&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

'Klein gespuis' onder de loep

door Nico van der Zwet Slotenmaker

AMSTERDAM - Wie zich vanaf vandaag tot en met het volgende weekeinde in de natuur wenst te begeven dient het oog vooral naar beneden te richten. Dan kan hij in ieder geval niet struikelen over de minnaars van het milieu die de Week van het Landschap voornamelijk op de knieën, in hurkzit of zelfs languit liggend aan het vieren zijn.

Het thema dit jaar is namelijk 'Klein Gespuis' en dat krioelt, kriebelt, kruipt en kronkelt nu eenmaal dicht tegen de aarde aan en soms zelfs eronder. Wat fladdert of een beetje vliegt wordt trouwens ook niet over het hoofd gezien en vanavond is er in iedere provincie zelfs een speciale nachtvlinderexcursie.

Het landelijke natuurevenement staat voor de negentiende keer op het programma en vorig jaar hebben in het kader van dezelfde manifestatie bijna 100.000 mensen een bezoek gebracht aan de terreinen van de Provinciale Landschappen. Dit keer verwacht men de min of meer toch magische grens ruimschoots te passeren. Want Nederland mag zich dan milieubewust weten en grote belangstelling tonen voor wat bloeit en groeit, toch moet de gang er duidelijk in worden gehouden. Iemand die twee boswandelingetjes per jaar maakt noemt zich al snel een kenner van plant en dier, al kan hij geen rups van een worm onderscheiden.

Dat gaat deze week dus anders worden. Het onderwerp oogt niet echt spectaculair, maar is het wel degelijk. Juist omdat het altijd gaat om wat het grootst, het snelst of het bloeddorstigst is, moet de schijnwerper maar eens een keer omlaag om een wereld te ontdekken waar we eigenlijk weinig weet van hebben. Op de televisie zien we ook meer leeuwen dan mieren, terwijl die kleine krabbelaars ook best interessant zijn en zelfs een meer maatschappelijk leven leiden dan de koningen en koninginnen der dieren.

Omdat het allemaal niet te eenzijdig moet worden hebben de Provinciale Landschappen ook nu weer contact gezocht met wat partners die een beetje in dezelfde sfeer opereren en dat zijn De Vlinderstichting, Stichting Veldwerk Nederland en de NUSO. De eerste naam spreekt voor zich, al dient voor de volledigheid ook te worden vermeld dat het welzijn der libellen ook een stokpaardje van de vlinderaars is. De Stichting Veldwerk is gespecialiseerd in natuur- en milieu-educatie en de NUSO tenslotte is een organisatie die de belangen van het speeltuinwerk en de jeudrecreatie behartigt. Want we moeten wel leren en opletten, maar de ruimte voor ontspanning mag niet ontbreken.

Iedere provincie vult dat op de eigen manier in. In Groningen kan iedereen rustig wandelen op landgoed de Ennemaborg. Voor volwassenen is er een diaklankbeeld en een expositie. De kinderen kunnen zich vermaken met allerlei doe-activiteiten.

Friesland heeft spannende speurtochten naar het 'Klein Gespuis' uitgezet. Er zijn kindervoorstellingen en boottochten. Drenthe wil dat u komt luisteren naar het klepperen van de ooievaar, de stilte leert waarderen van het Hijkereld, waarbij tevens aandacht voor de klederdrachten niet ontbreekt. Het Reestdal is dit jaar de locatie van Overijssel met twee fietsroutes en drie wandeltochten. Natuurgidsen laten de bezoekers 'Klein Gespuis' ontdekken. Gelderland stelt de jeugd voor uilenballen te komen uitpluizen. Er is een speciale middag over spinnen en een doe-expositie over Frog de Kikker, Spider de Spin en Bat de Vleermuis. Utrecht wil het voornamelijk over het Vliegend Hert hebben, Flevoland komt met een vaarexcursie in het Natuurpark Lelystad en lokt kinderen in 'Het engebeestenweb'. Het tweede weekeinde wordt opgeluisterd met de tentenshow van de ANWB in het Larserbos.

In Zuid-Holland staan de vlinders centraal en Noord-Holland ontvangt de bezoekers op de Stelling van Amsterdam. Voor het eerst wordt het fort Zuidwijkermeer opengesteld. Ook in Brabant kan men deelnemen aan verschillende excursies. Het landgoed Nemelaer is het middelpunt van alle activiteiten. Het Verdronken Land van Saefthinghe in Zeeland wemelt van het 'Klein Gespuis' en de gidsen staan klaar om het voor u boven water te brengen. Limburg tenslotte wil dat u naar het Natuurhistorisch Museum in Maastricht komt. Er zijn speciale rondleidingen en vanuit het museum kunt u deelnemen aan excursies en wandeltochten.


FOTO'S: THEO TERWIEL

Waarop u ongetwijfeld veel gespuis zult tegenkomen.

Aardig gespuis.

Alle inlichtingen over de Week van het Landschap kunt u inwinnen op telefoonnummer 055-6285299. Ook in het weekeinde.

Publicatiedatum = 18 september 1999