Koningen en tsaren gingen toerist voor:

Vorstelijke route door Scandinavië

door THIJS JANSEN

HELSINKI - Koningen en tsaren voerden in de afgelopen eeuwen tal van oorlogen in het noorden van Europa. Om elkaar te kunnen bestoken moesten er wegen worden aangelegd. Nu zijn deze wegen uitgegroeid tot een schitterende toeristische route tussen Oslo in Noorwegen en Sint Petersburg in Rusland.

Met name de Finnen zien in de zogenaamde Koningsroute wel brood en hebben het traject in de afgelopen jaren laten uitgroeien tot een toeristische attractie. Waren het in vroeger jaren de legers en de koeriers van de koningen en de tsaren die van de wegen gebruik maakten, nu voert het asfalt langs de mooiste plekjes van Scandinavië.

De koningsroute strekt zich uit over honderden kilometers tussen Oslo en St. Petersburg.

De tocht gaat langs oude havenstadjes, die soms de aansluiting met de twintigste eeuw hebben gemist. In andere plaatsen wordt daarentegen al meer dan vijf eeuwen stevig aan de weg getimmerd. Stockholm en Helsinki zijn daarvan schitterende voorbeelden.

En een kijkje in het prachtige scherengebied voor de Finse kust mag beslist niet ontbreken. Een bezoek aan het natuurgebied bij het Zweedse Are is eveneens de moeite waard. Een monument herinnert aan de barre tocht die ruim 10.000 Finse soldaten er in 1718 maakten. Ze waren onderweg naar Noorwegen om de stad Trondheim te bezetten.

Een van de 17de eeuwse vestingen langs de koningsroute op de grens van Finland en Rusland.

De invallende winter gooide roet in het eten. Door de kou verloren meer dan 4000 manschappen het leven. Van de meer dan 6000 paarden die het leger met zich mee voerde, overleefde er niet één de barre tocht.

Een andere plaats met een militair verleden ligt in het oosten van de route; de Finse stad Hamina. Het is de laatste stad voor de Russische grens. De militaire rol van de plaats was vooral in de achttiende eeuw belangrijk.

Langs de koningsroute zijn tal van verstilde dorpjes zoals deze te vinden.

De tocht kan in Noorwegen, Finland en Zweden met de auto of met de fiets worden gemaakt. De oversteek van de Oostzee tussen Zweden en Finland gaat met een luxe veerboot. Sint Petersburg kan beter in groepsverband worden aangedaan. Dan is een visum niet nodig.

Een kort bezoek aan Tallinn, de hoofdstad van Estland, kan vanuit Helsinki met de boot worden gemaakt. Daarbij moet wel een visum worden gehaald. Dat kan bij aankomst in de haven van Tallinn. De auto kan daarbij in Finland worden achtergelaten, omdat de Estlandse hoofdstad gemakkelijk te voet kan worden verkend. Inlichtingen Norvista: 0900-2025059.

Publicatiedatum = 16 mei 1998