&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Genieten tussen de wijnranken

door Harry Muller

AHRWEILER/SALGESCH - In de laatste weken van september en de eerste van oktober worden in de wijnstreken van Europa de druiven geplukt. Juist dan trekken velen hier heen om de feestelijkheden rond de oogst mee te maken.

Wie niet alleen veel wijn wil drinken, kan tussen de wijngaarden op de heuvels gaan wandelen en dan meteen genieten van het fraaie uitzicht over de omgeving.

De Reiskrant verkende de Rotweinwanderweg in het Duitse Ahrdal en de route tussen Salgesch en Sierre in de Zwitserse streek Wallis. Met de De Reiskrant op pad in Duitse en Zwitserse wijnstreken

Ideaal gebied

De wijnstreek van het Ahrdal ligt lekker dichtbij Nederland. In nauwelijks drie uur met de auto ben je in deze prachtige streek ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van de Duitse stad Keulen. Het dal tussen de heuvels en de rotsen is maar smal en slechts enkele tientallen kilometers lang.

Wandelen op de Rotweinwanderweg vlak langs de wijngaarden.

Een ideaal gebied om te wandelen, want de afstanden tussen de verschillende dorpen langs het riviertje de Ahr zijn maar klein. Plaatsjes als Altenahr, Dernau, Walporzheim, Ahrweiler of Mayschoss lijken allemaal een beetje op elkaar. Overal staat bij het begin van het dorp wel een oude wijnpers of een eiken wijnvat, over de terrassen hangen de wijnranken en trossen druiven, overal kun je wijn proeven en natuurlijk kopen en talrijk zijn ook de kelders waar de wijn ligt opgeslagen.

Kelders

De oudste kelders zijn in Mayschoss en werden al in het jaar 1869 gebouwd. Ze zijn eigendom van een coöperatie, die hier Weingenossenschaft genoemd wordt. Bijna 300 wijnboeren zijn lid, maar de meeste hebben slechts een klein stuk grond waarop ze hun druiven verbouwen. Er zijn ook hobby- wijnboeren die naast hun gewone werk druiven aan de coöperatie leveren. Van die druiven maakt men ongeveer 70 procent rode wijn en de rest wordt wit.

Geen wonder dus, dat ons wandelpad de Rotweinwanderroute wordt genoemd. Deze begint bij het station in Bad Bodendorf dichtbij de Rijn en eindigt 35 kilometer verderop in Altenahr. De route tussen de terrassen met de wijngaarden loopt hoog boven het dal, maar onderweg zijn er steeds wegen die naar de verschillende dorpen leiden.

De wandeling in het Ahrdal begint bij dit bord in Bad Bodendorf.

Onderweg kun je langs de route bij een hotel en enkele restaurants even uitrusten, daar een glaasje wijn drinken, wat eten en dan weer verder wandelen. Naast veel verschillende soorten wijn heeft men soms ook Federweisser en Federroter in de aanbieding, druivensap wit en rood en zonder alcohol. Meestal worden er warme Zwiebelkuchen bij geserveerd, een soort hartige taart met veel uien.

Stoomtrein

Het plaatsje Altenahr is bij de Nederlanders het meest bekend. Sommige families komen er trouw soms al vijftig jaar. Tijdens de wijnfeesten zijn de hotelkamers daar meestal een jaar tevoren al gereserveerd en is het vooral tijdens de weekeinden in september en oktober moeilijk om nog een bed te vinden. Met bussen, maar ook met een echte stoomtrein vanuit Keulen worden op zaterdag en zondag de dagjesmensen aangevoerd.

Velen zijn niet gewend om wijn te drinken en consumeren dit kostelijk nat in dezelfde hoeveelheden als bier. Gezelligheid troef dus in de talloze etablissementen, waar meestal een orkestje voor nog meer herrie zorgt. Wie liever niet tussen al die drukte zit, kan beter op een dag buiten het weekeinde het Ahrdal bezoeken en in alle rust van deze streek genieten.

Wijnkoningin Rebecca op het wijnfeest in Ahrweiler.

Elke plaats in het Ahrdal heeft z'n eigen wijnfeest met een wijnkoningin en vaak is ook de god van de wijn Bacchus aanwezig. De wijnkoningin van het stadje Ahrweiler heet Rebecca en zij is steeds het middelpunt van alle festiviteiten. Begin september werd daar al een vrolijk feest gevierd op het marktplein rond de kerk. Aan lange tafels wordt veel wijn gedronken, eet men een broodje zalm, braadworst of patat met een plak vet varkensvlees.

Kinderen genieten van de draaimolen en twee mannen met elektronische muziekinstrumenten en kolossale luidsprekers hoor je boven alles uit. In een container zo groot als de bak van een vrachtwagen worden de lege wijnflessen verzameld en na een paar dagen feesten zijn dat er nogal wat.

