Eurojet

Luxe cruises over de hele aardbol

door Henk de Koning

Oslo - De cruise met het hagelwitte passagiersschip Seabourn Legend, een van de drie prestigieuze schepen van de Noorse rederij Seabourn Cruise Line, begint in Londen en eindigt via Antwerpen, Amsterdam en St. Petersburg in Stockholm. Het is een van de vele trajecten van Seabourn wier schepen met vakantiegangers over de hele wereld te vinden zijn. Cruise Travel International in Putten verzorgt de boekingen.


De Seabourn Legend, een van de droomschepen
van Seabourn Cruise Line

De 168 passagiers aan boord van de Seabourn Legend zijn van alle nationaliteiten, maar het Amerikaanse aanbod overheerst. De cruiseschepen van deze rederij vervoeren nooit meer dan 200 passagiers, hoewel het dubbele aantal mogelijk zou zijn. Op een bemanning van 154 koppen betekent dit bijna één bemanningslid per passagier!

Cruisen met Seabourn Cruise Line - onderdeel van de wereldomvattende Amerikaanse rederij Cunard Line -is niet bepaald het allergoedkoopste wat je als reiziger in de categorie 'verwen-toerisme' kunt bedenken, doch eenmaal de kassa voorbij krijg je er wel wat voor terug.

Om te beginnen zijn daar de weelderige passagiersverblijven,- zo ruim en luxe van inrichting en opzet dat het begrip scheepshut hierbij afsteekt als Twiggy bij Dolly Parton en veel gasten aan boord dan ook spreken van 'onze suite op zee'. Vanwege die stijl en klasse heeft de rederij al heel wat onderscheidingen in de wacht mogen slepen en nog immer kan het niet op.

Kampioen

De Vlaamse chefkok Pascal de Portemont in de keuken van de Seabourn Legend. Zeven soorten brood en alle patisserie wordt in de eigen bakkerij aan boord gemaakt.

Zo beloonde de gezaghebbende gids van Berlitz Complete Guide - te vergelijken met de roemruchte Michelingids voor de top van de horeca - het niveau aan boord van de Seabourn-schepen zelfs met het predikaat 'Vijfsterren-Plus'. Die plus zal mogelijk staan voor nóg meer sterren, in te vullen naar ieders believe, daar Berlitz wel inzag dat het per ster verder belonen van deze kampioen onder de cruises uiteindelijk te veel tijd zou gaan vergen.

Dat is niet overdreven, want kijkt u maar even mee: de hutten - suites dus - beschikken over een gescheiden woon- en slaapgedeelte, het royale tweepersoons bed is een droom op zich, het meubilair (bestaande uit een driezitsbank en een club) is zonnig gestoffeerd en dan nóg is er plaats voor een behoorlijk groot wandbureau, een minibar, een glazenkast met uitsluitend glazen van bergkristal, een kledingkast formaat vestibule en een televisiemeubel met toebehoren.

Toebehoren

In een koeler op de ovale salontafel prijkt een prima fles champagne: de gebruikelijke parelende welkomstgroet van de rederij voor iedere gast. De telefoon in de hut heeft een rechtstreekse buitenverbinding wat de privacy en een snelle uitwisseling van berichten ten goede komt. Indrukwekkend in het woongedeelte is het panorama-raam dat tijdens de cruise oneindig uitzicht biedt over zee. Kolossale tankers en soms een fiere windjammer passeren via dit 'scherm' uw blikveld, terwijl u rustig in uw clubje uw krantje zit te lezen of een nipje van uw champagne neemt.

Ook lekker luieren tijdens een cruise hoort er bij.

Op de ruimte en inrichting van de (marmeren) badkamer met toilet is al evenmin beknibbeld. De toiletruimte op 'normale' schepen is vaak zo klein dat je, eenmaal binnen, met angst en beven plaats neemt uit vrees met je knieën de deur uit zijn voegen te drukken. Kom daar niet om bij Seabourn Legend. De badruimte beschikt naast het toilet over een modieuze, tweepersoons wastafel, alsmede een volwassen ligbad. Men kan er niet omheen dat deze rederij het beste met u voor heeft.

Wij stappen in Amsterdam aan boord om een stukje tot Oslo mee te varen. De voortekenen zijn gunstig want onder de bezoekers, die korte tijd aan boord komen om familie, vrienden en bekenden met een drankje uit te zwaaien, bevinden zich zowaar de drie dochters van Pieter Kuhn; de in 1966 overleden tekenaar van de befaamde strips over Kapitein Rob en het zeilschip 'De Vrijheid'. Zeevarender kan het al niet en het zonnetje, hiermee kennelijk ingenomen, laat ons de verdere reis dan ook niet in de steek.

