&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Gezellige route langs
mini-bierbrouwerijen
door HARRY MULLER
GRÄFENBERG - Er is geen land in Europa, waar zoveel bier
gedronken wordt als in Duitsland. Vooral in het zuidelijke Beieren weet
men een goed getapt pilsje te waarderen en tijdens de befaamde oktoberfeesten
nog tot 5 oktober in München wordt het gerstenat in bierpullen met
een inhoud van maar liefst een liter geserveerd.
De grote brouwerijen zijn natuurlijk het meest bekend, maar Beieren kent
ook nog honderden familiebedrijfjes waar vaak maar enkele mensen werken.
Men brouwt daar het bier meestal voor het eigen dorp en soms wordt het zelfs
alleen in het eigen café-restaurant verkocht.
In deze streek zijn voor de toeristen routes langs deze mini-bierfabrieken
uitgezet, waar je vaak ook een kijkje kunt nemen. Meestal liggen ze zo dicht
bij elkaar, dat ook een bierwandeling mogelijk is en onderweg meteen zo'n
schuimend glas bier gedronken kan worden.
De brouwerij van de familie Friedmann in het plaatsje Gräfenberg is sinds
het jaar 1875 een familiebedrijf. Het werd toen gekocht door Christoph Friedmann
en daarna werd de zaak steeds van vader op zoon voortgezet.
Voor het eerst is nu een vrouw daar de baas. Het is de charmante Siglinde die voor brouwmeester studeerde in de stad München. Zij is een van de weinige
vrouwen met zo'n diploma, maar bij de grote brouwerijen komt ze niet aan
de bak. De Duitsers zijn namelijk van mening dat het brouwen van bier echt
mannenwerk is. Omdat vader Ludwig alleen twee dochters had, groeide Siglinde
op in de brouwerij met slechts vier man personeel.
Bier brouwen is voor haar geen gemakkelijke baan. Vaak moet ze ook midden
in de nacht het bed uit om het brouwproces te controleren. Geld om dat door
een ingewikkeld computersysteem te laten doen, is er niet. 's Morgens om
half zes is zij al paraat en komt dan pas twaalf uur later weer thuis. En
als ergens in het weekeinde een bierfeest gehouden wordt, klimt ze zelf
achter het stuur van de vrachtwagen om de fusten bier ter plaatse af te
leveren. Siglinde is alleen maar druk, want tijdens ons bezoek moet ze ook
nog even een storing in de flessenvulmachine verhelpen. Jaarlijks brouwt
men hier 5000 hectoliter bier dat in een eigen cafeetje (Friedmanns Bräustubl)
getapt wordt, maar ook nog in tien andere horeca-gelegenheden in de buurt.
Nog kleiner is de brouwerij Schwanenbräu van de familie Dotterweich in Ebermannstadt.
Hier wordt jaarlijks maar 1500 hectoliter bier gemaakt, genoeg voor de behoefte
in het eigen hotel met een restaurant. Verder heeft men honderd klanten
die regelmatig privé een tonnetje laten vullen. Wilhelm Dotterweich is de
brouwmeester, maar hij is ook nog kok. Als er een groep toeristen in het
hotel komt, moet hij even de brouwerij in de steek laten om snel nog wat
schnitzels te bakken voor het diner. Volgens Wilhelm is de smaak van het
bier overal anders, want ook als je aan verschillende koks hetzelfde recept
geeft, maken ze er ieder toch wat anders van.
In het plaatsje Aufsess wonen maar 600 mensen, maar toch heeft men ook daar
een eigen brouwerij. Vroeger kwamen er veel toeristen naar het kasteel in
het plaatsje, maar dat kan nu niet meer bezichtigd worden. Nu komt men vaak
naar het brouwen van het bier kijken, dat in beugelflessen wordt afgeleverd. Omdat er geen geld beschikbaar is voor kostbare investeringen,
wordt in de brouwerij iedere fles nog met de hand gesloten. De broers verbouwen
zelf de gerst voor het bier en hebben bij het bedrijf een eigen bron. Het
water is zo zuiver dat je in een beekje bij hun hotel Sonnenhof de forellen
ziet zwemmen. In het hotel zijn zestien kamers. Hier is het leven nog als
vroeger, want de broers slachten ook zelf en hun leverworst is eigenlijk
wereldberoemd.
