&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet

Corsica Krabbelt terug

door Eric de Brouwer

AJACCIO - Geweldadige vrijheidsstrijders hebben Corsica, het eiland van de schoonheid, de afgelopen decennia ten opzichte van andere vakantieoorden in en rond de Middellandse Zee op achterstand gezet. Maar Corsica ging daar niet aan onderdoor. In de praktijk merk je niets van problemen. Je waant je er vrij en onafhankelijk. Dat ondervonden in 1999 ongeveer 2 miljoen toeristen, een half miljoen meer dan in 1996.

Corsica staat bekend om zijn komvormige baaien.

Ze komen vooral naar het Franse eiland voor de komvormige baaien, die kleine paradijsjes vormen. Maar de zee lokt er ook de watersportliefhebber, die op vele plaatsen op Corsica in de weer kan met een zeilboot, een surfplank, een jetski of een duikpak. 'Waterratten' kunnen zich onder meer uitleven in de plaats Cargèse, ruim vijftig kilometer ten noorden van Ajaccio, aan de ruige westkust van het eiland.

Wij stappen er in een kajak voor een vier kilometer lange peddeltocht op open zee. Overmoedig beginnen we aan de tocht. Maar halverwege verslapt de spierkracht in de armen en wiebelen we als hulpeloze dobbers op de golven.

Als we na ruim een uur zwoegen en ploegen toch de pittoreske haven van Cargèse 'halen' en onze kajak eindelijk de wal raakt, mengt een zucht van verlichting zich met de zwoele zeebries.

Wildwest-terrein

De volgende dag maken we een expeditie naar de binnenlanden van het eiland der vrijheid, waar de kliffen aan de kust overgaan in (rode) berghellingen zoals we die kennen van de Amerikaanse Rocky Mountains. Op dit wildwest-terrein overstijgen verschillende toppen ruim de 2000 meter. In de omgeving van het bergdorp Evisa, in de wouden van Aitone, worden we op de malle bergpaden haast omver gereden door gillend 'cowboys' op mountainbikes.

Avontuurlijke wandeltochten over rotspaden.

De echte waaghalzen kunnen er hoog in de bergen ook abseilen. Dat gebeurt onder toezicht van professionele begeleiders. In een waterdicht 'duikpak' laten we ons als apen aan touwen langs een hoge en steile rotswand afglijden in een ijskoude wilde bergbeek.

We worden meegesleurd door een wildwaterstroom. Dan doemt opeens een enorme afgrond voor ons op. De doodsangst valt in eenieders ogen af te lezen. Ons laatste uur lijkt geslagen. Maar vlak voordat we neerstorten, breken aan rotsblokken vastgemaakte touwen op het nippertje onze val in het ongewisse.

Voor wie zich aan dit sportieve geweld wil onttrekken, zijn er in de omgeving van La Scala di Santa Regina avontuurlijke wandeltochten te maken over ladderachtige rotspaden en langs kletterende watervallen.

Inlichtingen: Maison de la France, Amsterdam, telefoon: 020-6260179.

Publicatiedatum = 15 april 2000