Stadsrechten

Ahrweiler is beslist de moeite waard om eens te bezoeken. Het stadje werd al in 893 gesticht en in het jaar 1248 kreeg men stadsrechten. De stadsmuur met vier poorten rond het centrum (na 11 uur 's morgens een voetgangersgebied) is fraai gerestaureerd en helemaal compleet. De lengte is 1800 meter. Alleen de gracht buiten de stadsmuur is verdwenen en heeft plaats moeten maken voor een verkeersweg.

Heel mooi zijn de vakwerkhuizen in het stadje Ahrweiler.

Tal van vakwerkhuizen uit de 17e en 18e eeuw zijn hier goed bewaard gebleven. Beethoven overnachtte eens in Ahrweiler in een klein huisje en keizer Wilhelm II deed dat ook in een wat groter optrekje. De geel-wit geschilderde St. Laurentiuskerk moet u beslist even binnen lopen. Hier heeft men fresco's uit de 14e en 15e eeuw bloot gelegd.

Salgesch

In het dal van de rivier de Rhône in Zwitserland zijn veel meer wijngaarden dan langs de Ahr. De Zwitsers produceren daar hun witte fendant-wijn en de rode Dôle. In totaal verbouwt men hier meer dan veertig verschillende soorten druiven.

Een van de wijndorpen in het kanton Wallis is Salgesch. Rondom het dorp heeft men zeker 200 hectare grond in gebruik als wijngaard. Enige tijd geleden heeft men ook daar een wandelroute uitgezet te midden van de druiven. Over een paar weken worden ze geoogst, maar nu nog kunnen de wandelaars net als bij de Rotweinwanderweg onderweg een druifje plukken. Dat vinden de wijnboeren niet erg, maar wie er teveel eet, krijgt beslist last van buikpijn.

Onderweg mag je best eens een druifje plukken.

De Zwitsers hebben van hun wandelroute naar Sierre met een lengte van iets meer dan zeven kilometer een soort leerpad gemaakt. Overal staan bordjes waarop te lezen is welke druiven er precies groeien. Voor een leek lijken alle wijngaarden een beetje op elkaar, maar in werkelijkheid blijkt er veel verschil te zijn. Ook de wijze waarop men de druiven laat groeien, is steeds anders. Onderweg laat men ook luchtfoto's van het gebied zien, die jaren geleden gemaakt werden. Verder staan er bordjes, die iets vertellen over bloemen en planten in dit gebied. Vooral 's zomers kan het hier erg heet zijn en daarom worden er grassoorten aangetroffen, die ook in de Hongaarse steppen te vinden zijn.

Wandelen tussen de druiven is in Zwitserland heel anders dan in Duitsland. Vooral het uitzicht is indrukwekkend met in de verte de besneeuwde bergen links en rechts van de Rhône. Al wandelend zie je ook jongelui met kleurige parachutes vanaf een hoge heuvel naar beneden zweven.

Proeven

Plotseling gaat een paadje steil naar beneden. Je moet je daar aan allerlei takken vasthouden om niet naar beneden te glijden. Eenmaal beneden zijn we bij het huis van wijnboer Bruno Kästlin. Hij zet voor ons een kop koffie, maar laat ook wat druivensap proeven. Dat is erg zoet, maar je kunt er eventueel wat water bij doen. Onder zijn huis is een kleine wijnkelder met zeven houten vaten. 'Ik slaap op mijn wijn en dan ben ik gelukkig,' zegt Bruno lachend.

Wijnboer Bruno Kästlin in de wijnkelder onder zijn huis.
FOTO'S: WILL DEKKERS

Bij zijn huis is het snel stromend riviertje de Respille. Dat is meteen de taalgrens tussen het Duits- en het Frans-sprekende deel van Zwitserland. Salgesch is Duits; Sierre is Frans.

Onze wandeling mag dan niet zo lang zijn, maar gemakkelijk is die zeker niet. Na het bezoek aan Bruno moeten we via een steil pad een hoogteverschil van zeker 250 meter overbruggen. Dat betekent langzaam omhoog en onderweg even rusten om dan meteen te genieten van het uitzicht over de omgeving.

Dan gaat het verder in de richting van Sierre, een stad die we in de verte al zien liggen. We genieten van de tuintjes in de dorpen rond de stad en opvallend is, dat men van de voortuin meestal een groentetuin heeft gemaakt. Maar dat Zwitsers tot een bijzonder volkje behoren, wisten we al lang...

REISWIJZER

INLICHTINGEN over de Rotweinwanderweg en het Ahrdal: Duits Verkeersbureau, Amsterdam, telefoon 020-6978066 of folderbestellijn 0900-1091029. Over de wandelroute van Salgesch naar Sierre kunt u inlichtingen krijgen bij Zwitserland Toerisme, telefoon 020-6222033.

Publicatiedatum = 18 september 1999

terug Duitsland intro