Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuws

zaterdag 17 maart 2001  

 R E I S W E R E L D 

 

Filippijnen:

Eerst bidden, dan reizen

door THIJS JANSEN

PALAWAN - Eerst het Onze Vader bidden en dan pas op reis. Dat is op de Filippijnen de gewoonste zaak van de wereld. Zelfs als een ferryboot van wal steekt bij een wolkenloze hemel en een rimpelloze zee, prevelen de vaak honderden passagiers de woorden van het eeuwenoude gebed.

De jeepney is een kruising tussen jeep en stadsbus.

En wie niet bijbelvast is, kan de tekst van de bede meelezen op televisieschermen die op strategische plaatsen staan opgesteld. Niet alles wordt overigens aan de voorzienigheid overgelaten, zo blijkt.

Na het afsmeken van de zegen worden er op de beeldschermen uitgebreide veiligheidsinstructies gegeven. Maar verder is het op de Filippijnen 'Onze Lieve Heer voor en Onze Lieve Heer na' dat de klok slaat. Zelfs in nachtclubs van de hoofdstad Manila wordt De Heer met gebed en gezang uitbundig geprezen.

Spreuk

Er zijn op de Filippijnen zelfs plaatsen waar burgemeesters aan exploitanten van bussen, taxi's en andere vormen van openbaar vervoer geen vergunning geven als er niet ergens een wervende spreuk voor het christelijk geloof op het voertuig is geschilderd.

'Prijs de Heer' en 'Moeder Maria' zijn veel voorkomende teksten. Ook worden er hele passages uit de bijbel op achterkanten van busjes gekalligrafeerd. Op de zondagen staan de gelovigen rijen dik voor de kerk om de mis te kunnen bijwonen.

De oorzaak van zoveel geloofsijver zijn de Spanjaarden, die het land in de zestiende eeuw koloniseerden en er het rooms-katholieke geloof vestigden. Het is het enige land in het Verre Oosten dat naar een Europees staatshoofd is vernoemd: Filips de Tweede.

De Filippino's wonen in het meest christelijke land van Azië; ruim 85 procent van de bevolking is rooms-katholiek. Rond de vorige eeuwwisseling kwamen de Amerikanen naar de eilandengroep en drukten er hun stempel op. Bijna iedereen op de Filippijnen spreekt dan ook Engels. De bevolking heeft door haar geschiedenis affiniteit met zowel de Europese als de Amerikaanse cultuur. Tel daarbij de Aziatische mentaliteit op en je hebt een unieke mengelmoes.

Die is het duidelijkst te zien in de hoofdstad Manila. Een bezoekje aan het oude Fort Santiago is een verplicht nummer. Heel bijzonder is een loods in het centrum. Er wordt sneeuw in gemaakt. Belangstellenden kunnen er een dagje in de sneeuw spelen. Rillend zitten veel bezoekers na betaling van tien dollar er de dag uit.

Maar Manila is niet ons doel. Dat is het langgerekte eiland Palawan. De belangrijkste plaats is er Puerto Princesa. Ook daar nog veel invloeden van zowel de Spanjaarden (kerken) als de Amerikanen (auto's).

Voor de kerken hoeven we niet de 10.000 kilometer lange heenreis te maken. Maar de zogenaamde jeepney's (Amerikaanse legerjeeps die zijn omgebouwd tot bus), de schitterende natuur en de prachtige zandstranden maken zo'n reis de moeite waard.

De ondergrondse rivier mondt uit in zee.

De tocht van Puerto Princesa naar het Sint Paul's National Park in het noorden van Palawan wordt gemaakt met zo'n jeepney. Inzittenden moeten zich op het hobbelige terrein met twee handen aan hun stoelen vasthouden. Onderweg wordt zo nu en dan een sanitaire stop gemaakt.

De reis met de bus eindigt bij het haventje van de plaats Sabang. Daar wordt overgestapt in een bootje met zijliggers tegen het omslaan. De vaartocht duurt circa een half uur. Er wordt aan een wit zandstrand afgemeerd. Het oerwoud begint al na enkele meters van de vloedlijn.

Vlakbij ligt de Underground River. Daar kan in kleine bootjes een tocht op de volgens de bevolking langste ondergrondse rivier van de wereld worden gemaakt. De rivier stroomt meer dan zeven kilometer onder de grond.

Op de picknickplaats bij het begin van de ondergrondse rivier lijkt vlak na onze komst paniek uit te breken onder een klas middelbare scholieren. Gillend springen de meisjes op een bank. Een enorme varaan (een reuzehagedis) van ten minste een meter lang, komt op hen af. Ondertussen flitst z'n decimeters lange gespleten tong uit zijn bek. Het dier is op zoek naar buit. En wat is daarvoor een betere plek dan een picknickplaats met tieners?

Apen die de picknickplaats in de gaten houden, reageren direct. Het lijkt wel of ze een verbond hebben met de varanen. De in de haast achtergelaten tassen van de gillende meisjes worden door de apen zorgvuldig nageplozen op alles wat eetbaar is. De meeste toeristen op het eiland komen uit Japan, net als de beroofde schoolmeisjes.

REISWIJZER

Vanuit ons land verzorgt de luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines dagelijks vluchten naar Manila, de hoofdstad van de Filippijnen. Daarnaast verzorgt deze maatschappij ook vluchten naar andere plaatsen in dat land. Inlichtingen: telefoon 0299-475083. Internet: www.vanverre.nl

Index-Reiswereld
 
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.