&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Eurojet
Route langs vluchtlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog

'Freedomtrail' een uitdaging

door ELLEN VAN GILST

Het jaarlijks terugkerend wandelevenement de 'Freedom Trail' of zoals de tocht officieel heet 'Le Chemin de la Liberté' is een tocht die niet onderschat mag worden. Een ijzeren conditie, uithoudingsvermogen en een getraind lichaam zijn absoluut noodzakelijk. Ieder tweede weekend in juli wordt deze monstertocht ondernomen.

De route die wordt gevolgd is de oorspronkelijke vluchtlijn waarlangs vluchtelingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het nazi-regiem probeerden te ontlopen, Spanje en in de meeste gevallen uiteindelijk Engeland, bereikten. Ook Nederlanders maakten van deze lijnen gebruik. Van de Hollandse 'Dutch-Paris Line', de Engelse 'Pat O'Leary Line' en de 'Marie-Claire Line' is bekend dat ze gebruik maakten van lokale gidsen om hen naar de vrijheid te begeleiden.

Nu wordt deze tocht dit jaar voor de zevende keer hoofdzakelijk afgelegd door jongeren uit de geallieerde landen die op deze wijze trachten de herinnering levend te houden aan de dappere daden verricht door een vorige generatie.

Tenten

Gestart wordt donderdag 6 juli in St. Girons (Midden Pyreneeën). Vier dagen is het klauteren langs ongebaande paden, door struikgewas, rotspaden en sneeuwvelden, overnachten in tenten en berghutten om uiteindelijk zondagavond te eindigen in het Spaanse Esterri.

Vorig jaar waren er ook Amerikaanse piloten aanwezig die deze tocht daadwerkelijk hadden afgelegd. Nu volgden zij de verrichtingen van de deelnemers op afstand.

Behalve teams uit Engeland, België, Frankrijk en Amerika nam Nederland afgelopen jaar voor het eerst met een team deel. Uit hun verwensingen maakten we op hoe zwaar, maar ook hoe gedenkwaardig en memorabel deze tocht was.

De tocht door de bergen is geen eenvoudige, er moet fors geklommen en gedaald worden.

Publicatiedatum = 18 maart 2000

terug Frankrijk-intro