&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Finland één
langlauf-paradijs

Van onze redactie Reiskrant

HELSINKI - Noorwegen en Zweden zijn duidelijk de meerdere van Finland als het gaat om aantal, lengte en variatie van afdalingen, maar delven het onderspit als het gaat om langlaufloipes. Daarvan heeft Finland er meer dan beide landen bij elkaar.

De bergen in Finland lijken voor de doorgewinterde skiliefhebber een beetje aan de lage kant. Maar een Finse berg van bijvoorbeeld 500 meter hoogte betekent wel dat een afdaling van het topje van de berg tot het laagste punt in het dal kan worden gemaakt. Met andere woorden: het complete hoogteverschil kan worden geskied.

Langlaufen is een gezonde, maar zware sport.

EIGEN FOTO

 

In de Alpen zijn afdalingen van 2200 meter tot 1700 meter heel normaal. Dat zijn ook afdalingen van 500 meter.

Een positief verschil met de Alpenlanden is dat er in Scandinavië vrijwel nooit wachtenden bij de skiliften zijn.

Finland begint het wintersportseizoen in stijl: in de plaats Levi in Lapland is de eerste gondellift van Finland in gebruik genomen en in Vuokatti kunnen liefhebbers van snowboarding op een indoor-skipiste terecht. Ook in de zomer.

In de winter is zo'n overdekte piste een hele belevenis. Buiten is het soms te koud om te skiën. Het vriest dan meer dan 30 graden. Binnen is het 10 graden onder nul.

De overgang van binnen naar buiten is zeker in de sauna erg groot. Vanuit de hete badruimte in een luxe blokhut rennen sommigen in hun niemendalletje pardoes de sneeuw in of nemen een duik in een wak...

Vlak bij de plaats Kittilä ligt Levi, een berg van 531 meter. Op dit moment is het Finlands skiresort nummer een. Er zijn op de berg 45 pistes. In het seizoen zijn 230 kilometer geprepareerde loipes voor langlaufers uitgezet. Een auto is niet nodig, want alle voorzieningen liggen op loopafstand. Ruka is een wintersportregio in Finland waar de meeste kaartjes voor de skiliften worden verkocht. Er zijn 28 afdalingen, waarvan er 22 zijn verlicht.

Het grootste skigebied van Finland is Ylläs. Er zijn 19 liften en 36 pistes. In Saasiselkä ligt een kuuroord, waar men zich kan laten verwennen. Leuk als onderbreking van het wintersporten. Er zijn zes skiliften en tien pistes. Tot laat in de lente ligt er sneeuw. Vuokatti (326 meter) verliest punten omdat de berg slechts 326 meter hoog is. Daar tegenover staat dat er een uitstekende half-pipe voor de snowboarders is. Bovendien is de natuur er schitterend.

Favoriet bij gevorderde skiërs is Pyhä. Het ligt op 540 meter boven de zeespiegel en telt tien pistes. Er kunnen afdalingen buiten de pistes worden gemaakt. Tahko is, samen met Himos, het populairste wintersportgebied in het zuiden van Finland. Luosta, Olos, Salla en Pallas ontvangen met name vaste skiklanten. Wat noordelijker ligt Iso-Syöte. Er is een fraaie skihelling met maar liefst drie zwarte (de moeilijkste) afdalingen.

ZWEDEN

Het belangrijkste skigebied van Zweden ligt bij de plaats Are. Het wordt ook wel de Nordic Alps genoemd. Björnen is een familieparadijs, waar kinderen sleetje en paard kunnen rijden. Er zijn babyliftjes. Sinds kort is er een zespersoons stoeltjeslift in gebruik genomen.

De lift neemt wintersporters mee naar een hoogte van 1274 meter. Er kunnen ook afdalingen buiten de pistes worden gemaakt. Het meest zuidelijke skigebied van Zweden ligt in Sälen. Er zijn allerlei afdalingen; van pistes waar snelheden tot 200 kilometer per uur worden gehaald, tot familiepistes voor jong en oud.

In Vemdalen is de sneeuwzekerheid in het seizoen bijna honderd procent. Het is een familie-skigebied, maar ook bon vivants laten zich er zien. De liften zijn ankerliften. Idre heeft Zwedens stijlste geprepareerde piste. Er worden wedstrijden 'speedskiing' gehouden. Riksgränsen is het meest noordelijke skigebied van Zweden. Het ligt op ruim 900 meter hoogte op de Noors-Zweedse grens. Het is een mekka voor geoefende skiërs. Er zijn 19 pistes en zes liften. Omdat er zoveel sneeuw valt, begint het seizoen er pas eind februari als de neerslag een beetje is geruimd. Eind juni wordt het seizoen onder het midzomer zonnetje afgesloten.

NOORWEGEN

Noorwegen is de bakermat van de skisport. Het telemarken, een mix van langlaufen en skiën, is er bedacht. De kinderen worden er als het ware op ski's geboren. In Oppdal wordt geskied boven de boomgrens.

Er kunnen ook afdalingen buiten de pistes worden gemaakt. Ze zijn verrassend eenvoudig. Dus kunnen beginners er uitstekend uit de voeten. Dat geldt overigens ook voor de meer geoefenden, die terecht kunnen op een piste van zes kilometer lengte. Trysil lijkt veel op het Zweedse Are. Maar het belangrijkste skigebied in Noorwegen is Hemsedal. Als Are hét alpine-resort van Zweden is, dan is Hemsedal hét alpine-resort van Scandinavië.

Publicatiedatum = 28 oktober 2000

Archief Finland