&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Leipzig bijna weer een bruisende stad

door HARRY MULLER

LEIPZIG - Net als in veel andere Duitse steden wordt ook in Leipzig een kerstmarkt gehouden. Dat gebeurt op een plein voor het vroegere raadhuis, waar ook veel muziek ten gehore wordt gebracht.

In deze muziekstad was eens de componist Johann Sebastian Bach de dirigent van het Thomanerkoor in de Thomaskirche. Dit beroemde knapenkoor bestaat nog steeds en zal rond de Kerstdagen regelmatig optreden.

Er wordt volop gebouwd in de stad en achter de schuttingen komt steeds weer iets nieuws tevoorschijn.

In de tijd van de DDR was Leipzig een sombere stad, maar die wordt nu flink opgeknapt. Schoorvoetend komen nu ook de eerste toeristen, die nog wel geconfronteerd worden met heel wat bouwwerkzaamheden, maar in de oude binnenstad toch al veel gezelligheid vinden en schitterende winkelpromenades.

Je kunt niet zeggen, dat men in Leipzig niet actief is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad voor meer dan de helft verwoest en wat ervoor in de plaats kwam, was alleen maar een grauwe massa steen. Het lijkt wel, of men de tijd van het communisme zo snel mogelijk wil vergeten, want als paddestoelen schieten de nieuwe winkels, theaters, restaurants en kroegen uit de grond.

Leipzig moet een uitgaansstad worden, waar een ieder veel plezier kan beleven. Wat dat betreft had men op dit gebied in vroeger tijden al een traditie opgebouwd. Waarschijnlijk door het grote aantal zakenlieden uit de hele wereld had deze stad destijds de meeste variététheaters van heel Europa.

Half november werd een gloednieuwe winkelpromenade in het oude Hauptbahnhof in gebruik genomen. Een paar jaar geleden begon men met de bouw van dit uitgaanscentrum met verschillende verdiepingen, waar naast de luxe modezaken en de dure restaurants ook een plekje is ingeruimd voor de man die snel een paar schoenen kan repareren. Tijdens de bouw konden de Leipzigers alleen maar met heel veel moeite de perrons van het station bereiken, maar ze klaagden nauwelijks. Hier werd gewerkt aan de toekomst van de stad en daar was men best trots op.

Ook tijdens de wintermaanden kun je heerlijk winkelen in de overdekte passages.

Ook in het oude centrum, zo'n 800 meter lang en 600 meter breed, zijn inmiddels nieuwe overdekte winkelpassages in gebruik genomen. Oude betonnen winkels breekt men af om er iets heel nieuws voor in de plaats te zetten. Historische gevels worden gespaard en daarachter bouwt men gewoon een moderne winkel of een sfeervol restaurant. Leipzig was vroeger een grauwe stad door de aanslag van de bruinkool, die in de huizen en de fabrieken werd gestookt. Nu wordt alles schoon gemaakt en ook daar fleurt de stad een stuk van op.

Soms wordt een hele straat ineens onder handen genomen en moet je moeite doen om bij de winkels te komen die nog open zijn. Bij de restauratie gaat men erg zorgvuldig te werk. Aan de hand van oude stadstekeningen probeert men alles zo oorspronkelijk mogelijk te herstellen. Spandoeken hangen boven het begin van deze winkelstraat en daarop is precies getekend, hoe het er allemaal over enige tijd uit zal zien.

Daarom is ook voor de Leipziger zelf een wandeling door de stad een ware ontdekkingsreis, omdat er steeds weer iets nieuws achter een schutting vandaan komt en bouwputten worden opgevuld. Het zal nog wel even duren voordat alle bouwkranen boven de stad verdwenen zullen zijn, maar ook daar hebben de Leipzigers geen moeite mee.

Goethe kreeg in de binnenstad dit standbeeld.

