Finland: het land van de 1000 meren

door Thijs Jansen

AMSTERDAM
Scandinavië is bekend om de schitterende natuur. Maar Finland bezit ook een schat aan cultuur. In Finland worden er elk jaar festivals gehouden, zoals het wereldberoemde Savonlinna-operafestival, dat wordt gehouden van 6 juli tot 3 augustus. Maar het kunstbezit in Scandinavië mag er eveneens zijn.



In Finland gaat het er op het water heel wat rustige aan toe. Een huisje aan een meer, een bootje en een sauna... Dat is vakantie op z'n Fins. Men kan ook de Finnen leren kennen op het platte land, waar circa 500 boeren accommodatie verstrekken om de nacht door te brengen. Maaltijden worden bereid met producten van eigen grond en brood en gebak komen uit eigen keuken.

Scandinavië kan uitstekend met de fiets worden verkend. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer landgenoten hun rijwiel achter op de auto meenemen. Het Finse staatsbosbeheer heeft in de parken behalve voor kampeer- en vuurplaatsen ook voor wildernishutten gezorgd. Deze hutten (vaak met sauna) zijn kosteloos door de wandelaars te gebruiken. Er loopt overigens een schitterende wandelroute door het noorden van Europa: de 'Nordkalottruta'.

Deze route voert door drie landen, Noorwegen, Zweden en Finland. De tocht heeft een lengte van ongeveer achthonderd kilometer. Met de aanleg van de wandelroute is volgens het Noors verkeersbureau een oude droom in het hoge noorden werkelijkheid geworden: een geheel gemarkeerd wandelpad als gezamenlijk project van de drie Scandinavische landen, niet gehinderd door grenzen.




Het traject van de route voert door een prachtig bergachtig natuurgebied. Het beginpunt van de route is in Kautokeino, midden in het gebied van de Noorse Samen (Lappen). Onderweg zijn er veertig officiële overnachtingsplaatsen, achttien in Noorwegen, zeventien in Zweden en vijf in Finland. De meeste hutten kennen overigens geen bediening en hebben ook geen proviand in voorraad.

De langste afstand tussen twee hutten is tien uur, de kortste drie uur. Voor het traject zijn zes nieuwe hutten gebouwd. De grootste hut ligt in Zweden en telt driehonderd bedden, de kleinste hut ligt in het Noorse Finnmark en telt zes bedden.

En voor wie het te ver vindt om het hele stuk naar het hoge noorden te rijden, kan gebruik maken van een arrangement waarmee het hoge noorden van Europa kan worden bereikt door vanuit ons land slechts 550 kilometer te rijden. De route voert via de Duitse havenstad Travemünde met de boot naar de Finse hoofdstad Helsinki.

Daar stapt de reiziger op de autoslaaptrein en de volgende dag arriveert de trein in Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Het avontuur in de laatste wildernis van Europa, waar de zon in de zomer niet ondergaat kan volgens het Fins Verkeersbureau dan beginnen.

Inlichtingen
Fins Verkeersbureau: 020-6719876.

Publicatie datum = 11-05-1996