Eurojet

Zonsverduistering in België goed te zien

door THIJS JANSEN

NOORDWIJK - Deze zomer vindt er op 11 augustus een totale zonsverduistering plaats. Die is onder meer te zien in het zuiden van de Belgische Ardennen. Bij dit bijzondere hemelverschijnsel, dat in 1927 voor het laatst plaatsvond, schuift de maan van 12.20 uur tot ongeveer 12.30 uur tussen de aarde en de zon door.


Bron: Boek Zonsverduistering, de eclips van 11 augustus 1999;
© ANWB/Meteo Consult/Weather Pictures International;
© Satellite Receiving Station, University of Dundee, Scotland.

Het zonlicht neemt daardoor steeds verder af en het wordt op klaarlichte dag donker. In een band van ruim 100 kilometer breed, die zich dwars over grote delen van Europa uitstrekt, is te zien hoe de maan de zon totaal afdekt. De volgende zonsverduistering is pas in 2081 weer in Europa te zien.

Nederland valt net buiten deze bandbreedte. Op sommige plaatsen is echter toch nog 90 procent tot zelfs 97 procent in Maastricht van deze bedekking te zien. De dichtstbijzijnde plaats met een bedekking van de zon door de maanschijf van 100 procent is Virton in België.

Gloedrand

Gedurende één minuut en 47 seconden kan men daar een totale zonne- eclips waarnemen. De zon is dan achter de maan verdwenen. Een felle lichte rand, de corona, blijft over. Deze onregelmatige gloedrand bestaat uit ragfijne zonnestralen.

Er is ook een boek verschenen onder de titel 'Zonsverduistering' geschreven door de meteorologen Jacob Kuiper en Harry Otten. Aan de hand van fotomateriaal, tekeningen en kaarten leggen de auteurs het verschijnsel uit en vertellen hoe de verduistering zich in Europa zal voltrekken.

Zonsverduistering in 4 fasen, zoals die op zaterdag 12 oktober 1996 in Heerlen te zien was. Foto: WFA

Wie van het natuurverschijnsel wil genieten kan onder meer terecht in het bungalowpark van Ourthe & Somme en op een camping van Ardenne et Gaume, beide gelegen in Vallée de Rabais Virton. Speciaal van deze toeristen is er extra plaats gemaakt.

Ook werken de vakantieparken samen met het Euro Space Center in Transinne en Space Expo in Noordwijk. In samenwerking met Euro Space Center Transinne België is een duo-presenrking met Euro Space Center Transinne België is een duo-presentatie vervaardigd waarop de bezoekers informatie over de komende zonsverduistering kunnen vinden.

In de week van de zonsverduistering worden door het bungalowpark en de camping extra activiteiten gehouden zoals op 7, 8, 9 en 10 augustus rondleidingen in Euro Space Center Transinne. Op 10 augustus is er een lezing in de sporthal door een astronoom voor geïnteresseerde gasten. Dan is er de mogelijkheid om op 11 augustus onder leiding van een deskundige de zonsverduistering te bekijken.

Brilletje

Om deze unieke zonsverduistering mee te kunnen maken biedt camping Vall e de Rabais 'aspirant' astronomen een speciaal arrangement. In een speciaal hiervoor geplaatste extra grote tent kan iedereen voor twee nachten zijn slaapzak uitrollen. Natuurlijk is een verblijf met eigen tent of caravan ook mogelijk.

Vietnamese schoolkinderen in Hanoi turen door eigengemaakte kijkertjes naar de even verdwijnende zon.
Foto: Reuters

Op 11 augustus houdt de gemeente Virton in samenwerking met 'Artsen zonder grenzen' op het activiteitenplein van Vallée de Rabais een groot evenement. Naast lezingen zal er onder meer een openlucht concert worden gegeven. Het thema van dit evenement is: Mens en Natuur.

Informatienummer bungalowpark Vallée de Rabais en overige parken van Ourthe & Somme in de Belgische Ardennen luidt: 0032-86-322119 en van camping Vallée de Rabais: 0032-63-571195.

Publicatiedatum = 29 mei 1999