&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Dwars door de Camargue

100 kilometer waterwonderland
zonder sluizen

door NELLY DUIJNDAM

De loslopende paarden in de Camarque zijn een bekend beeld.

FRANKRIJK - Varen in de Camargue, is varen door een prachtig natuurgebied, door eindeloze meren en moerassen, met kuddes stieren en loslopende paarden, met links en rechts roze flamingo's, die snateren en gakken als ganzen.

Het kanaal van Beaucaire, aan de Rhône, tot aan Ste, gelegen aan de Middellandse Zee, is een uniek vaarwater, dat bestaat uit rechte stukken kanaal. Het voert door een prachtig waterrijk landschap, doorkruist de vlakke delta van de Rhône en loopt voor een groot deel langs de Middellandse Zee.

Watervogels

Vissershuisjes en bijbehorende bootjes bij Palavas-les-Flots.

Sluizen zijn er niet. Het is volop genieten van de steeds wisselende omgeving en de rijkdom aan watervogels: zilverreigers, aalscholvers en ijsvogeltjes. Krabbetjes klimmen via de stootwillen aan dek en een wandelende tak ziet het groene dak van de stuurhut aan voor een boom. Met kleurrijke houten bootjes wordt er op de meren gevist en vissershuisjes staan groepsgewijs op de dijk langs het kanaal.

Eind september is het nog druk met huurboten. In het naseizoen varen hier meer huurboten dan in Noord- en Midden Frankrijk in het hoogseizoen. Vrachtverkeer is er nauwelijks: twee tot drie schepen op een dag. Wat zal het hier in de winter heerlijk rustig en verstild zijn als de verhuurbedrijven gesloten zijn.

Aanlegplaatsen en bezienswaardigheden zijn er volop. Beaucaire, een Middeleeuws stadje aan de Rhône; St Gilles met de abdij in de typische bouwstijl van de Provence; Gallician, een klein wijndorp, waar voor weinig geld goede wijn te koop is; Aigues Mortes, een geheel ommuurde stad, met gezellige winkeltjes en restaurants in kleine steegjes en intieme straatjes; Frontignan, beroemd om de muscat-wijn.

De ophaalbrug, die door z'n slechte staat, slechts drie maal per dag bediend wordt, zorgt voor Hollandse taferelen. Van twee kanten wordt er door gevaren en ingehaald om maar zo snel mogelijk door de brug te zijn; Ste, een havenstad gelegen tegen een heuvel met aan de ene kant de Middellandse Zee en aan de andere kant het Etang de Thau. Aan de Middellandse Zee liggen de stadjes met de mooie stranden, boulevards en marina's zoals le Grau du Roi, Carnon, la Grande Motte en Palavas-les-Flots. Deze stadjes zijn via het kanaal bereikbaar.

Het Etang de Thau geeft toegang tot het Canal du Midi, het kanaal dat de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan verbindt.

In december en januari en in het voorjaar vaart Vaarschool Grietje in de Camarque en het Canal du Midi. Inf.: telef. 020-6259105, www.vaarschoolgrietje.nl.

Gebruikte kaart Canaux du Midi van Navicarte.

Foto's: Nelly Duijndam

Publicatiedatum = 4 november 2000 (vaarkrant)

terug Frankrijk-intro