Alle drankjes

Alle drankjes en maaltijden aan boord zijn bij de prijs inbegrepen. Veel mannelijke passagiers doen zich dan ook met enige regelmaat graag te goed aan een slok prima whiskey, terwijl het geknal van champagnekurken veelal in de hoek van de dames moet worden gezocht. Rond de buitenbar op het topdek heerst bij dit fraaie weer een goudomrande stemming. Enkele opvarenden hebben alvast verkoeling gezocht in het zwembad en de twee bubbelbaden boven aan dek. Wanneer de Noorse kapitein Kjell Drablos twee keer op de enorme scheepshoorn laat blazen, ten teken van vertrek, schrikt iedereen zich van de sokken en verslikken enkele dames, op geen onrust bedacht, zich proestend in hun fluitje champagne.

De passagiersverblijven aan boord zijn complete suites.

De bezoekers verlaten het schip, de trossen los, het feest kan beginnen.

Een belangrijke bijdrage daartoe leveren de Belgische chefkok Pascal de Portemont en zijn 30 man sterke keukenbrigade, onder in het schip. Met een compleet eigen bakkerij, slagerij, patisserie en bomvolle magazijnen is de keuken aan boord van dit zeekasteel een zinderend bedrijf. "Te vergelijken met een groot viersterren hotel-restaurant aan wal,- zeker en vast", zo verklaart Pascal, die ooit in Gent een eigen restaurant exploiteerde. "Als passagiers bemerken dat ik Vlaming ben vragen ze vaak om een typisch Belgisch gerecht, als 'paling in het groen'. En dat krijgen ze dan ook. Want nee verkopen doen wij hier in de keuken niet" aldus de glunderende topkok met zeebenen.

Diëten

Per cruise vermeldt zijn boodschappenlijstje onder andere: 1000 kilo aardappelen, 4000 kilo appelmoes, 4000 kilo uien (Pascal spreekt van 'ajuinen'), 800 kilo vlees en 10.000 kilo fruit. De haute cuisine maaltijden aan boord zijn Europees getint. Houdt u hiervan? Filets van verse en gerookte zalm met kaviaar, geroosterde kreeft, gevulde borst van maiskip, garnalensalade, geroosterde Texaanse biefstuk, ijsbergsla met een vinaigrette van Franse kaas, gefileerde gerookte eendeborst en ijs Coupe Royal met kaviaar. Maar ho, ook diëten en vegetarische maaltijden zijn aan boord verkrijgbaar.

Dineren aan dek.

In 40 meter diep water loopt het gestroomlijnde zeekasteel een matig gangetje van 17 km per uur. Met een motorvermogen 10.000 pk. kan dit oplopen tot 38 km per uur. Op de brug werken 5 man. Stabilatoren houden het schip nagenoeg vlak op de golven. Aan dek wordt provisorisch door opvarenden (heel toepasselijk) golf gespeeld. Een pianist begeleidt in de ruime salons het Engelse thee-uurtje. De diners zijn overweldigend. Bij die gelegenheden gaan veel dames in glinsterend lang en bij de officiële kennismaking met de officieren zien we zelfs de heren in rokkostuum verschijnen. Kaviaar, kreeft en garnalen vervangen bij dit feest de gebruikelijke snacks met het vlaggetje aan een prikkertje.

De veiligheid aan boord van de Seabourn schepen is optimaal. Kapitein Kjell Drablos: "Overal aan boord bevinden zich uiterst gevoelige rook- en vuurmelders. Per dek kunnen bovendien hele secties van het schip hermetisch worden afgesloten. Onze officieren en bemanningsleden hebben een volledige brandweer-opleiding achter de rug. Ook zijn er voldoende reddingsboten voor alle opvarenden aan boord. Bovendien maken zich tien vlotten van het schip los, zodra ze met water in aanraking komen. Radar en de meest moderne computersystemen bewaken de koers en houden de omringende scheepvaart in de gaten, zodat ongelukken eigenlijk zijn uitgesloten."

Improvisorisch golf tijdens de cruise.

"Het vooroordeel dat cruises saai en duur zouden zijn en alleen geschikt voor ouderen wordt steeds vaker door de praktijk weerlegt," verklaart Dave Broere, met zijn echtgenote directeur-eigenaar van 'Cruise Travel International'. In Putten gevestigd is deze touroperator marktleider in zijn branche. Legt uit: "Op sommige cruises ligt de gemiddelde leeftijd soms niet hoger dan 35 jaar. Cruisen wordt ook steeds meer beschouwd als een actieve vakantievorm. Aan boord is veel te doen en tijdens de havendagen gaat men per auto of te voet op pad. Ook themareizen en riviercruises winnen sterk aan belangstelling."

Vriendschapsbanden ontstaan gemakkelijk op het zonnedek.

Het afscheid in Oslo valt zwaar want gedurende zo'n reis maak je snel veel vrienden. De smaak van kaviaar en champagne ebt nog lang na. Het broodje kaas dat we in het vliegtuig naar huis krijgen uitgereikt proeft daarom opeens als een nat bierviltje. Ja, het leven van een reisverslaggever kent hoogtepunten, maar ook diepe dalen....

Inlichtingen: Cruise Travel International, tel: 0341-371137. Fax: 0341-371100. E-mail:infocruisetravel.nl Internet: www.cruisetravel.nl

 

Publicatiedatum = 21 augustus 1999