&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Onbekend Frans gebied met een verrassende charme

Op de pedalen door La Bresse

door Denise Hoogland

L'AIN (Frankrijk) - Een actieve ontdekking van de Ain, zo luidt de omschrijving van onze reis. Op de fiets door de omgeving van La Bresse met onder meer een bezoek aan Vonnas waar het restaurant van de in Frankrijk zeer beroemde chef-kok Georges Blanc is gesitueerd, dan verder over de Route des Moulins de Bresse naar Chatillon sur Chalaronne. Vervolgens op de pedalen door de streek Les Dombes, ook wel le pays des 1000 étangs (streek van 1000 meertjes) genoemd en tussendoor nog wat musea- en kerkbezoek!

Dat is nu wat je noemt een ware uitdaging voor iemand die al in geen jaren meer een fiets besteeg of museum van binnen zag, nog steeds niet gestopt is met roken en ook al niet al te culinair is ingesteld.

De Ain is een van de weinige streken in Frankrijk
waar fietsen heel goed te doen is.

De Ain, ongetwijfeld het moeilijkst uit te spreken gebied van Frankrijk, is genoemd naar de gelijknamige rivier, gelegen ten noordoosten van Lyon en met Genève op steenworp afstand. Het is een nog relatief onbekend Frans departement, maar belooft ons Maison de la France, het Frans Nationaal Verkeersbureau een gebied met verrassende charme. "Het is een streek waar de vakantieganger nog helemaal tot rust kan komen en optimaal kan genieten van de gevarieerde natuur."

Herfst

Hoewel ik mezelf nog wel wat te jong voel voor dergelijk omschreven oorden, is 'tot rust komen' zo gek nog niet. (Helemaal niet als dat gebeurt in een omgeving waar het op dat moment nog gewoon 26 graden Celsius is, terwijl in Nederland de herfst al officieel is aangekondigd). Rustig is het zéker in de Ain.

Ofschoon de goed geplande staking van de 'camions' hier wel een tikkeltje aan zal hebben bijgedragen er rijdt geen hond op straat en dat is wel zo prettig in Frankrijk waar ze nog nooit van fietspaden hebben gehoord en bovendien als idioten rijden is deze trip bijzonder ontspannend. En dat fietsen? Ach dat valt allemaal best mee. Hier en daar een kleine klim, maar dat is nog best lekker ook.

De 16e eeuwse kerk bij het klooster van Brou vormt een hoogtepunt van de flamboyante gothiek uit die tijd.

De eerste bezienswaardigheid waar wij, na een razendsnelle en zeer aangename treinreis Amsterdam-Bourg en Bresse via Parijs met Thalys en TGV, naar toe worden geleid, is het klooster van Brou. Een bijzondere kerk met een al even bijzondere geschiedenis. Het klooster werd in 25 jaar tijd van 1506 tot 1532 gebouwd in opdracht van Margaretha van Oostenrijk. Deze in Brussel geboren keizersdochter bouwde het ter nagedachtenis aan haar gemaal. Later zouden ook haar moeder en zijzelf er hun laatste rustplaats vinden. Zeer de moeite waard.

Evenals onze tweede étappe, die begint met een bezoek aan 'La Ferme des Planons-Musée de la Bresse' in St. Cyr sur Menthon, het streekmuseum van Bresse dat is gevestigd in een karakteristieke boerderij uit de vijftiende eeuw. Prachtig!

Streekmuseum van Bresse gevestigd in een karakteristieke boerderij uit de vijftiende eeuw.

Door onder meer de tentoongestelde voorwerpen en werktuigen uit die tijd, als ook de reconstructie van geluiden uit het dagelijks leven in het woonhuis en niet te vergeten de mooie ligging, is er weinig fantasie meer nodig om je heel eventjes terug in de tijd te wanen. Heel even maar. Want het verhaal van de gids over hoe vrouwen in die tijd twee keer per jaar de rivier opzochten om vervolgens het opgespaarde bezwete goed van manlief uit te wassen, roept nou niet direct een gevoel van heimwee op.