Goethe heeft in Leipzig gestudeerd. Zijn standbeeld staat dichtbij het vroegere raadhuis, dat in het jaar 1556 gereed kwam. Ruim honderd jaar later werd dit gebouw nog eens versierd met een randschrift, waarbij je helemaal om het gebouw moet lopen om het allemaal te kunnen lezen. Het begint met: "DEM HERRN SEY ALLEIN DIE EHRE DENN WO DER HERR DIE STADT NICHT BAUET SO ARBEITEN UMSONST DIE DARAN BAUEN." De tekst bestaat uit honderd woorden en heeft een lengte van 220 meter. Een record, dat natuurlijk ook in het Guinness-boek is opgenomen. Het vroegere raadhuis is nu in gebruik als museum voor de stadsgeschiedenis.

Leipzig wil het hele jaar door verrassend zijn voor een bezoek, maar vooral tijdens het voorjaar en de zomermaanden kun je heerlijk wandelen in een kolossaal park dichtbij de binnenstad. Dan rijdt ook de open toeristentram, die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad voert. Even buiten het centrum bezoek je dan ook het Monument van de Volkerenslag, dat herinnert aan een veldslag tegen Napoleon werd die gewonnen werd.

Dit is de toeristentram, die je bij de belangrijkste bezienswaardigheden brengt.

Slenteren door de oude binnenstad is overigens nu al verrassend. In vroeger tijden was Leipzig bij de zakenlieden en de studenten geliefd om z'n talrijke cafeetjes en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Heel gezellig is de Auerbachs Keller met heel wat fraai bewerkte houten wijnvaten en originele gerechten van de streek op de menukaart. 'Zum Coffe Baum' is het oudste koffiehuis in de stad, dat op het ogenblik gerestaureerd wordt. In het pand komt natuurlijk weer een koffiehuis, maar ook een koffiemuseum. Een Turkse sultan is in reliëf boven de deur afgebeeld.

De stad heeft duidelijk een nieuwe koers ingezet, maar toch wordt het verleden niet vergeten. In de tijd van de DDR was de staatsveiligheidsdienst (Stasi) berucht. Het vroegere hoofdkwartier is nu een museum, waar de werkwijze van deze dienst uit de doeken wordt gedaan. Je kunt bijvoorbeeld zien, hoe telefoons werden afgeluisterd, hoe brieven werden open gemaakt, hoe huizen werden geobserveerd en hoe bijzonderheden over alle burgers in een archief werden vastgelegd. Toen de Berlijnse Muur viel, werd door de Stasi-medewerkers geprobeerd veel belastend materiaal te vernietigen, maar dat lukte niet helemaal. De mensen in de stad kunnen daarom nog steeds een formulier invullen en daarna wordt uitgezocht wat de Stasi over hen precies wist.

De Nicolaikirche is de oudste kerk van de stad, die vooral bekend werd door het vreedzame protest tegen het communisme vlak voor de eenwording van Duitsland. Duizenden mensen liepen toen mee in een stoet en droegen allemaal een kaars als symbool voor de vrede. De veiligheidstroepen durfden tegen zo'n massaal protest niet meer in te grijpen.

Beroemd is ook de Thomaskirche, waar de componist Johann Sebastian Bach van 1723 tot 1750 cantor was. Hij dirigeerde toen al het beroemde Thomanerkoor, dat nu bijna acht eeuwen bestaat. Dit knapenkoor is natuurlijk tijdens de Kerstdagen, maar ook elke vrijdagavond en zaterdagmiddag in de kerk te beluisteren.

De kerstmarkt voor het vroegere raadhuis trekt in Leipzig steeds veel publiek.

Tot 22 december wordt in het oude stadshart van Leipzig voor het vroegere raadhuis de traditionele kerstmarkt gehouden. Meer dan honderd kerstkramen en 260 handelaren in andere goederen hebben een plaats gevonden rond een levensechte kerststal. Het aanbod van kunsthandwerk is van een hoge kwaliteit, maar ook het culinaire aanbod is verrassend.

En ook daar zal zo kort voor de kerst de muziek van Bach veelvuldig klinken......

INLICHTINGEN: Duits Verkeersbureau, Amsterdam.

Publicatiedatum = 13 december 1997

terug Duitsland intro