&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Naar Reims en terug

door Nelly Duijndam

REIMS - Het bevaren van de Franse wateren verloopt niet altijd even soepeltjes. Onverwachte stremmingen, reparaties en achterstallig onderhoud kunnen nogal eens voor oponthoud zorgen. Zo ook op weg naar Reims.

Het is niet altijd mogelijk om aan de kant te komen. Enige inventiviteit is dan vereist.

 

Het kanaal dat langs Reims loopt, Canal de l'aisne à la Marne, verbindt de Aisne met de Marne. Het is gegraven in 1866 om Reims aan te laten sluiten op de Noord-Franse waterwegen. Het kanaal is 58 kilometer lang en heeft 24 sluizen. Vanaf het dal van de Aisne overbruggen 16 sluizen een hoogte van 40 meter en naar het dal van de Marne gaat het via 8 sluizen 24 meter weer omlaag. Alle sluizen worden automatisch bediend. Op het hoogste punt doorsnijdt het kanaal via een 2,5 km lange tunnel de Mont de Billy.

Schipperscafé

Het kanaal begint bij Berry au Bac. Op dit kruispunt van waterwegen liggen altijd een aantal spitsen op vracht te wachten. Ook is hier een oud schipperscafé te vinden, waar tevens touw, groenten en kruidenierswaren verkocht worden. Het water slingert door korenvelden en we passeren een sluishuisje dat een aantal jaren achtereen de eerste prijs heeft gewonnen. Het is dan ook prachtig versierd met bloemen. Dichter naar Reims toe wordt het kanaal rechter en erg smal, maar het is mooi bebost.

In een verbreding van het kanaal ligt de jachthaven van Reims. De haven heeft alle faciliteiten; water, elektra, douche en een wasmachine. Jammer genoeg liggen de schepen ingeklemd tussen de snelwegen, waardoor het ook 's nachts zeer lawaaiig is. Daar staat tegenover dat de stad en de prachtige kathedraal op tien minuten loopafstand liggen. De binnenstad is vooral op zaterdagmiddag erg gezellig. Het is er goed winkelen en langs de vele terrassen wordt veel geflaneerd. De kathedraal is wereldberoemd. 's Zaterdagsavonds is er een lichtspel met uitleg op het plein. Reims is ook beroemd om z'n champagne; de kelders van diverse beroemde kastelen en huizen (Taittinger, Pommery, Veuve Clicquot) kunnen bezocht worden.

De jachthaven van Reims is op loopafstand van het centrum.

 

In de haven horen we dat de tunnel van Mauvage in het Canal latéral à la Marne gestremd is. Een spits is er op 13 juli verkeerd ingevaren, waardoor er gevaar voor instorting is ontstaan. De herstelwerkzaamheden zullen waarschijnlijk enkele weken in beslag nemen. Deze weg naar Nancy is voor ons dus afgesloten. Er zit niets anders op dan terug te varen naar de Maas en deze verder op te varen naar Nancy. Vorig jaar lukte het ook al niet de Marne te bevaren. Toen was er een sluis twee weken in reparatie.

  • Aanlegplaatsen bij: Berry au Bac, Loivre vóór de sluis, Courcy na de brug (erg ondiep), Reims, Sillery na de sluis en Condé sur Marne. Aantal vaaruren van Berry au Bac tot Reims: 4 uur en van Reims tot Condé sur Marne: 7 uur. Naar het westen toe voert het Canal latéral à la Marne naar Epernay en via de Marne naar Parijs; naar het oosten toe leidt het kanaal naar de Maas en naar Nancy. 's Zomers worden de sluizen bediend van 6.00 tot 19.30 uur. 14 juli (Quatorze Juillet) worden de sluizen niet bediend. Gebruikte kaart: Navicarte 8 Champagne Ardennen.

EIGEN FOTO'S

Publicatiedatum = 05 augustus 2000