Pretparken: show en vermaak

door HARRY MULLER

De pretparken in ons land hebben de afgelopen wintermaanden weer miljoenen guldens uitgegeven om het publiek met nieuwe attracties naar zich toe te trekken.

Deze keer heeft men vaak niet gekozen voor spectaculaire en adembenemende toestellen, waar lang niet iedereen in durft. De nadruk ligt dit jaar op de shows en het plezierige vermaak. De Efteling bijvoorbeeld had er veel geld voor over om haar sprookjesbos flink op te knappen.

Wij reisden langs de attractieparken en noteerden al het nieuws. Met Pasen openen ze bijna allemaal hun poorten.

Bijna vijftig jaar geleden begon de Efteling in het Brabantse dorp Kaatsheuvel met een speeltuintje en een sprookjesbos voor kinderen. Nu is dat uitgegroeid tot een van de belangrijkste attractieparken van Europa met jaarlijks ruim drie miljoen bezoekers.

Men is teruggekeerd naar de oorsprong van het park door de introductie van nieuwe sprookjes in het bos, dat men zo een stuk spannender gemaakt heeft voor de kleine bezoekers.

Het sprookje van de Chinese nachtegaal wordt in de Efteling prachtig uitgebeeld.

De trots van het park is de uitbeelding van het sprookje over de Chinese nachtegaal. Er is een compleet paleis gebouwd voor de keizer en zelfs heeft men een prachtige Chinese tuin met watervalletjes en bruggetjes aangelegd. Binnen ziet men de vertrekken van de keizer met daarom heen bloeiende bomen die zelfs bewegen als het begint te waaien. Op een van de takken zit de nachtegaal, die het hoogste lied voor de keizer zingt.

Barok

Een prachtige baroktuin met een poort en muren werd aangelegd rond het kasteel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje en ernaast wordt in een herberg met een wonderlijk gebruik van de techniek het sprookje 'Tafeltje dek je' uitgebeeld. In de tuin vliegen rode, gele, paarse, blauwe en zelfs groene duiven rond, die met behulp van een geheim recept deze wat onnatuurlijke kleuren hebben gekregen.

Deze gekleurde duiven vliegen ook in het sprookjesbos rond.

Nieuw is ook de Efteling Sprookjespendel, die vanuit verschillende plaatsen in ons land de gasten naar Kaatsheuvel brengt. Onderweg kan men al genieten van een Efteling videofilm, er zijn kleurplaten aan boord en er is ook veel muziek. Inlichtingen over deze bus: telefoon 0900-2020111 (22 cent per minuut).

Duinrell

De nieuwe Duinrell-directeur Roderick van Zuylen van Nijevelt voor het party- en congrescentrum. Links een van de bungalows.

Graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt heeft zijn zoons Philip en Roderick in de directie van Duinrell in Wassenaar opgenomen. Tegelijk heeft men dit jaar met 18 miljoen gulden de grootste investering gedaan in de geschiedenis van het park.

Om het dagje uit voor de bezoekers wat langer te maken werd 'De Kikkertuin' gebouwd, een party- en congrescentrum waar men maximaal zo'n 4000 gasten kan ontvangen. Naast allerlei soorten restaurants is er ook een grote supermarkt voor het verblijfstoerisme op Duinrell in de vorm van een bungalowpark en een camping. Heel bijzonder is een restaurant in de vorm van een schip en op de plek waar je hamburgers kunt kopen lijkt het alsof je onder water zit. Verder zijn er heel wat zalen en zaaltjes en werd het aantal bungalows flink uitgebreid, mede ten behoeve van grote evenementen en congressen.

In het park werd het Wonderland voor de kleinste bezoekers opgefleurd met tal van nieuwe dingen als bijvoorbeeld een reus. Dit jaar presenteert men ook de American Magic Top Dogs show, een sensationele goochelact met honden. Tijdens het hoogseizoen in de maanden juli en augustus is deze show verschillende keren per dag te zien. Nieuw is ook de Music Laser Light Show met een unieke driedimensionale film.

Duinrell trok vorig jaar bijna 1,2 miljoen bezoekers. Volgend jaar is het 65 jaar geleden dat het landgoed Duinrell voor het publiek werd opengesteld.

Dolfinarium

Dolfinarium Harderwijk heeft met het spectaculaire avontuur 'Piraten' een unieke attractie aan het park toegevoegd. Het gaat hier om een driedimensionale film over de avonturen van piratenkapitein Lucky, die in Puerto Rico en de Virgin Islands werd opgenomen.

De piratenfilm in het Dolfinarium is vol avontuur.

De filmzaal met in totaal 1148 luidsprekers die ook in de hoofdsteunen van de stoelen werden ingebouwd, werd helemaal in piraten-stijl ingericht. Allerlei bijzondere effecten zorgen ervoor dat men middenin het avontuur terecht komt. Zelfs gaat het in de zaal een beetje regenen en als een zwerm bijen over de toeschouwers trekt, beginnen de stoelen te trillen.

Nederlandse acteurs zorgden ervoor, dat deze Amerikaanse film ook voor de bezoekers van het Dolfinarium verstaanbaar werd.

