgebouw staat, stond toen een groot jachtslot. Wanneer François Hertog van Angoulème in 1515 de Franse troon bestijgt, laat hij het jachtslot slopen en op deze plek een enorm kasteel bouwen. Vervolgens koopt hij naburige gronden aan, zodat het domein uiteindelijk een oppervlakte van meer dan 5500 hectare beslaat. Omdat hij niet van pottenkijkers houdt, laat hij om zijn kasteel een muur bouwen met een lengte van 33 kilometer. In 1930 kwamen kasteel en grond in handen van de staat.

Via de ingangen in de rondgaande muur voeren kilometerslange oprijlanen naar twee enorme parkeerplaatsen vlak voor het kasteel. Op een drukke zomerdag hangt hier een ietwat Disney-achtig sfeertje. Er zijn souvenirwinkeltjes, eet- en drinktentjes, maar die zijn zo geplaatst dat ze niet echt storen.

Salamanders

Het is een prachtig gezicht wanneer van achter de bomen plotseling het enorme bouwwerk en zijn met salamanders versierde torens en schoorstenen opduikt. Wie het landgoed goed wil bekijken, heeft aan één dag niet genoeg.

'De Lantaarn', het hoogste gedeelte
van het kasteel.

Toeristen die het kasteel van binnen willen bekijken - en dat is waar de meesten uiteindelijk voor komen - moeten daar ruimschoots de tijd voor nemen. Gelukkig is slechts een deel van het kasteel te bezichtigen, zodat zij niet alle 440 kamers binnen hoeven te gaan. Een van de 'highlights' is de dubbele spiraaltrap, waarop personen uit tegengestelde richtingen elkaar niet tegenkomen.

Wie houdt van wandelen, fietsen, paardrijden of varen kan zich uitleven op het enorme landgoed. Er zijn diverse routes uitgezet. Een lust voor het oog is ook de dressuurshow, die regelmatig wordt gegeven bij de stallen pal achter het hoofdgebouw.

's Avonds als de laatste zonnestralen nog net door de open delen van het gigantische gebouw schitteren, biedt het kasteel helemaal een sprookjesachtige aanblik. Een mooie gelegenheid om meteen even een wildobservatiepost te bezoeken. Tegen het invallen van de duisternis komen de echte bewoners van het landgoed te voorschijn. Stilletjes in de houten hut betrapten wij twee edelherten, tien reeën, een groep wilde schapen en een familie zwijnen.

Voor meer informatie: Maison de la France in Amsterdam: telefoon 0900-1122332. Of website: www.monuments-france.fr

EIGEN FOTO'S

terug Frankrijk-intro