Wil je als kleine brouwerij in Beieren bier blijven verkopen, dan moet je
wel iets opvallends doen. Zo is bij Hönicka Bräu in Wunsiedel het landbier
heel bekend. Het wordt gebrouwen met gerst die alleen in de streek van het
Fichtelgebergte verbouwd wordt. Men verkoopt ook het Luisenburg Pils in
flessen met een schroefdop. Een service aan de klant, want je hebt geen
flesopener meer nodig. In Wunsiedel waren eens 19 brouwerijen en daarvan
zijn er nog maar vijf overgebleven. Kleine brouwerijen hebben het moeilijk
om tegen de grote bierconcerns te concurreren.
De brouwerij Stelzer Bräu in Fattigau introduceerde onlangs het Bio Bier,
dat alleen met natuurzuivere producten gemaakt wordt. Falter Bräu heeft
veel succes met het Nachtfalterbier, dat slechts een(accenten) keer per
maand bij volle maan gemaakt wordt.
Bij Bürger Bräu in de stad Hof, een wat groter bedrijf met dertig man personeel,
heeft men voor de bezoekers een museum ingericht dat bijzonder interessant
is. Naast antieke vulmachines en andere ouderwetse apparatuur leren we hier,
dat al omstreeks 2100 jaar voor onze jaartelling bier als drank-offer diende
voor de godin van de vruchtbaarheid. In het jaar 800 voor Christus werd
het eerste bier in Duitsland gebrouwen en de eerste brouwerij werd in 1397
in de Duitse stad Neurenberg geopend. Bier liet men vroeger net als wijn
in eikenhouten vaten rijpen. Omdat in het merk Bürger Bräu de letters BB
zitten, werd destijds Brigitte Bardot ook in de reclame-campagnes opgenomen.
Daarvoor had men toestemming van de filmster gekregen. Het bier ging toen
over de toonbank als 'BB, de frisse vreugde.'
Onder de titel 'Fränkische Bierstrasse' heeft men in Beieren verschillende
routes uitgezet langs de kleine bierbrouwerijen. Men kan bijvoorbeeld de
stad Hof als uitgangspunt nemen, maar ook rond Bayreuth (bekend van het
bruine bier) zijn vier tochten in het programma opgenomen. Verder is het
heuvelachtige Fichtelgebergte vertegenwoordigd. In dit gebied zijn meer
dan 300 brouwerijtjes. Vaak liggen ze op slechts enkele kilometers van elkaar.
Op elke 4500 inwoners is een brouwerij. Samen met de grote bedrijven wordt
jaarlijks 9 miljoen hectoliter bier verkocht.
Beieren is vooral een gezellig deel van Duitsland. In de restaurants, de
kroegjes en de biertuinen bij de brouwerijen is een ieder welkom en kan
men naast een pilsje ook genieten van de streekgerechten. Regelmatig worden
in de verschillende steden en dorpen bierfeesten gehouden.
Het Frankenland en het Fichtelgebergte komen de laatste tijd steeds meer
in trek bij toeristen uit ons land. Men komt daar niet alleen voor het bier,
maar ook voor de schitterende natuur, de rustieke dorpen met vakwerkhuizen,
de musea, de grotten, de uitgebreide mogelijkheden om er te fietsen, te
wandelen of een trektocht met een paard te maken.
In het Fichtelgebergte komen jaarlijks ongeveer 25.000 Nederlanders. Hier
heeft men ook een route beschikbaar langs de vele porselein-fabrieken. Uit
de stad Selb bijvoorbeeld komt het beroemde Rosenthal-porselein. In een
winkel bij de fabriek kan men borden, kopjes en schotels kopen met fabrieksfoutjes.
Meestal zijn die voor een leek niet te zien. Maar ook dan is het Rosenthal-porselein
niet goedkoop......
INLICHTINGEN: Duits Verkeersbureau, Hoogoorddreef 76, 1101 BG Amsterdam,
telefoon 020-6978066 of de folderbestellijn 0900-1091029 (60 ct per min.)
Publicatiedatum = 27 september 1997
|