&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Eurojet

Opmars zeer luxe hotels

door Mirjam Brinks en Annemiek Paping

De opmars van het luxe hotel zet in Nederland onverminderd door. Het aantal bedden in de vier-sterrenhotels nam in het eerste kwartaal van dit jaar toe met zes procent. De hoeveelheid slaapplaatsen in vijf-sterrenhotels groeide zelfs met zeven procent. En het einde van deze stijging is nog lang niet in zicht.

Directeur mr. dr. Jan Hendrik Peters van het Bedrijfschap Horeca en Catering schrijft deze trend toe aan de gunstige economische ontwikkelingen: "De luxe hotels profiteren van de toegenomen economische bedrijvigheid. Daar komt nog bij dat als het de bedrijven goed gaat, zij hun werknemers in de watten willen leggen, bijvoorbeeld door hen een verblijf in een luxe hotel aan te bieden tijdens een zakenreis of een congres."

Compleet

"En vanzelfsprekend profiteren wij daarvan", zegt Helen van der Valk van het Schiphol A4 hotel. "In onze allernieuwste superluxe kamer, compleet met eigen zwembad, jacuzzi en sauna kunnen hardwerkende mensen heerlijk tot rust komen." Voor deze prachtige suite waar de gast letterlijk baadt in luxe en die groter is dan een gemiddelde woning moet per nacht zo'n ƒ750 worden neergeteld.

In de torensuite van Château Sint Gerlach komt de gast via een wenteltrap op de tweede verdieping.
FOTO: THIJS HABETS

Chateau Sint Gerlach in Valkenburg vraagt voor een vergelijkbare hotelkamer 'slechts' 625 gulden per nacht. De gast moet het hier zonder luxueus bassin doen. "Wel heeft onze toren-suite 2 verdiepingen. Met een wenteltrap die midden in de kamer is geplaatst, kan de gast naar een extra verdieping waar het zitgedeelte is ondergebracht", zegt J. Triepels, directeur van dit luxueuze Valkenburgse etablissement.

De directeur van het Bedrijfschap constateert dat de mentaliteit van de Nederlanders aan het veranderen is: "Wij stellen steeds hogere eisen en zijn bereid daar ook voor te betalen. Uit ons consumentenonderzoek blijkt verder dat de consumenten vaak een luxe hotel bezoeken als zij iets te vieren hebben, zoals een 12,5-, 25-, of 40-jarige bruiloft. Ik verwacht bovendien dat de toename van de vrije tijd en de groei van het toerisme deze categorie hotels geen windeieren zullen leggen".

Dure sector

Momenteel telt ons land 31 vijf-sterrenhotels. Op korte termijn komen daar nog zes stuks bij. Zo opende onlangs in Amsterdam het Blakes Hotel (36 kamers) de deuren. Dezer dagen volgt het Radisson (247 kamers) bij Schiphol en in september Grand Hotel Karel V (91 kamers) in Utrecht. Rotterdam krijgt eind van dit jaar het 247 kamers tellende Millennium Hotel. Almere doet mee met het Lopes Hotel (100 kamers) dat in 2001 gereed moet zijn. De grootste van allemaal wordt het RAI-hotel dat in 2004 wordt opgeleverd. Het aantal kamers in deze dure sector groeit hierdoor de komende jaren met 1.500 naar 7.800.

Jacuzzi, sauna en vierperpersoons bed, alle luxe is aanwezig in deze hotelkamer.

Grand Hotel Karel V is volgens manager Toon Naber net een sprookje. "We zitten in hartje Utrecht, maar als je in de tuin staat, bevind je je in een middeleeuwse oase van rust."

De prijzen in zijn prachtig gerenoveerde hotel - een voormalig Duits klooster - variëren sterk en lopen uiteen van ƒ300 à ƒ400 per nacht voor een standaardkamer tot meer dan ƒ4000 voor een luxe suite.

VIP's

"Het zijn met name de 'super-VIP's' voor wie de prijs geen rol speelt, die in deze hotelkamers verblijven", weet Dick Vollenga, voorzitter van de sector hotels van de werkgeversvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

"Dikwijls huren zij hele hotels af en laten bovendien artiesten overvliegen uit andere werelddelen. Maar er zijn in Nederland ook veel jonge, nieuwe rijken die zich dit soort uitgaven kunnen permitteren. Het aantal miljonairs in ons land neemt nog steeds toe".

Helen van der Valk: "Dit hotel is het enige hotel in Nederland waar een kamer is met een eigen zwembad."( zie foto boven)
FOTO'S: JAN STAPPENBELD

Toch waarschuwt Vollenga voor te veel optimisme bij de hotellerie. Hij is 'gematigd optimistisch' over onze economische groei en over de toekomst van met name de dure hotels die daarmee nauw samenhangt.

"Met de geplande bouw van het Amsterdamse RAI-hotel komen er in één klap 1000 uiterst luxueuze kamers in het 5-sterrensegment bij. De markt dreigt meer dan verzadigd te geraken. Als de economie instort, volgt een prijsdumping van de 4- en 5-sterrenhotels, die onmiddellijk ten koste zal gaan van de goedkopere 2- en 3-sterrensector. Laten we daarom in Godsnaam pas op de plaats maken."

Publicatiedatum = 18 september 1999