&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Badplaats Berlijn

door Theo Jongedijk

BERLIJN - Achteraf gezien hadden we onze logés misschien toch moeten waarschuwen, maar het tafereel waarmee ze werden geconfronteerd, was voor ons al heel gewoon geworden.

Na een autorit van 700 kilometer waren ze veilig in Berlijn aangekomen. Het eerste dat ze wilden, was even de benen strekken.

Het was oktober vorig jaar en de temperatuur lag nog rond de twintig graden. Aan het eind van onze straat ligt de Schlachtensee, een meertje van redelijke omvang. We kunnen er lopend in anderhalf uur omheen, maar dan is het wel stevig doorstappen.

Het Wannseestrand

De suggestie van de wandeling sprak de gasten wel aan. Ze rondden het meer en kwamen verrast terug. Er was namelijk 'iets geks' gebeurd onderweg.

In het bos dat de Schlachtensee omzoomt, dook plotseling een ontklede man op. "Hij droeg alleen een badmuts. En hij stak voor onze neus het pad over", luidde het verslag

Plons

De logés hadden het hoofd maar afgewend en waren niet begrijpend doorgelopen. De bedoeling van de vreemde passant werd hen pas duidelijk, toen ze een stevige plons hadden gehoord. De eigenaar van de badmuts was het meer in gedoken voor een verfrissende zwempartij.

Berlijners houden veel van water. Die link wordt niet direct gelegd, omdat de stad hemelsbreed op een paar honderd kilometer van zee ligt. Er is in en om de stad veel meer water dan menigeen zou denken. De inwoners maken daar zeer intensief gebruik van.

Berlijn heeft ook niet voor niets zoveel bruggen. Méér zelfs dan Venetië, maar weer minder dan Hamburg, de stad die onbetwist de meeste oeververbindingen van heel Europa telt.

Wie Berlijn op zijn programma heeft staan voor een stedenreis en bovendien een waterrecreant is, zal zich in de nieuwe Duitse hoofdstad snel op zijn gemak voelen.

Brandenburger Tor, de vernieuwde Rijksdag, het ultramoderne winkelcentrum aan de Potsdamer Platz en de chique winkels aan de Kurfürstendamm in 'West' en in de Friedrichstrasse in 'Oost' behoren tot de onbetwiste hoogtepunten van iedere reis.

Een aantal van deze 'verplichte nummers' laat zich uitstekend vanaf het water bekijken en bespaart veel vermoeiende voetstappen. Op een drietal plaatsen in de stad kan worden aangemonsterd en vanaf aanlegsteiger Jannowitzbrücke vaart zelfs een onvervalste Amsterdamse rondvaartboot, de Prins Bernhard.

Water

De weg naar het recreatieve water is in de berg documentatie die over deze stad is te vinden sterk onderbelicht. Vreemd, want Berlijn zou zich met recht badplaats mogen noemen.

Het Wannseebad in Berlijn met zijn palmenstrand geldt als het grootste binnenstrand van Europa.

Wie tijdens zijn bezoek aan Berlijn onderkomen heeft gevonden in de buurt van één van de vijftig meren of meer dan honderd plassen in en om de stad moet niet verbaasd zijn bij mooi weer geklede dan wel ongeklede waterrecreanten tegen te komen. Laatst genoemde groep dient zich echter te beperken tot plaatsen die met de borden FKK (Freikörperkultur) zijn aangeduid, maar in een stad van 3,5 miljoen inwoners heeft de politie andere prioriteiten dan hierop controles uit te voeren. Er kunnen bij mooi weer dus wel eens naaktrecreanten uw pad kruisen.

Het meertje aan de Krumme Lanke (eindpunt U-Bahn 1) in het westelijke gelegen stadsdeel Zehlendorf telt 's zomers zelfs meer blote dan geklede zwemmers, terwijl een FKK-bord ons daar nog niet is opgevallen. De recreanten leggen er hun handdoek gewoon tussen de bomen.

Strand

Wie niet op het gras wil liggen, maar op een echt strand komt in Berlijn ook aan zijn trekken. In het zuidoosten van de stad ligt het Freibad Müggelsee (S3 tot Friedrichshagen en tram 61 of S3 tot Rahnsdorf en nog een stukje lopen). Evenals de Wannsee, dat in het uiterste zuidwesten ligt, kent ook dit strand aparte delen voor geklede dan wel ongeklede toeristen.

Terwijl de Müggelsee veruit het grootste meer van Berlijn is, heeft de Wannsee de reputatie van het mooiste strand. Strandbad Wannsee mag zich zelfs het grootste binnenstrand van Europa noemen. Op zomerse hoogtijdagen krioelt het hier net zo van de mensen als in Scheveningen of Zandvoort en het parkeerprobleem is er niet minder dan aan de Nederlandse kust (S 1, S 3 of S 7 tot Nikolassee en dan bus 513).

Hoe waterrijk Berlijn feitelijk is, laat zich het best vanuit de lucht verkennen. Wat is er in dat geval mooier om vanaf het water te kunnen starten en er een uurtje later weer te landen?

Overlast

In steeds meer Europese steden worden dergelijke voorzieningen aan banden gelegd, hoofdzakelijk vanwege geluidsoverlast. Berlijn beschikt daarentegen nog altijd over een waterluchthaven. Maximaal vijf personen kunnen per vlucht vanaf Treptower Hafen met een Cessna C 206 Sea de lucht in (vooraf reserveren 6510223).

Op reis in het westen van Canada en de Verenigde Staten bedachten we ons een paar jaar terug geen moment om vanuit een watervliegtuig de bos- en waterrijke omgeving van Vancouver Islands te bekijken.

In Berlijn is het vreemd genoeg nog altijd niet van een dergelijke excursie gekomen. Dat is nou typisch een nadeel als je er woont.

Het avontuurlijke in de mens komt blijkbaar pas in hem los als hij de hoedanigheid van toerist heeft aangenomen.

Publicatiedatum = 15 mei 1999

terug Duitsland intro