&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Actief genieten in de
Franse Alpen
Wandelaars in de Franse Alpen

door HENK OOSTERHUIS

MÉRIBEL-VILLAGE - Méribel-Village was tot voor een paar jaar terug niet meer dan een slapend bergdorpje in de Franse Alpen, maar daar is de laatste paar jaar veel verandering in gekomen. Op de berghelling zijn appartementen verrezen die van alle gemakken zijn voorzien. Er is een sportzaak en boulangerie waar men, zeven dagen per week, heerlijk vers geurend stokbrood kan halen.

Het dorp ligt in het bekende skigebied Les Trois Vallées (de drie valleien) dat met 600 kilometer aan pistes een van de grootste skigebieden ter wereld is. Er zijn 291 afdalingen met achttien stoeltjesliften en zestien gondelliften, die de skiër naar de gewenste piste brengen. De liften starten tussen de appartementen. Men hoeft dus niet ver te lopen om van de faciliteiten gebruik te kunnen maken.

Daarnaast zorgen 478 sneeuwkannonen voor perfect wintersportplezier. Op grotere hoogte, tussen de 2100 en 3000 meter, kan zelfs tot diep in april volop worden geskied door zowel de beginnende als de gevorderde skiër. Er zijn 37 zwarte (zeer moeilijk), 116 rode (moeilijk), 89 blauw (normaal) en 46 groene (gemakkelijk) pistes. Het gebied heeft veel te danken aan de Olympische winterspelen die in 1992 in het nabij gelegen Albertville werden gehouden. Bij Méribel werd toen de afdaling voor dames gehouden. Er zijn veel voorzieningen gecreëerd, waar de skiër nu nog profijt van heeft.

Buiten het wintersportseizoen zijn de Franse Alpen zeer aantrekkelijk voor wandelaars. Vooral in herfst en lente is het er zeer rustig en is de temperatuur erg aangenaam. Het gebied Les Trois Vallées kan overigens in alle seizoenen prima als basis dienen voor ontdekkingstochten. De ongerepte natuur, panoramische vergezichten en de stilte trekken elk jaar weer vele wandelliefhebbers. Onderweg komt de wandelaar een grote verscheidenheid aan planten, ruisende beekjes en kwetterende vogels tegen. De pure schoonheid van de oude Franse bergdorpjes verrast steeds opnieuw.

MET DE MOUNTAINBIKE DE GONDEL IN

Bij het Office du Tourisme (VVV) in Méribel is voor 35 franc het gidsje 'Guide des Sentiers' met een twintigtal wandelroutes te verkrijgen. In het gidsje zijn de routes ingedeeld in verschillende categorieën. Het is natuurlijk ook mogelijk om op eigen initiatief op onderzoek uit te gaan en te genieten van de natuur. Een gedetailleerde kaart van de omgeving is geen overbodige luxe.

Tour de France

Wielerfanaten kunnen aan den lijve ondervinden hoe het voelt om een col van de 1e categorie te bedwingen. Bekende cols uit de Tour de France, zoals de Col de la Madeleine, de Telegraph en de Alpe d'Huez liggen in de naaste omgeving, maar ook Les Trois Vallées heeft mogelijkheden te over om eens stevig op de pedalen te gaan staan. Het verdient dan wel aanbeveling om goed getraind van start te gaan want het fietsen in de Alpen is wel even iets anders dan een ritje op een zomerse namiddag op het Nederlandse platteland.

Waar gondels al niet goed
voor zijn: met de fiets
omhoog en straks op
eigen kracht weer omlaag.

Er zijn nauwelijks fietspaden. De wegen zijn soms van slechtere kwaliteit dan men bij ons gewend is. Vanuit Méribel kan men met mountainbike en al per gondelbaan naar de top van de Alpen om vervolgens per fiets naar beneden te rijden. Mountainbikes zijn in het dorp, compleet met helm en hand- en beenbeschermers, bij de sportzaken te huur. Bij de kabelbanen zijn dagkaarten te verkrijgen zodat men de hele dag kan genieten.

Ook zijn de Franse Alpen bijzonder geschikt voor parapante, het van een hoge berghelling afspringen om vervolgens aan een soort parachute langzaam naar de vaste grond terug te zweven. Regelmatig ziet men de fel gekleurde schermen hoog boven de bergtoppen hangen. Vanwege het weidse uitzicht is deze vorm van bergsport in korte tijd zeer populair geworden. Het is mogelijk om met een geoefend instructeur een tandemsprong te maken en zo van het mooie Alpenland te genieten. Op diverse plaatsen in de omgeving kunnen cursussen worden gevolgd om zelf deze tak van sport onder de knie te krijgen.

Op diverse plaatsen langs de rivier de Isère (tussen Bourg St.-Maurice en Moutiers) kan een kano worden gehuurd en onder begeleiding van een gids in het wild bruisende water worden gevaren. In Bourg St.-Maurice ligt het parcours waar in het verleden het WK-wildwatervaren werd gehouden. Na afloop van de tocht, die meestal ruim één à twee uur duurt, wordt men teruggebracht naar het startpunt.

Ook is het mogelijk om met een enorm opblaasbaar vlot de rivier af te zakken. Dit 'raften' gebeurt in groepen van ongeveer acht tot twaalf personen en wint de laatste jaren behoorlijk aan belangstelling.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de VVV in Méribel, waar men ook voor korte dan wel langere tijd comfortabele appartementen kan huren, voorzien van overdekt zwembad, sauna en fitnessruimte.

Voor meer informatie: Maison de la France, Amsterdam, telefoon 0900-1122332, Internet: www.meribel.net


Foto's: Henk Oosterhuis

Publicatiedatum = 18 november 2000