&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Tolwegen in Frankrijk en de drukte

Van onze redactie Reiskrant

De Autoroute du Soleil van Parijs naar de Côte d'Azur is traditioneel de drukste. Toevallig is dat ook de route die de meeste Nederlanders rijden richting Ardèche, Provence, Middellandse Zee of Spanje.

En het ís ook een prima route via Metz en Lyon. Het is de kortste, u profiteert in Luxemburg van de lage brandstofprijzen en u betaalt ook nog eens het minst aan tol.

Maar de weekenden, vooral de zaterdagen waarop de Parijzenaars massaal de weg op gaan tegelijk met de Nederlanders, Belgen, Duitsers en Britten, zijn een ramp.

Op 107.7 FM wordt u permanent op de hoogte gehouden van de verkeerssituatie door, afhankelijk van waar u rijdt, 'Autoroute radio'of 'Radio Traffic' (ook in het Engels).

Zowel voor Luxemburg-Nice, als voor Luxemburg-Spaanse grens betaalt u voor de auto ongeveer 345 franc ( 117 gulden). Reist u met een caravan dan betaalt u ongeveer 475 franc ( 162 gulden). Voor bagage-aanhangertjes en niet al te grote vouwwagens betaalt u het tarief van een auto zonder aanhanger.

Wie slim is gaat pas op zondag op pad, of liever nog op een doordeweekse dag en zorgt dat hij voor het weekend zijn hotel, camping of vakantiehuisje bereikt.

Voor wie toch aan reizen in het weekend gebonden is zijn er alternatieven.

Er zijn wel degelijk routes die zelfs in het hoogseizoen rustig zijn, waardoor de reis door Frankrijk niet een noodzakelijk kwaad hoeft te zijn, maar echt onderdeel van de vakantie.

Richting de Franse Alpen kunt u bij Dijon A39 nemen naar Bourg-en-Bresse in de buurt van Genève. Kost aan tol nauwelijks meer dan de 'oude' route en is stukken rustiger.

Richting Ardèche, de Middellandse Zee of Spanje is de route Lille-Parijs-Orléans-Clermont Ferrand-Montpellier een goed alternatief.

Wachtende automobilisten voor een tolpoot in de buurt van Lyon.

Was tot voor een paar jaar de Boulevard Périférique van Parijs iets dat menig automobilist het zweet in de handen bezorgde, tegenwoordig wordt u via de Francilienne met een ruime bocht om de stad heengeleid. Net voorbij het vliegveld, maar nog kilometers voor Parijs wijzen de borden al naar Lyon en Bordeaux. Die borden moet u ook volgen voor Orléans.

Eenmaal ten zuiden van Orléans en zeker voorbij Vierzon is de A71, richting Clermont meestal heerlijk stil.

De nieuwe autoroute van Clermont-Ferrand naar Montpellier is grotendeels klaar en bovendien tolvrij. U rijdt daar ook nog eens door het prachtige bergland van het Massif Central en de Cévennen.

Van de grens tot Clermont bedraagt de tol voor een personenauto 259 franc ( 88 gulden), met caravan 360 franc ( 122 gulden). Mocht u via deze route door naar Spanje willen dan komt er nog 83 franc ( 28 gulden) of 129 franc ( 44 gulden) bij voor de autoroute Montpellier-Spaanse grens.

De autoroute A20 richting de Dordogne en de Pyreneeën is bijna helemaal af, op het gedeelte tussen Souillac en Cahors na. Daar moet u nog ongeveer 65 kilometer over de oude RN 20.

Tussen Vierzon en Brive is de weg tolvrij. Van de Franse grens tot Vierzon betaalt u voor de auto 168 franc ( 57 gulden) of met de caravan 254 franc (ca 86 gulden). Vanaf Brive moet u voor de auto 28 franc ( 9,50 gulden) en 44 franc ( 15 gulden) voor met de caravan.

Richting het zuidwesten via Lille en Parijs kunt u tot voorbij Bordeaux van de nogal dure maar daardoor meestal wel vrij rustige tolweg A10 gebruik maken. Vanaf Lille voor auto's in totaal 335 franc ( 114 gulden), mét caravan 513 franc ( 175 gulden). Tot aan de Spaanse grens bij Hendaye komt er nog 44,50 franc ( 15 gulden) of 68 franc ( 23 gulden) bij. U kunt tol besparen door bij Poitiers de RN10 naar Bordeaux te nemen. Dit alternatief is iets korter dan de tolweg, maar is eveneens grotendeels vierbaans snelweg waarop u bijna net zo kunt opschieten.

 

Publicatiedatum = 27 mei 2000

terug Frankrijk-intro