&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Plagen in de natuur

door Thijs Jansen

APPELSCHA - Wie ooit door een elektronenmicroscoop heeft gekeken weet dat er heel wat meer is dan met het blote oog te zien is. Maar wie in de herfst in de natuur ook even stilstaat en door een vergrootglas kijkt komt oog in oog te staan met tal van wonderlijke dingen. In de natuur is voortdurend van alles gaande.

Vooral in de herfst laten allerlei schimmels, bacteriën en insecten hun sporen in de natuur achter. De zogenaamde bladmineerders bijvoorbeeld. Dit zijn zich voortvretende larven van kevers of vliegen. Ze laten een prachtig hiërogliefenachtig netwerk achter op blad of stam. Ook verschillende schimmels steken hun kop op. Zij kleuren, afhankelijk van de soort, boombladeren wit of bijvoorbeeld roestbruin.

Goudgele, vuurrode, lichtbruine bladeren en een zonnestraaltje kleuren het bos.

De Plantenziekte-
kundige Dienst en Staatsbosbeheer (beide bestaan 100 jaar) willen ter gelegenheid van het eeuwfeest 'plagen in de natuur' laten zien aan het Nederlandse publiek. Daarvoor is vandaag en morgen de gelegenheid in het Horsterwold (zaterdag) in Flevoland en in het Springendal (zondag) in Overijssel. Volgende week zondag kunnen belangstellenden terecht in de Boswachterij Appelscha in Friesland en zondag 17 oktober is er een rondleiding in de Heuvingerzand in Drenthe en op de dinsdagen 19 en 26 oktober is er een excursie in Westerschouwen in Zeeland.

Bijdrage

Staatsbosbeheer wil, naast het herstellen, ontwikkelen en beheren van natuur, op genoemde dagen de Nederlander juist ook laten kennismaken met plagen in de natuur. De Plantenkundige Dienst levert normaal gesproken vooral op wetenschappelijk niveau zijn bijdrage aan de maatschappij.

Nu deze dienst zijn krachten bundelt met Staatsbosbeheer en voor die gelegenheid zijn kennis aan het grote publiek overdraagt, krijgt de natuurliefhebber een unieke kans meer te weten te komen over het effect van schimmels, bacteriën en insecten op de natuur. Tijdens de ruim anderhalf uur durende excursies vertellen een boswachter van Staatsbosbeheer en een gids van de Plantenziektekundige Dienst deelnemers van alles over de natuur en de oorzaken, verschijningsvormen en gevolgen van schimmels, insecten en bacteriën.

Dit eikenblad is aangetast.
FOTO'S: THEO TERWIEL

De deelname is gratis. Wel is het nodig dat deelnemers zich vooraf aanmelden. Dat kan onder meer bij boswachter Joop Tiemens uit Appelscha. Hij geeft in zijn bos in het zuidwesten van Friesland alvast een voorproefje van wat bezoekers te wachten staat. Het valt aanvankelijk toch wat tegen om wat 'plagen' te vinden. Maar bij een hulstboom vinden we een bladmineerder.

Goudgeel

De eiken staan er goed bij. Goudgele, vuurrode en lichtbruine bladeren kleuren het bos. Een waterig zonnetje schijnt door de inmiddels halfkale bomen. Spinnen bemannen hun kunstig ontworpen webben, die door dauwdruppels goed zichtbaar zijn. Kortom het is herfst. Naast een uitleg over plagen in de natuur heeft Staatsbosbeheer voor de fietser of wandelaar meer in petto.

Zo kan men bij Staatsbosbeheer op paddenstoelenles, waarna deelnemers precies weten welke soorten er in ons land bestaan. Of laat de boswachter tijdens een wandeling langs hunebedden, grafheuvels en eeuwenoude karrensporen (wie weet omringt door Witte Wieven) verhalen over mysterieuze mythen en sagen.

Inlichtingen Horsterwold, Flevoland: 036-5229904. Springendal, Overijssel: 0541-292183. Appelscha: 0592-305130. Heuvingerzand, Drenthe: 0592-305130 en Westerschouwen, Zeeland: 0111-651513.

Publicatiedatum = 2 oktober 1999