Slagharen

Het reuzenrad met huifkarren in het Attractiepark Slagharen.

Dit park heeft een nieuwe publiekstrekker in de vorm van een reuzenrad met twaalf huifkarren. Deze attractie werd speciaal ontworpen voor het al bestaande Western-dorp met ook een kerk voor de cowboys, een saloon en een theatershow, waar boeven zelfs een complete trein beroven. Een van de huifkarren is toegankelijk voor gehandicapten.

In aanbouw is de Space-tower, waarbij de bezoekers naar een hoogte van 35 meter worden gebracht en zo een prachtig uitzicht krijgen over de omgeving. Met Pinksteren wordt deze attractie in gebruik genomen.

Attractiepark Slagharen is overigens grondig vernieuwd. Men heeft hoogteverschillen in het park aangebracht en alle plantsoenen zijn omringd door grote keien, die uit Frankrijk afkomstig zijn. Voor de toekomst heeft men voldoende ruimte door de aankoop van maar liefst 45 hectare grond. Dit gebied zal worden gebruikt voor de verblijfsrecreatie, maar dit jaar zullen er vooral grote evenementen georganiseerd worden. In september is daar een happening met maar liefst 6000 gasten.

Land van Ooit

De laatste hand wordt gelegd aan de beeldentuin in Het Land van Ooit.

Het is dit jaar elf jaar geleden, dat Het Land van Ooit in Drunen haar poorten opende. Hier zijn kinderen de baas en worden daar ook dit seizoen vermaakt met tal van nieuwe shows, waaraan 60 acteurs, 28 paarden, een varken en een stier hun medewerking verlenen, In 165 dagen geeft men maar liefst 2700 voorstellingen. Bekende figuren als Dame Grandeur de Bourgoisie, Jean d'Orange, Kloontje, Ridder Graniet en Sap de Aardwortel verlenen ook hun medewerking.

Alles is dit jaar een beetje gek in dit attractiepark voor kinderen tot 12 jaar, want er is ook een sprekende zonnebloem. Nieuw zijn de ludieke toiletten met bijvoorbeeld lichtgevende wc-brillen en urinoirs.

Het Land van Ooit gaat overigens pas op 24 april open en het afgelopen jaar kwamen er 351.000 mensen op bezoek.

Drievliet

Het familiepark Drievliet in Rijswijk aan de rand van Den Haag werd vorig jaar drie keer zo groot, maar men heeft de uitbreiding nu helemaal aangekleed. Mooi is de nieuwe entree van het park geworden in de vorm van een reusachtige Romeinse tempel. Daar is ook een klein museum ingericht met replica's van vondsten van de Romeinen, die vroeger in deze omgeving woonden en daar het stadje Forum Hadriani stichtten. De expositie werd ingericht met medewerking van het museum Swaensteijn in Voorburg.

De zingende stal in het park Drievliet werd fors uitgebreid.

Op het plein achter de tempel zullen muziekgroepen optreden en in het park worden regelmatig goochelshows verzorgd. Rond het thema boerderij heeft men verschillende attracties. Zo is er een draaimolen met verschillende dieren, die ieder hun eigen geluid maken als je op een knopje drukt. De stal met zingende dieren als hanen, ganzen, een koe en een varken werd wegens enorm succes verder uitgebreid.

Avonturenpark Hellendoorn

Dit park werd vorig jaar overgenomen door een groep toeristische bedrijven waarin ook het Dolfinarium Harderwijk is opgenomen. Men heeft in Hellendoorn meteen tien miljoen gulden uitgegeven voor de nieuwe attractie Château Cristal.

Er wordt op het ogenblik een levensgroot kasteel gebouwd, dat omringd wordt door Victoriaanse tuinen. Daaronder zit een labyrint van schimmige catacomben. Het Château is wat vervallen en ziet er onheilspellend uit. Een butler wacht nog steeds op de heer des huizes, die op een raadselachtige manier verdween. De gasten maken in het donker een rit door de catacomben en worden omringd met speciale effecten als licht, geluid, beweging, rook en geur. In de attractie worden een lift gebouwd, waardoor deze ook toegankelijk is voor gehandicapten.

Linnaeushof

Langzamerhand gaat de speeltuin Linnaeushof in het dorp Bennebroek bij Haarlem met 300.000 bezoekers per jaar ook behoren tot de grotere attractieparken van Nederland. Dit is de grootste speeltuin van Europa met ongeveer 350 speeltoestellen. Verder is er een overdekte speeltuin. Erg fraai is tijdens warme dagen de waterspeeltuin.

Verschillende nieuwe dingen werden afgelopen winter aan het park toegevoegd, zoals bijvoorbeeld een appelboom waarbij je door de rode appels kunt klimmen. Ook hier heeft men een piratennest. Via touwbruggen over het water kunnen kinderen een tropisch eiland bereiken.

Met Pasen gaat men met de mascotte Bennie Broek met de kleintjes eieren zoeken.

Foto's: Will Dekkers en Bert Wieringa

Publicatiedatum = 3 april 1999