Kip

Met de boerderij en de omringende weilanden vol loslopende kippen La Bresse staat bekend om zijn specifieke pluimveehouderijen achter ons, fietsen we in zo'n anderhalf uur verder richting Vonnas. Een rustig pittoresk stadje dat ook wel village des fleurs wordt genoemd. Ofschoon behoorlijk gecultiveerd, liggen de typisch Franse huizen er inderdaad gezellig bij te midden van al die bloemen.

Maar liefst 2.000 vogels zijn te bewonderen in het vogelreservaat van Villars, waar ook een stukje Pantanal is nagebouwd.

Vonnas staat wereldwijd bekend om het restaurant van Georges Blanc. Nee, wíj Hollanders hebben natuurlijk nog nooit van hem gehoord, maar getuige de tamelijk onbescheiden fotocollage in de entree prikten talloze beroemdheden als Tom Cruise, Nicole Kidman, Bill en Hillary Clinton, Gorbatsjov en God weet wie nog meer er een vorkje.

Hoe een lunch uit een keuken met drie Michelin-sterren smaakt, kwamen we echter niet te weten: de daarvoor benodigde tijd van zo'n vier uur, hadden we simpelweg niet. Wij belandden daarom bij het restaurant van Georges' oma, vijftig meter verderop. Een gelegenheid die uiteindelijk een veel aangenamer, en meer ongedwongen karakter had. En natuurlijk de traditionele kip met crème geproefd.

Wijn

Met een goed gevulde maag en de nodige glazen wijn uit de streek rood, wit en rosé achter onze kiezen, vervolgen wij onze actieve ontdekking via de Route des Moulins de Bresse richting Chatillon sur Chalaronne. Een route die van mij best wat minder heuvelachtig had gemogen. Lang leve de sigaret! Het is echter erg mooi onderweg en, zoals een van mijn medereizigers dat zo beeldend omschreef: "Het is een heerlijke route om het hoofd eens lekker te legen."

Gezellige straatjes in Chatillon sur Chalaronne

Ook Chatillon blijkt een leuk stadje. Met dezelfde bloemenpracht, een gezellige overdekte markt en een zeer oude traditionele apotheek is het zeker de moeite waard om te bezoeken. Noemenswaardig is ook onze overnachting in Hôtel de la Tour: bijzonder sfeervolle kamers!

De derde étappe de volgende dag begint natuurlijk wat minder ontspannen. Za-del-pijn! Gelukkig zal deze route, door Les Dombes, een aangename zijn, zonder al te veel klimpartijtjes. We fietsen een uurtje of twee door de bijzonder mooie streek van 1.000 meertjes om vervolgens onze lunch te nuttigen in het vogelreservaat van Villars. Of het daadwerkelijk het mooiste park van Europa is, geen flauw idee. Maar na een wandeling langs een groot deel van de ruim 2.000 in het park aanwezige vogels (400 soorten) kan ik zeggen dat ook dit een leuke trekpleister is.

Burcht

De Middeleeuwse burcht Perouges: een absolute aanrader.

Hoogtepunt van de trip was eigenlijk wel het bezoek aan Perouges. Deze Middeleeuwse burcht, waar zo'n 100 mensen wonen, is nog geheel in oude stijl. De huizen, de kerk, de uitkijktoren, waar een prachtig panorama op uw fototoestel wacht en niet te vergeten de bakkerij waar geurende Galettes (een soort pannenkoek in de vorm van een pizza) vers worden gebakken: ontzettend leuk! Het is echter aan te raden een bezoek aan Perouges in de ochtend te plannen.

Dit plaatsje waar jaarlijks vele films worden opgenomen, waaronder bijvoorbeeld De Drie Musketiers, en ook uitbundig getrouwd wordt - is namelijk bijzonder populair onder toeristen. En dames: trek vooral geen hakken aan. Het is, zelfs voor de meest geoefende liefhebber, lastig lopen op die kinderhoofdjes.

Voor meer informatie: Maison de la France, Amsterdam, telefoon: 020-6203339

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 14 oktober 2000

terug Frankrijk-intro